áttérés növényi étrendre

Fájdalommentesen áttérés növényi alapú étrendre. Lehetséges?

Az ember húsevő! – vallják sokan. Mások elfogadják a növényi alapú étrend egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait. Számtalan érvet hallunk amellett, miért ne iktassuk ki teljesen étrendünkből a húst. A vita ellenére rengetegen térnek át mindenféle indokkal a növényi alapú étrendre. Az áttérés viszont nem könnyű.

Amennyiben te is úgy gondolod, hogy jót tehet, ha legalább részlegesen vagy akár teljes mértékben felhagysz a húsfogyasztással és áttérsz a növényi alapú étrendre, segíthetünk abban néhány jól bevált ötlettel, hogyan tudod mindezt „fájdalommentesen” megtenni.

Megmutatjuk azt is miért tehet jót a szervezetednek, ha változtatsz az életmódodon, és ez az étrendedben is megnyilvánul.

Vitathatatlan, hogy a növényi alapú étrendnek számtalan előnye lehet, mind az egészség, mind pedig a környezet szempontjából.

Ha a telített zsírokban és koleszterinben szegény táplálkozást részesíted előnyben, vagy az egészségi állapotod javulása érdekében oda kell figyelned arra, hogy mennyi és milyen minőségű zsírt fogyasztasz, számodra is kézenfekvő megoldás lehet, ha bevezeted a növényi alapú étrendet. A növényekből készült élelmiszerek tápanyagdúsak.

A gondosan válogatott összetételű növényi élelmiszerek fogyasztásával hozzájutunk a létfontosságú tápanyagokhoz, ide sorolva a vitaminokat, antioxidánsokat, a növényekben található bioaktív vegyületeket (fitokemikáliákat), rostokat és számos egyéb olyan elemet, amelyek fogyasztása élettani szempontból előnyös számunkra.

Jótékony növényi alapú étrend

Említhetünk olyan krónikus betegségeket, amelyek megléte esetén kifejezetten előnyös lehet, ha az étrendünkbe beépítjük a növényi-alapú táplálékokat. Ilyen betegségek az alábbiak:

  • szívbetegség
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • bizonyos rákos megbetegedések
  • elhízás

A növényi alapú étrend kedvező hatásai segíthetnek csökkenteni a betegségek kialakulásának kockázatát.

Súlykontroll tekintetében érdemes a növényi alapú étrend emésztésjavító hatására építenünk. Az étrendünkbe mindenképpen érdemes bevezetni minél nagyobb arányban a növényi alapú élelmiszereket. Ezeknek magas a vitamin és rosttartalma, amelyek kifejezetten kedvezően hatnak az emésztésre.

Környezetbarát étrend?

A növényi alapú étrend környezetvédelem szempontjából is jótékony hatásúnak tekinthető, környezeti szempontból fenntarthatóbb. A növényi alapú ételek előállítása általában kisebb ökológiai lábnyommal jár és kevesebb erőforrást igényel, mint a hús alapú élelmiszereké.

Hogyan térjünk át egyszerűen növényi alapú étrendre?

Ki szeret lemondani a jól megszokott ételekről? Ahhoz, hogy ne érezzük úgy, hogy áldozatot hozunk, vagy megvonjuk magunktól, ami eddig sokat jelentett számunkra, megkönnyíthetjük magunk számára az áttérést egy nagyon egyszerű módszerrel.

Nem kell, hogy nehéz legyen az életmódváltoztatás, ha nem történik hirtelen a váltás.

Mint az élet oly sok területén, a fokozatosság az étrendbeli váltáshoz is jól fog jönni. Első lépésként illesszük be a növény-alapú ételeket a megszokott étrendünkbe.

Ha elkerüljük a hirtelen és drasztikus változtatást, az átállás megszokáson fog alapulni. Amikor már a húsételek köreteként, vagy kiegészítő fogásként megszokjuk a növény-alapú ételek ízét, megtanuljuk ezeket a fogásokat az ízlésünknek megfelelően elkészíteni, bevezethetünk hetente egy vagy két húsmentes napot. Ezeknek a húsmentes napoknak a gyakoriságát kell fokozatosan növelnünk.

Add hozzá a zöldségeket és a teljes kiőrlésű gabonaféléket az étrendedhez. Kellemes esztétikai élményt ad, ha megtöltöd a tányérodat különböző színű gyümölcsökkel vagy zöldségekkel.

Kísérletezz különféle elkészítési módokkal és ízekkel.

Kiegészítheted és tartalmassá teheted az ételeidet teljes kiőrlésű gabonafélékkel, amelyek élettani hatása rendkívül értékes, mivel a gabonafélék nemcsak rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, hanem segítenek a vércukorszint szabályozásában is.

Fehérjeforrásként tökéletes növények

A húsból nyert fehérjét helyettesítsd növényi alapú fehérjeforrásokkal. Fehérjében gazdag a bab, a lóbab, a lencse, a borsó, a tofu, a tempeh (szójabab étel), szajtán (más néven búzahús), edamame (egy fajta szójabab), a csicseriborsó, valamint a durumbúza és a tönkölybúza is. Ezek az ételek sokoldalúak, és számos receptben felhasználhatók.

Kimutatott tejcukor vagy tejfehérjeérzékenység esetén ugyanezt a fokozatosságot követve vezesd be az étrendedbe a tejtermékek növényi alapú alternatíváit. Próbálj ki különböző növényi alapú joghurtokat, amelyek mandulából, kókusztejből vagy más növényi alapanyagokból készülnek.

Érdemes olyan növényi-alapú „tejpótló” termékeket keresni, amelyek kalciummal, jóddal, B12-vitaminnal és D-vitaminnal vannak dúsítva. Így nyugodtak lehetünk, hogy az étrendünk biztosítani fogja számunkra ezeket a lényeges tápanyagokat is.

Gondos és átgondolt előre tervezéssel állítsd össze a napi menüt, hogy kiegyensúlyozott és változatos étrendet biztosíts magad és a családod számára.

Amennyiben sikerül áttérned a növényi alapú étrendre, ki tudod iktatni az emésztőszervrendszert terhelő zsírokat a táplálkozásodból, el tudod kerülni a telített zsírok fogyasztását, amelyek az állati termékekben és feldolgozott ételekben találhatók.

Egészségesebb választás a zsírok bevitelére a növényi eredetű olajok, az avokádó, a csonthéjasok, mint a diófélék vagy a törökmogyoró, valamit a földimogyoró fogyasztása.

Részesítsd előnyben ételeid elkészítésekor a különféle nyers gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, hüvelyeseket, dióféléket és magvakat.

Kísérletezz különböző ízekkel, textúrákkal és főzési eljárásokkal, hogy élvezetesek legyenek a növényi alapú ételeid.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük