Nyári nátha

Tüsszögsz? Kánikulában tomboló allergiád vagy nyári náthád van?

Kicsit furán hangzik: nyári nátha, igaz? Pedig létezik. A nyári nátha közönséges megfázás, amit a nyári időszakban kapunk el. Sokan vagyunk úgy a náthával, hogy ha megfázásról beszélünk, az ősz és a tél jut eszünkbe.

Honnan tudjuk, hogy nátha és nem allergia?

Mi a közös a két betegségben?

Mi akkor az eltérés a kettő között?

Változó intenzitású tünetek

Mik a legjobb gyógymódok nyári nátha kúrálására?

Hogyan előzhetjük meg a nyári náthát?

Ráadásul a nyári náthát össze is szokás téveszteni az allergiával, mivel a „pollenszezon” az év nyári hónapjaira tehető.

Tévhit, ugyanis, hogy a megfázáshoz hideg időjárás kell.

Ha nyáron leszel náthás, ugyanazokat a tüneteket tapasztalod, mint téli időszakban. Jóllehet odakint nem a mínuszok tombolnak, hanem kutyamelegben izzad mindenki, a közönséges megfázást okozó rhinovírus és enterovírus ugyanúgy terjed és fertőz. A rhinovírus ugyan gyorsabban szaporodik, amikor alacsonyabb a hőmérséklet, így inkább ősztől jelent gondot.

Honnan tudjuk, hogy nátha és nem allergia?

Sok tünet hasonló ugyan, de van egy-két olyan jellegzetessége mindkét betegségnek, amelyek alapján határozottan el lehet dönteni, hogy csupán nyári náthánk van, vagy nyári allergiával küzdünk. Nézzük meg először is, mi miatt lehet akkor összetéveszteni a kettőt?

Mi a közös a két betegségben?

Határozottan állíthatjuk, hogy a tüsszögés, az orrfolyás, az eldugult orr és a kaparó, fájó torok mindkét betegségre jellemző tünet.

Mi akkor az eltérés a kettő között?

Amikor náthásak vagyunk köhögünk, izzadunk és lázasak vagyunk. Gyengének érezzük magunkat és fáj minden tagunk. Az allergiával ellentétben azonban a tüneteink legfeljebb egyetlen hétig kínoznak.

Az allergia azonban jóval hosszabb ideig gyötör. Viszont nem érezzük magunkat nyomorultul, nem kíséri láz és nem érzünk izomfájdalmat sem, ha allergiában szenvedünk.

Ha a fent leírt, az allergiára jellemző tünetekkel küzdesz csak, viszont ezek tartósan kínoznak, nem múlnak el maguktól egy-két héten belül, akkor valószínűleg allergiás vagy.

Változó intenzitású tünetek

Ha a tüneteid erőssége idővel változik, kezdetben enyhék, majd egyre súlyosabbak, majd ismét enyhülnek, s végül teljesen megszűnnek, kétségtelenül nyári nátha a bajod.

Sajnos az allergia általában állandó és kitartó tünetegyüttest mutat. Amint kilépsz a szabadba, a tünetek egyszerre rádtörnek, viszont bent a házban megszűnnek.

Amikor nyári náthád van nem minden tünet kínoz egyszerre. Szépen sorban tör rád egyik a másik után, majd ugyanígy elmúlnak.

Az allergiánál igazából még az sem mindegy, hogy éppen hol vagy. Utazás közben tapasztalhatod, hogy egyik helyen, ahol mondjuk gyérebb az allergén növényzet, enyhülnek a tüneteid, míg mondjuk egy másik régióban, ahol többféle, az allergiádat kiváltó növény is él, intenzívebben jelentkeznek az allergia jellemző tünetei. Ez mindenképpen annak a jele, hogy allergiád van.

Nátha esetén a vírusfertőzésre utaló sűrűbb és zöldes lesz az orrváladékod, míg az allergiás betegek esetében az orrváladék átlátszó és általában hígabb.

Mik a legjobb gyógymódok nyári nátha kúrálására?

Ha a fentiek alapján sikerült megállapítanod, hogy nyári náthában szenvedsz, természetesen sikeresen fogod tudni kúrálni magad a klasszikus téli megfázást kezelő gyógymódokkal:

  • Pihend ki a náthát. Kerüld a túlzott aktivitást és stresszt. Ezek ugyanis megterhelik az immunrendszert. Bár a nyár tele van csábító szabadtéri programokkal maradj inkább a hűvös szobában, amíg felépülsz.
  • Étkezz rendszeresen és igyál sok folyadékot. Kerüld azokat az italokat, amelyek kiszáradást okozhatnak, mint az alkohol, a kávé vagy az energiaitalok. A nátha elleni forró italporok, vagy a citromos tea jótékony hatással lesz a tüneteidre.
  • Fogyassz sok vitamint: vas, a C-vitamin és a cink a leghasznosabb a mielőbbi gyógyuláshoz.
  • A gyógynövények kedvezően támogatják a szervezeted a megfázások elleni küzdelemben. Népszerű gyógynövény a rhinovírus ellen az echinacea, a bodza és a fokhagyma.
  • Vegyél be köhögéscsillapítót és köptetőt.
  • Használj orrsprayt vagy szedj nyálkaoldót az orrdugulás ellen.

Minél jobban vigyázol magadra és alkalmazod a megfázás elleni gyógymódokat, annál hamarabb kilábalsz a megfázásból.

Ha azonban a megfázásod két hétnél tovább tart, fordulj orvoshoz.

Hogyan előzhetjük meg a nyári náthát?

Legyen tél vagy nyár, sajnos nincs arra „recept” hogyan előzhetjük meg a megfázást.

Van azonban egy-két módszer, amelyekkel csökkenthetjük a megfázás esélyét.

  • Erősítsd az immunrendszered. Sokféleképpen teheted ezt: egészséges ételek fogyasztásával, a túlzott stressz elkerülésével, sőt olyan étrend-kiegészítők szedésével is, amelyek természetes immunerősítő hatóanyagokat tartalmaznak.
  • Szánj elegendő időt az alvásra. Az alvás regenerálja az immunrendszert is.
  • Moss kezet. Ügyelj arra, hogy rendszeresen mosd meg a kezed. Különösen lényeges ez akkor, ha előzetesen közösségben tartózkodtál, vagy olyan helyen, ahol sokan érintik a kilincseket, vagy miután tömegközlekedési eszközön utaztál.
  • Kerüld azokat az embereket, akik nyilvánvalóan náthásak. Ha mégis közel kerülsz hozzájuk, utána gyorsan moss kezet.

A fenti gyógymódok és megelőzési stratégiák kiválóan működhetnek a nyári nátha enyhítésére vagy megelőzésére.

A nyári allergia kezelése azonban mindenképp szakorvosi segítséget igényel. Ha a fenti leírásunk alapján úgy gondolod, hogy mégis allergiád van és nem náthás vagy, keresd fel az allergológus szakembert és konzultálj vele. Az allergiával járó panaszok enyhítéséhez már rengeteg jól bevált módszer és készítmény áll rendelkezésünkre. A tüneteid és állapotod alapján az allergológus személyre szabott kezelést fog javasolni neked. Fontos, hogy allergiád ne maradjon kezeletlen.

Fordulj a szakemberhez bizalommal!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük