hogyna használd okosan az egészségbiztosítást

Hogyan használd okosan az egészségpénztárat?

Mi magyarok régóta sokat költünk saját zsebből az egészségünkre, és ez az utóbbi években még emelkedett is. Ezzel együtt viszont a magánegészségügyi szolgáltatások ára is nőtt, így jelentősen megterheli a pénztárcánkat, ha magánorvoshoz járunk. Ezért sokan fordulnak az öngondoskodás formái, köztük az egészségpénztár felé.

Egészségpénztárral olcsóbb

Az OTP Egészségpénztár felmérése szerint az állami egészségügyi rendszer az emberekből frusztrációt és tanácstalanságot vált ki. Az emberek nem gondolják, hogy bizalommal fordulhatnak az állami rendszerben dolgozó orvosukhoz, míg a magánorvosi szolgáltatásokról pozitív a véleményük. Bíznak az ellátás minőségében és nyugalommal fordulnak magánorvoshoz. Ráadásul az állami rendszer legnagyobb hibájának az elérhetőséget tartják. A hosszú várakozási időket pedig nem mindenki tudja vagy szeretné kivárni.

Ez a statisztikákon is meglátszik, a magyarok az egészségügyi kiadásaik 30 százalékát maguk fizetik. Ez a régióban és az Unió egészéhez képest is magas arány. A háztartások évente átlagosan 300 ezer forintot fizetnek ki egészségügyi célokra, ezzel összesen ezer milliárd forintot költünk az egészségünkre egy évben.

Pedig az egészségügyi szolgáltatások ára is jelentősen nőtt az elmúlt időszakban. A népszerűbb szakterületeken akár 30-40 ezer forint is lehet egy szakorvosi vizsgálat ára, ami komoly összeg. A Prémium Egészségpénztár felmérése szerint 2023 első negyedévében Budapesten 13,6 százalékkal, a fővároson kívül pedig 36,5 százalékkal emelkedtek az árak az egy évvel korábbiakhoz képest.

A kiadások csökkentésének legjobb módja, ha egészségpénztári számlát nyitsz, és ezen keresztül fizetsz – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Az egészségpénztárba befizetett összeg 20 százalékát adó-visszatérítés formájában a következő adóbevalláskor visszaigényelheted. A visszaigénylés mértéke évente legfeljebb 150 ezer forint lehet.

Ha tehát költesz bármennyit is az egészségedre, akkor mindenképpen érdemes ezt egészségpénztáron keresztül tenned, mert így spórolni tudsz az egészségügyi kiadásaidon. Nem véletlenül egyre népszerűbb az egészségpénztár.

Az elmúlt évben az egészségpénztári tagok száma jelentősen nőtt, és a tagok egyedileg is többet fizettek be a pénztárakba. Az előző évhez képest 5,5 milliárd forinttal többet költöttek a tagok az egészségpénztárakon keresztül, összesen 65 milliárd forintot.

Ez is mutatja, hogy amikor drágulnak az egészségügyi kiadások, és a gazdasági helyzet sem kedvező, ugyanakkor az emberek ragaszkodnak hozzá, hogy magánellátás keretében járjanak orvoshoz, akkor az öngondoskodás szerepe is felértékelődik.

Ha már lúd, legyen kövér

Ha szeretnél minél több adó-visszatérítést igénybe venni, akkor jó, ha tudod, hogy azt nem csak a pénztári befizetések után kaphatod. Ha prevenciós szolgáltatásokat veszel igénybe, például orvosi javaslatra szűrővizsgálatokon vagy prevenciós kezeléseken veszel részt, akkor további 10% adókedvezményt kaphatsz. Szintén 10%-ot kapsz, ha a pénztárban tartott megtakarításod két évre lekötöd. Ezeket akkor érdemes kihasználnod, ha a befizetéseid alapján még nem érnéd el a maximális visszatérítés összegét.

Vegyél igénybe minél több szolgáltatást!

Ha már van lehetőség arra, hogy spórolj, akkor viszont érdemes minél szélesebb körben kihasználni az egészségpénztár adta lehetőségeket – tanácsolja a szakértő – és jó ötlet a pénztár szolgáltatásait a közvetlen hozzátartozóidra is kiterjesztened. Minél sokoldalúbban használod az egészségpénztárat, annál jobban járhatsz. Érdemes ezért megismerkedned a szolgáltatási palettával.

Ugyan az igénybe vett szolgáltatásokban van némi súlyeltolódás, a legtöbbet (39,5%) még mindig gyógyszerekre és speciális tápszerekre költötték a tagok. Ezt követik az egészségügyi szolgáltatások 34,7%-kal, és az orvosi segédeszközök vásárlása 15,7%-kal.

Pedig a pénztár sokkal több is lehet gyógyszervásárlásnál és magánorvosnál.

A magánorvosi szolgáltatásokkal kapcsolatban azért jó, ha tudod, hogy csak a pénztárral szerződésben álló szolgáltatóknál veheted őket igénybe. Ezért akár egy független oldalon foglalsz időpontot (például a foglaljorvost.hu-n), akár az általad választott rendelő honlapján, érdemes ellenőrizned, hogy az adott szolgáltató szerződött partnere-e a te pénztáradnak. Aggódnod azért nem kell, a pénztáraknak nagyon sok szerződéses partnerük van, és az ajánlásokat is szívesen veszik.

Miből válogathatsz még?

Több egészségpénztár kínál szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítási csomagokat, sőt, a legtöbb pénztárnak alacsony havidíjas (párszáz forintos) egészségbiztosítása is van, amelyet a tagok számára automatikusan megköt, és amelyek kritikus betegségek vizsgálatait térítik, valamint nagy értékű diagnosztikai vizsgálatokra, egynapos sebészeti eljárásokra használhatók.

Ahol elérhető, ott általában több egészségbiztosítási csomag közül is választhatsz, az egyszerűbbtől a prémium kategóriáig. Ezenkívül két pénztár külön szűrővizsgálati csomagot is kínál. Ezek lényegében menedzserszűrések, amelyeken évente vagy kétévente vehetsz részt, és a díját havonta fizetheted.

Az egészségpénztárak önsegélyező szolgáltatásokat is nyújtanak. Ezek lényege, hogy olyan élethelyzetekben vehetsz fel pénzt a pénztári megtakarításodból, amikor nagyobb anyagi megterhelés alatt vagy, például gyermeked születik, táppénzre kell menned vagy lakáshitelt kell törlesztened. Önsegélyező célokra a legalább 120 napja a pénztárban tartott egyenlegedet használhatod. A fókusz itt is az öngondoskodáson van: előre takarékoskodsz nehezebb időkre, és közben minden befizetésed után igénybe veheted az adó-visszatérítést.

Fizetheted innen például a lakáshiteled egy részét. Ezzel évente több, mint 80 000 forintot spórolhatsz, ami egy 20 éves futamidejű lakáshitelnél több, mint 1,6 millió forint megtakarítást jelent.

Ha gyermeked születik, 1 millió forintot vehetsz fel a pénztári számládról, ez a születési támogatás. Ezt a pénzt már bármire elköltheted, a pénztár felé semmit sem kell igazolnod.

Nagyobb gyermekek beiskolázását is fizetheted az egészségpénztárból. Óvodás, iskolás gyermekednek egész tanévben vásárolhatsz tanszereket és ruhákat, gyermekenként évi 232 000 forint értékben. A főiskolások számára ugyanilyen értékben kollégiumi vagy albérleti díjat és tandíjat fizethetsz.

Ezenkívül kiegészítheted a pénztárból a gyermekápolási és gyermeknevelési ellátásodat, a táppénzedet, a munkanélküli támogatásodat, és hozzátartozód ápolásához is vehetsz igénybe szolgáltatást.

Az egészségpénztár tehát jóval szélesebb körben alkalmazható, mint ahogy elsőre gondolnánk, vagy ahogy a neve sugallja. Érdemes szétnézni a szolgáltatások között, és amit lehet, használni a magasabb adó-visszatérítésért cserébe.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük