Kritikus betegségek és az egészségbiztosítás

Kritikus betegségek és az egészségbiztosítás

Egy 2021-es felmérés szerint Magyarországon minden harmadik haláleset hátterében ischaemiás szívbetegség vagy a stroke áll. 2018-ban az ezen egészségügyi problémák okozta halál tette ki az összes haláleset egyharmadát.

A különböző rákos megbetegedések szintén nagyon magas arányban vannak jelen. A leggyakoribb a tüdőrák, de nagy problémát jelent a hasnyálmirigyrák, a vastagbélrák és az emlőrák is. Más országokkal összehasonlítva sem jó a helyzet: a rákos megbetegedések aránya 10 százalékkal magasabb, mint az Európai Unió átlaga.

Hogyan kerülhetők el a kritikus betegségek?

A kritikus, örökletes betegségek megelőzése érdekében számos lépést tehetünk. Kritikus betegségek alatt azokat az egészségügyi problémákat értjük, amelyek súlyos életminőség-romlással járnak és sokszor halállal végződnek. Jellemzően ebbe a kategóriába tartoznak a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák és a veseelégtelenség. Fontos, hogy egészségbiztosítás esetén a biztosított betegségek körét a biztosító határozza meg pontosan.

Szerencsére vannak eszközeink arra, hogy tegyünk a kritikus betegségek kialakulása ellen. Magyarországon az összes halálozás 50 százaléka megelőzhető lenne, hiszen életmódbeli és környezeti rizikótényezők állnak a háttérben. Ne felejtsük el, hogy a kritikus betegségek esetében kulcsfontosságú a megelőzés, hiszen a már kialakult probléma kezelése sok esetben még gyerekcipőben jár!

Az első és legfontosabb lépés az egészséges életmód kialakítása és fenntartása. Ez magában foglalja a rendszeres testmozgást, az egészséges táplálkozást és a megfelelő testsúly fenntartását. Például a rendszeres testmozgás erősíti a szív- és érrendszert, segít megőrizni a megfelelő testsúlyt és csökkenti a rák kockázatát.

Az egészséges táplálkozás kiemelt jelentőségű. Az egészséges étrend magában foglalja a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztását, az egészséges zsírokat (pl. olívaolaj) és a teljes kiőrlésű gabonákat. Kerülni kell a feldolgozott élelmiszereket, a magas cukor- és sótartalmú ételeket, valamint a transzzsírokat tartalmazó élelmiszereket.

Az életmódbeli változások mellett is rendkívül fontos a rendszeres orvosi vizsgálatokon való részvétel. A szív- és érrendszeri megbetegedések és a rák korai felismerése és kezelése nagyban növeli a gyógyulási esélyeket. Fontos, hogy az orvossal konzultáljunk a családi anamnézisről és a genetikai kockázatokról, hogy szükség esetén további vizsgálatokat és szűréseket végezzenek.

Az életmódváltás és a rendszeres orvosi ellenőrzés mellett a dohányzás elkerülése, az alkoholfogyasztás mérséklése és a stressz kezelése is fontos lépések.

Mi az a kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére szóló egészségbiztosítás?

A kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére szóló egészségbiztosítás az egészségbiztosítások egyik alaptípusát képező termék.

A fő célja az, hogy azon kritikus betegségek esetén, ahol a gyógyuláshoz kiemelten fontos, hogy a beteg a legmodernebb gyógyszereket és kezeléseket kapja, a terápiák az átlagos anyagi körülmények között élők számára is elérhetőek legyenek. A leghatékonyabb kezelések ugyanis sokszor külföldön érhetők el először, ami viszont saját zsebből fizetve hatalmas összegeket jelent.

Ezt a költséget kiválthatjuk a havonta fizetett biztosítási díjjal, amelyért cserébe a biztosító vállalja a kritikus megbetegedés kockázatát és az azzal járó anyagi megterhelést.

A szerződéskötés mindenki számára javasolt, hiszen a kritikus betegségek részben genetikailag meghatározott egészségügyi problémák. Különösen igaz ez abban az esetben, ha a családi kórtörténetünkben már előfordultak ezek a megbetegedések. Fontos, hogy a családi kórtörténetben való előfordulás nem jelent kizáró okot a biztosításból, viszont előfordulhat, hogy megnöveli a biztosítási díjat.

A kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére szóló egészségbiztosítások nemcsak a külföldi kezelés díjait foglalják magukban, hanem a kiutazás és a beteg kísérőjének a költségeit is.

Lényeges, hogy ez a biztosítási típus nem egy fix összeget fizet, hanem a szolgáltatást fedezi. Ez azt jelenti, hogy nem kell amiatt aggódnunk, hogy beleférünk-e a keretbe és teljes figyelmünkkel a gyógyulásra koncentrálhatunk.

Mennyibe kerül?

A szolgáltatás díját elsősorban az életkor határozza meg. Minél fiatalabb korban kerül sor a szerződéskötésre, annál kedvezőbb lesz a biztosítási díj. Ennek az az oka, hogy egy fiatalabb személy esetében jóval kisebb a kockázata egy kritikus betegség kialakulásának, így a biztosító kevesebb rizikót vállal.

Átlagosan a gyermekek részére kötött szerződések évi 55 ezer forintba kerülnek, míg egy felnőtt esetén a díj körülbelül évi 120-140 ezer forint. 65 éves kor fölött a legdrágább és legnehezebb a szerződéskötés. Ilyenkor jellemzően 240-260 ezer forintba kerül a biztosítási díj évente, és a biztosítás a 85. születésnapunkig lehet érvényben (ezen korhatár fölött a kockázat olyan magas, hogy a biztosítók nem szokták elvállalni).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük