így maradj egészséges

Így maradjunk egészségesek!

Az egészség fogalma folyamatosa változik és fejlődik. 2020-ban a WHO teljes testi, lelki és szociális jóllétként definiálta ezt a kifejezést, kiterjesztve ezzel a korábbi, kizárólag biológiai vonatkozást. Fontos, hogy egészség alatt nem ugyanazt értjük az egyes kultúrákban vagy generációkban. Azonban közös vonás, hogy az egészséget igyekszünk megőrizni vagy betegség esetén helyreállítani. De vajon mik azok a tényezők, amelyek valóban hozzájárulnak testi-lelki épségünk megőrzéséhez?

Mi játszik szerepet az egészségmegőrzésben?

Az egészségmegőrzésben számos tényező játszik szerepet, amelyek hozzájárulnak az egészséges életmód fenntartásához és a jó közérzet eléréséhez. Ilyen fontos faktor például a:

  1. Táplálkozás: Az egészséges étrend kulcsfontosságú az egészségmegőrzésben. Elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonaféléket, sovány fehérjeforrásokat és egészséges zsírokat fogyasszunk.
  2. Testmozgás: A rendszeres testmozgás kulcsfontosságú az egészségmegőrzéshez. A fizikai aktivitás javítja a kardiovaszkuláris állapotot, erősíti az izmokat, segít a testsúly kontrollálásában és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát.
  3. Stresszkezelés: A stressz negatív hatással van az egészségre, amely ellen számos hatékony módszert vethetünk be. Ide tartozik például a relaxáció, a meditáció, a jóga vagy a hobbi tevékenységek.
  4. Alvás: Megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra van szükségünk az optimális egészség fenntartásához. Ne felejtsük el, hogy az elégtelen alvás növelheti a szívbetegségek, a cukorbetegség és az elhízás kockázatát.
  5. Dohányzás és alkoholfogyasztás: A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás káros hatással van az egészségre. A dohányzás növeli a rák, a szívbetegségek és a légzőszervi problémák kockázatát, míg az alkohol negatívan befolyásolhatja a májat és az idegrendszert.
  6. Szociális kapcsolatok: A társas támogatás és a pozitív szociális kapcsolatok segítenek az egészségmegőrzésben. Az emberi kapcsolatok erősítése, a barátokkal és családdal való időtöltés hozzájárul az érzelmi jólléthez és a közérzetünk javulásához.

Ami sokszor kimarad: a preventív szűrések

Sajnos a magyar lakosság körében nem túl népszerűek a preventív szűrések, pedig az időben történő felismeréssel jelentősen javíthatók a gyógyulási esélyek még egy súlyos, sok esetben halálos kimenetelű betegség esetében is.

Például 2009 és 2019 között tovább csökkent az amúgy sem túl széles körben igénybe vett emlőrákszűrés és 49 százalék helyett a nőknek már csak 39 százaléka élt ezzel a lehetőséggel.

A szükséges preventív vizsgálatok száma növekszik, ahogy egyre idősödünk, de érdemes rászánni az időt ezekre az alkalmakra, hiszen életet menthetnek. Ide tartoznak például a méhnyakrákszűrés, az urológiai vizsgálatok, a laborvizsgálatok, az anyajegyszűrés, a tüdőszűrés, illetve a fogászati és szemészeti vizsgálat.

Fontos, hogy nemcsak az éves orvosi vizit számít, hanem a saját testünk megfigyelése is. Érdemes rendszeresen önvizsgálatot végeznünk, és ha bármi eltérőt tapasztalunk akkor felkeresnünk egy orvost.

Tegyünk az egészségünkért egészségbiztosítással!

Az egészségbiztosítások többféle úton is segítik az egészségmegőrzést.

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások olcsóbbá és kényelmesebbé teszik a magánegészségügyet. Egy kiszámítható havi díjért cserébe a biztosító állja a magánegészségügyi költségeinket, így nem kell a váratlan kiadásoktól tartanunk.

Egy másik fontos előnye, hogy leveszi a szervezés terhét a vállunkról. Elég jeleznünk a problémánkat az ellátásszervező felé, aki kér nekünk időpontot és legfeljebb néhány munkanapon belül mehetünk is a kért vizsgálatra. Ennek a kényelemnek és gyorsaságnak köszönhetően kevésbé leszünk hajlamosak halogatni a szűréseket, hiszen nem kell az állami egészségügy bonyolult időpontfoglaló rendszerével vagy a hosszú várólistákkal számolnunk.

Fontos kiemelni, hogy nem mindegyik egészségbiztosítás érvényes a preventív szűrésekre. Ezek az események nem váratlanok, hiszen minden évben szükségesek. Ne felejtsük el, hogy az egészségbiztosítások elsősorban a kockázati eseményekre érvényesek és a kiszámíthatatlan költségeinket fedezik. Azonban a komplexebb, drágább csomagok a szűrésekre is kiterjedhetnek, amelyek száma jellemzően limitált és csak az alapvizsgálatokat érti alattuk a biztosító.

A kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére szóló egészségbiztosítások akkor jönnek nagyon jól, ha egy súlyos betegségben válunk érintetté. Ide tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek, a veseelégtelenség vagy a rák. Kiemelendő, hogy ezek a betegségek korán felismerve eredményesebben gyógyíthatók, ráadásul még jobbak az esélyeink, ha a legmodernebb, külföldi gyógymódokat vehetjük igénybe. Ennek a biztosításnak a segítségével a rendkívül magas költségek terhe is lekerül a vállunkról.

Mivel a preventív szűrések költségeit nem minden egészségbiztosítás állja, ezért érdemes megismerkednünk az egészségpénztár lehetőségével is. Az egészségpénztárak olyan intézmények, amelyek az egészséggel kapcsolatos célzott megtakarítást segítik elő kamatokkal. Az évente összegyűjtött összeg után 20 százalékos állami támogatást is kaphatunk, amelynek összege maximum 150 ezer forint lehet. A megtakarításunkat rendkívül széleskörűen felhasználhatjuk: vásárolhatunk belőle gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket vagy épp kifizethetjük az éves szűréseinket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük