családalapítás egészségbiztosítással

Gyermekvállalás? Így segíthet az egészségbiztosítás!

Minden 6. kisbaba magánkórházban születik és a magánkórházi ellátást igénye vevők száma drasztikusan növekedett az elmúlt években. A Foglaljorvost.hu felmérése szerint 2017-ben 1966, míg 2020-ban 2431 szülés történt a magánellátás kényelmes keretei között.

Milyen költségei vannak a gyermekvállalásnak?

A gyermekvállalás – habár egy rendkívül örömteli időszak – nagy anyagi megterhelést jelent, amelyre fontos, hogy megfelelően felkészüljünk. A várható kiadások kiszámítása nem egyszerű, hiszen minden család eltérő költségvetéssel vág neki ennek az időszaknak, ráadásul azzal is számolnunk kell, hogy az egyik szülő kiesik a munkából és csökken a szokásos bevétele.

A várandósság és a születés utáni hónapokra koncentrálva felfedezhetjük, hogy az egészségügyi kiadások különösen magasak lehetnek ebben az időszakban. Kiváltképp igaz ez a terhesség alatt szükséges vizsgálatokra és magára a szülésre.

A családok jellemzően sok bútort és használati tárgyat vásárolnak a várakozás időszaka alatt. Ide tartozik például a babaágy, a babakocsi vagy a babaruhák. Ha ezeket a holmikat be tudjuk szerezni ismerősöktől vagy használtan, akkor rengeteget spórolhatunk.

Ne felejtsük el, hogy a születést követő időszakban is megnövekednek a kiadásaink. A pelenkák, a babaápolási termékek vagy a tápszer mind olyan költségek, amelyek jelentős terhet róhatnak a családi kasszára.

Milyen vizsgálatokra van szükség?

A terhesség alatt elvégzendő vizsgálatok különböző időpontokban történnek, hogy nyomon lehessen követni a magzat fejlődését, az anya egészségi állapotát és az esetleges szövődményeket. Ez azt jelenti, hogy nagyjából havonta fogunk találkozni az orvosunkkal.

Nézzük meg, hogy a leggyakrabban elvégzett vizsgálatok mennyibe kerülnek átlagosan, ha a magánellátást választjuk.

Vérkép és vizeletvizsgálat: Ezek a vizsgálatok az anya általános egészségi állapotát és az esetleges fertőzéseket, betegségeket mutatják ki. A költségek általában 10 000 és 20 000 forint között mozognak.

Ultrahangvizsgálatok: Az ultrahangvizsgálatokkal ellenőrzik a magzat fejlődését, a méhlepény állapotát és a méhnyak hosszát. Az árak az ultrahang számától függően változhatnak, általában 10 000 és 20 000 forint közötti összegre lehet számítani egy-egy vizsgálat után.

Nemi hormonok és vércukorszint mérése: Ezek a vizsgálatok a terhesség alatti hormonális változásokat és a terhességi diabétesz kockázatát ellenőrzik. Az árak általában 15 000 és 30 000 forint között mozognak.

Toxoplazma és rubeola antitest vizsgálat: Ezek a vizsgálatok a fertőző betegségekkel való esetleges fertőzöttséget mutatják ki. A díjszabás általában 10 000 és 20 000 forint között van.

NST (non stressz teszt): Ez a vizsgálat a magzat szívhangját és a méhösszehúzódásokat ellenőrzi, hogy biztosítsa a megfelelő fejlődést. Az árak általában 15 000 és 25 000 forint között vannak.

Fontos megjegyezni, hogy az árak nagyban változhatnak az orvos és a klinikai helyszín alapján, illetve ezek a vizsgálati típusok még kiegészülhetnek extra szolgáltatásokkal.

Mennyibe kerül a szülés, ha a magánellátást választjuk?

Ha a szülést is magánintézményben tervezzük, akkor bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. A csomag ára jellemzően 800 ezer és 2 millió forint között mozog, de például a császármetszés vagy az ikerszülés ennél általában drágább.

A magánellátás rengeteg olyan szolgáltatást tartalmaz, amiről az állami szférában csak álmodozhatunk. Ide tartozik például a családi szoba szolgáltatása, a szoptatási rutin kialakításának segítése, a szabad orvos- és szülésznőválasztás vagy a szülés előtti felkészítő tanácsadás.

Fontos, hogy a szolgáltatások elérhetősége és ára intézményenként és csomagonként változik, ezért alaposan hasonlítsuk össze a lehetőségeket.

Mire lehet érvényes az egészségbiztosítás?

A fenti számok megmutatják, hogy a gyermekvállalás nem olcsó mulatság, főleg, ha nem szeretnénk lemondani a magánegészségügyi ellátás kényelméről. Ha szeretnénk enyhíteni az anyagi terheket, akkor érdemes fontolóra vennünk az egészségbiztosítás lehetőségét.

Fontos kiemelni, hogy az egészségbiztosítás alapvetően a kockázati biztosítások közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy a termék kockázati eseményekre érvényes. A gyermekvállalás jellemzően nem egy váratlanul bekövetkező történés, hanem egy olyan döntés eredménye, amelyet tudatos tervezés előzött meg. Azonban ennek ellenére az egészségbiztosítások egy része támogatja valamilyen formában a gyermekvállalás anyagilag nehezebb időszakát.

Léteznek olyan termékek, amelyek egy előre meghatározott, szabadon felhasználható összeggel járulnak hozzá a gyermekszüléshez. Ez az összeg férfiak és nők részére is elérhető (vagyis a pár mindkét tagja megkaphatja egyszerre) és maximum 100 ezer forint körül mozog a várható összeg.

Más egészségbiztosítások csak akkor fizetnek, ha valamilyen váratlan komplikáció lép fel a szülés közben. Ilyen szituáció egy hirtelen szükségessé váló császármetszés, vagy ha a kismama hosszabb időt kénytelen a kórházban tölteni.

Összességében elmondható, hogy kizárólag a gyermekvállalás miatt nem érdemes egészségbiztosítást kötni, viszont a termék sok más előnye mellett érdemes figyelembe és igénybe venni a szüléshez kapcsolódó szolgáltatásokat is.

Az egészségbiztosítás mellett az egészségpénztárak is hatalmas segítséget jelenthetnek, ha a gyermekvállalás anyagi kihívásaival kell szembenéznünk. Ennek a terméknek a segítségével állami támogatásra és kedvezményekre tehetünk szert, ráadásul az összegyűjtött pénzt nagyon sokféleképpen használhatjuk fel (például a babaápolási termékeket is fedezhetjük belőle).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük