Gyermek egészségbiztosítás

Gyermekeink védelme egészségbiztosítással

Miért fontos a gyerekek esetében is az egészségvédelem?

Sajnos a közhiedelemben elterjedt az az elképzelés, hogy a magán-egészségbiztosítás csak idősebb korban éri meg és a védelmet nem érdemes kiterjeszteni a gyermekeinkre is.

Valójában azonban a gyerekek nagyon is érintettek lehetnek a különböző egészségügyi problémákban, csak éppen más jellegű betegségekről van szó, mint a felnőttek esetében. Arról nem is beszélve, hogy a kicsik esetében is kiemelt fontossága van az egészségvédelemnek és a megelőzésnek.

A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány 750 fős felmérése alapján a leggyakoribb problémák közé a fül-orr gégészeti panaszok, a megfázás és a különböző gyermekbetegségek tartoznak (például a bárányhimlő). Sokszor előforduló problémának számítanak a különböző allergiák, az emésztési zavarok, a szemmel kapcsolatos rendellenességek, a pszichológiai kórképek és a sérülések is.

Ezen egészségügyi problémák nem minden esetben igényelnek orvosi ellátást. Ha mégis szükségünk lenne egy szakember segítségére, akkor sokan szívesebben választanánk a magánegészségügyet.

Az állami ellátás sokszor hosszadalmas, a dolgozók a feszített munkatempó miatt gyakran türelmetlenek és jellemzően elavult felszereléssel találkozhatunk. Sajnos a felmérésben résztvevő szülők 21 százaléka számolt be arról, hogy gyermekét egy másik intézménybe kellett átszállítani egy hiányzó eszköz miatt.

Természetes, ha a lehető legjobb ellátást szeretnénk kapni, amikor arról van szó, hogy a gyermekünk beteg. Azonban a magánegészségügy árai sok család számára hatalmas terhet jelentenének és egyszerűen nem férnek bele a havi költségvetésbe.

Szerencsére van megoldás! Az egészségbiztosítás segítségével olcsóbbá és kiszámíthatóbbá válnak a magánegészségügy költségei, hiszen egy fix havi díjért cserébe a biztosító állja a magánegészségügyi kiadásainkat.

Milyen egészségbiztosítási opciók vannak a gyerekek részére?

A gyermekek részére szóló egészségbiztosítások egészen elterjedtek Magyarországon. A felnőtteknek szóló ajánlatokhoz hasonlóan a gyermek egészségbiztosítások esetében sem mindegy, a gyermek kora, az esetleges előzménybetegségei, a családi kórtörténet és az sem, hogy mekkora a fedezet. Jó hír, hogy a gyermek egészségbiztosítások jellemzően olcsóbbak, mint a felnőttek részére szóló csomagok.

Nézzünk meg néhány példát, hogy Magyarországon milyen opciók állnak a rendelkezésünkre:

  1. CIG Pannónia Best Doctors Egészségbiztosítás

Ez a biztosítás 0-18 éves korig lehet érvényes és havonta 3500 forintba kerül az alapcsomag (amely kevesebb, mint a fele a felnőtt alapcsomagnak). A nagycsaládosoknak további kedvezmény jár, ha 3-nál több gyermeket szeretnének bevonni a szerződésbe, akkor a 4. illetve a további gyermekeket már ingyen ellátják.

Fontos, hogy a szerződés külön a gyermekek részére nem köthető meg, arra van lehetőség, hogy a gyerekeket is bevonjuk a családi csomagba.

Ne felejtsük el, hogy az újszülöttek a születést követő 30. naptól vonhatók be a megállapodásba.

  1. Aegon + Izys egészségbiztosítás

Ez a biztosítás 7700 forint/hó biztosítási díjtól érhető el, viszont a csomag rengeteg szolgáltatást kínál. Például lehetőséget nyújt arra, hogy 17-féle járóbeteg-ellátást vegyen igénybe gyermekünk egy 250 ezer forintos összeghatárig. Ugyanez a magas korlát igaz az egynapos sebészetre, a diagnosztikai vizsgálatokra, a nagyértékű képalkotó eljárásokra vagy az ambuláns műtétekre. Fontos, hogy a gyermek csomag 6 hónapos kortól 17 éves korig köthető meg.

  1. Signal Plusz Diákbiztosítás

Ez a csomag bölcsődések, óvodások vagy iskolások anyagi védelmét szolgálja betegségek vagy balesetek idején. Ez a biztosítás nem szolgáltatásfinanszírozó, hanem egy fix összeget térít a szerződésben meghatározott események után. Az ügyfelek 7-féle csomag közül választhatnak.

Összességében elmondható, hogy a gyermekek részére szóló egészségbiztosítások jellemzően ugyanazokat a magánorvosi szolgáltatásokat tartalmazzák, mint a felnőtteknek szóló termékek. Extra kiegészítés, hogy egy gyermek csomag állhatja a gyermek magántanári költségeit egy hosszabb lábadozási időszak alatt, illetve sokszor a felnőtt csomaghoz vagy a megtakarításos életbiztosításhoz kapcsolódik.

A felnőtt csomaghoz kapcsoló gyermek egészségbiztosítások elég változatos szolgáltatásokat kínálnak. Amikor egészségbiztosítást választunk magunknak, akkor érdemes ezekről is előzetesen tájékozódni. Például vannak olyan termékek, amik születési támogatást szolgáltatnak, fizetik az egészséges gyermekünk szűrővizsgálatait vagy kórházi tartózkodás esetén napi díjat nyújtanak.

A családi egészségbiztosítás

A családi egészségbiztosítások a csoportos egészségbiztosítási formák egyik fajtáját képezik.

Egy ilyen típusú biztosításba a családtagjainkat vonhatjuk be, jellemzően 2-15 fő kerülhet bele a szerződésbe.

A díjszabást meghatározza, hogy a biztosításba bevont személyek milyen életkorúak és egészségi állapotúak. Érdemes szem előtt tartani, hogy a családi egészségbiztosítás biztosan kedvezőbb megoldás, ha az egyénenként kötött szerződésekkel hasonlítjuk össze.

Arra is érdemes odafigyelnünk, hogy milyen életkori határokat szab a biztosító. Például az újszülöttek sokszor csak 6 hónapos kortól vonhatók be a szerződésbe és általában egy felső korhatára is van a belépésnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük