Néhány perc és megtudod, hogyan kerüld el a csalánkiütést!

Mit tehetsz, ha az arcodon vagy a testfelületeden kiütések jelennek meg, és a viszketés teljesen elrontja a napodat?

Ez a viszkető bőrpír általában a csalánkiütés. A kiütések alakja a csalán által okozott hólyagokra emlékeztet, erre utal a neve. Csalánkiütést azonban sok dolog kiválthatja.

De mi okozza a csalánkiütést, és mit tehetünk, hogy elkerüljük?

Fontos tudni, hogy a csalánkiütés allergiás reakció eredménye is lehet. Kutatások szerint a legtöbb esetben a csalánkiütés okai ismeretlenek. Megfigyeltek azonban olyan eseteket, amikor ételallergia, stressz, vagy akár bizonyos gyógyszerek csalánkiütést váltottak ki.

Mi az a 3 dolog, amit kerülj, ha hajlamos vagy csalánkiütésre?

  1. Kerüld azokat az ételeket, amelyek kiválthatják nálad a bőr irritációt. A legáltalánosabbak:
  • tojás,
  • egyes tejtermékek,
  • hal vagy tengeri herkentyűk
  • földimogyoró.
  1. Kerüld azokat a bőrápoló termékeket, amelyek irritálják a bőröd.
  1. Kerüld azokat a környezeti hatásokat, amelyek szintén okozhatnak kiütést. Ilyen a túl erős napfény, a meleg vagy akár a hideg.

Ha mégis megjelennek a csalánkiütések, azonnal kezeld.

Ne szenvedj feleslegesen!

Fontos, hogy időben reagálj. Hatékony gyógymódért fordulj bőrgyógyász szakorvoshoz, aki felír antihisztamin vagy kortikoszteroid tartalmú gyógyszert, amennyiben szükségesnek ítéli.

Bár nem feltétlenül jelentenek súlyos egészségügyi problémát, a csalánkiütés tünetei kellemetlenek.

Elsődleges célja a kezelésnek mindenképp ezeknek a zavaró tüneteknek az enyhítése. Általában antihisztamin tartalmú gyógyszereket használnak a kiütések megszüntetésére és a viszketés enyhítésére.

Az is számít milyen anyagból készül a ruha, amit viselsz

Nem csak gyógyszerekkel lehet kezelni a csalánkiütést. A tüneteket enyhítheted, ha körültekintően választod meg a ruhád anyagának összetételét. A pamut és a len általában jó választásnak bizonyul, mivel lélegző anyagok, s így csökkentik a bőrirritációt.

Érdemes kerülni azokat az illatosított mosószereket, intenzív hatású öblítőket, vagy akár a testápolókat, amelyek irritálhatják a bőrt.

Akár extrém hőmérséklet-változás is okozhat csalánkiütést, így érdemes ügyelni a környezeti feltételekhez igazodó réteges öltözködésre.

Ne vakard! De mit tehetsz?

Ha csalánkiütést tapasztalsz a testeden, ne vakard! Vakarással felsérted a hámfelületet, s ez súlyosbíthatja a tüneteket és megnehezítheti a gyógyulást.

Ha bizonyos ételek fogyasztása után rendszeresen csalánkiütéstől szenvedsz, gyanítható az ételallergia. Az allergia-tesztek segítségével pontosan azonosíthatók az allergének, így elkerülhető a későbbiekben az ismételt előfordulás.

Az immunrendszer erősítése is elősegíti a test egészségének fenntartását és a csalánkiütés elkerülését.

A csalánkiütés kialakulásának megelőzése mellett fontos a megfelelő bőrápolás és higiénia is. A rendszeres testápolás és az allergiás reakciókat kiváltó környezeti hatások elkerülése.

Már megint a fránya stressz!

Az allergia- és immunológiai betegségek szakértői szerint a stressz hatása is fontos tényező lehet a csalánkiütés kialakulásában. Stressz hatására az agy stresszhormonokat termel, amelyek számos testi reakcióhoz vezethetnek. Természetesen akár csalánkiütést is kiválthat a stressz.

A csalánkiütés önmagában általában nem súlyos állapot, azonban ha a tünetek súlyosbodnak, mindenképpen orvosi segítségre lehet szükségünk.

Érdemes megfogadni a fenti jó tanácsokat, s így elkerülni a csalánkiütés okozta kellemetlen viszketést, ami elronthatja a napodat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük