miért fontos a pénzügyi tudatosság

Miért fontos a pénzügyi tudatosság?

Mit jelent a pénzügyi tudatosság?

A pénzügyi tudatosság egy széles körben használt fogalom, azonban kevesen tudják, hogy pontosan mit is takar ez a kifejezés.

A pénzügyi tudatosság valójában sok mindent kifejez. Jelentheti a háztartási költségvetés készítését, a tartozások kifizetését, illetve a különböző hitel- és befektetési termékek közötti mérlegelést és kompromisszumkötést. A pénzügyi tudatosság megköveteli az alapvető pénzügyi fogalmak ismeretét és a minél szélesebb körű tájékozottságot a különböző gazdasági témákban. Lényeges része a pénzügyi tudatosságnak, hogy a biztosítások, kölcsönök és befektetések tekintetében is képbe kerülünk.

A pénzügyi tudatosságra érdemes úgy gondolni, mint egy térképre, ami képes arra, hogy egy képet adjon és ne tévedjünk el a különböző pénzügyi termékek, lehetőségek és verziók útvesztőjében.

A pénzügyi tudatosság többféle szempontból is a javunkra válik. Az egyik előnye a tudatos odafigyelésnek, hogy könnyebben felkészülhetünk a pénzügyi vészhelyzetekre. Egy-egy váratlan kiadás bármikor előfordulhat, így nem árt, ha rendelkezünk vésztartalékkal. Egy ilyen típusú megtakarítás felépítése odafigyelést és rendszerességet követel meg.

A pénzügyi tudatosság a céljaink eléréséhez is nagyban hozzájárul, hiszen képbe kerülünk azzal, hogy pontosan mire és mekkora összegeket költünk. Ha világossá válnak a jelenlegi szokásaink, akkor egyszerűbben tudunk változtatni a helyzeten.

A pénzügyi ismeretek mellett fontos szerepe van az önbizalomnak. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy a magabiztosság önmagában nem elég! Ha valaki hiányos pénzügyi tudással rendelkezve hoz pénzügyi döntéseket, akkor sajnos az esetek többségében borítékolható a rossz és költséges eredmény. Ugyanakkor a szükséges tudás megléte esetén fontos az, hogy az illető bízzon a választásaiban és néha merjen egy kis kockázatot vállani.

Miért képezik a biztosítások a pénzügyi tudatosság részét?

A biztosításokra sokan felesleges kiadásként tekintenek és élből elutasítják a szerződéskötést. Sajnos a biztosítási termékek bonyolultsága miatt elterjedt az a sztereotípia, hogy a biztosítók mindig megtalálják a kiskaput, ha fizetésre kerülne a sor. Valójában azonban a megfelelő biztosítási forma megtalálásával garantálhatjuk az anyagi biztonságunkat.

Szerencsétlenségek bárkivel és bármikor előfordulhatnak. „Azonban ezeknek az eseményeknek vannak olyan aspektusai, amelyek egy kis odafigyeléssel és előrelátással kivédhetőek. Így elviselhetőbbé tehetjük a helyzetet. Ilyen például a pénzügyi biztonság, amelyet garantálhatunk egy biztosítás vagy egy kis tartalék segítségével.” – hívja fel a figyelmet a szerződéskötés fontosságára Bodor Anna, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Az egyik fő oka annak, hogy a biztosítások fontos szerepet játszanak a pénzügyi tudatosságban, az a kockázatkezelés. A biztosítások segítséget nyújtanak a váratlan események, mint például betegség, baleset vagy vagyonvesztés kezelésében. Amikor valaki megköt egy biztosítást, bizonyos mértékű védelmet kap a kockázatok ellen, így vészterhes időkben sem kell aggódnia az anyagi stabilitását illetően, ráadásul jelentős stressz alól is felszabadulhat.

A biztosítások lehetővé teszik a hosszú távú tervezést és a megtakarítások védelmét. Például az életbiztosítások nemcsak haláleset esetén nyújtanak kifizetést, hanem adómentes megtakarítási eszközként is szolgálnak a jövőbeli célok eléréséhez. Egyes biztosítások, mint például az egészség- és nyugdíjbiztosítások, segítenek felkészülni az egészségügyi és nyugdíjas évekre, és hozzájárulnak a hosszú távú pénzügyi stabilitáshoz.

Fontos azonban, hogy nem minden biztosítás ugyanolyan, ezért érdemes mérlegelnünk a lehetőségeinket, mielőtt szerződést kötünk. Ha egy biztosításnak nem elég nagy a fedezete, vagy az események szűk körére érvényes a szerződés, akkor csak hamis biztonságérzetbe ringatjuk magunkat.

Miért fontos egészségbiztosítást kötni?

Amikor biztosításokról gondolkodunk akkor sokszor csak a különböző vagyontárgyainkkal kapcsolatos veszteségre gondolunk, de gyakran elfelejtkezünk a legnagyobb értékünkről: az egészségünkről.

De mégis milyen kockázatokkal kell számolni, ha az egészségünkről van szó?

A különböző betegségek és balesetek bármikor érinthetnek minket és a számos testi, lelki és kapcsolati veszteség mellett anyagi károkkal is számolnunk kell. A felépülés azonban nehezített terepen történik, ha az energiáinkat a pénzügyi problémákkal való megküzdésre kell használnunk. Gyorsabb gyógyulásra számíthatunk, ha ehhez az anyagi feltételek adottak: nem kell aggódnunk a munkahelyünk miatt és garantálva van, hogy ki tudjuk fizetni az orvosi költségeket, illetve a szükséges gyógyszereket.

Az egészségbiztosításnak 3 különböző típusa van, amelyek más-más célokat szolgálnak. Ezekkel a célokkal érdemes tisztában lenni és egy olyan terméket választani (vagy akár többet kombinálni), amelyek összhangban vannak az igényeinkkel.

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás segítségével összességében olcsóbban vehetjük igénybe a magánegészségügyet. Egy fix havi díjért cserébe a biztosító állja helyettünk az orvosi költségeket, ráadásul a szervezés is a szolgáltató feladata.

Az összegtérítéses egészségbiztosítás egy fix és szabadon felhasználható összeget fizet a szerződésben előre rögzített biztosítási események után. Ez ellensúlyozhatja azt a jövedelemcsökkenést, amit a munkából való kiesés jelent, és arról is gondoskodik, hogy ne kelljen aggódnunk az extra kiadások miatt.

A kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére szóló egészségbiztosítások az olyan súlyos betegségek külföldi, modern módszerekkel történő kivizsgálására és gyógyítására szólnak, mint például a rák vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük