menedzserszűrés

Menedzserszűrés egészségpénztárból – tényleg olyan jó?

A menedzserszűrés ma már egyáltalán nem csak a cégek vezető beosztású dolgozóinak kiváltsága. A nagyobb magánrendelők komplett szűrővizsgálati csomagokat kínálnak, ahol biztosan mindenki megtalálja a saját igényeinek valót. A kényelemnek azonban megvan az ára is. Ha olcsóbbá tennéd, az egészségpénztár erre több szempontból is jó lehetőséget nyújt. Gergely Péter, a BizosDöntés.hu pénzügyi szakértője összefoglalja hogyan.

Mi az a menedzserszűrés?

Mára a név talán már kicsit túlhaladott, hiszen mostanra a magánrendelők sem elsősorban a menedzsereket célozzák ezzel a szűrővizsgálat csomaggal. Eredetileg valóban a cégek vezető beosztású dolgozói számára készült annak érdekében, hogy kiszűrjék a megnövekedett stressz következtében kialakuló leggyakoribb betegségeket. Mivel azonban a vezetők ideje is drága és szűkös, a rendelők úgy alakították ki a csomagokat, hogy azok elvégzéséhez csak egyszer kelljen megjelenni, és mindent egy helyen, lehetőleg pár óra alatt letudhassunk.

A cégek gyakran afféle béren kívüli juttatásként biztosították a szűrőcsomagokat a vezetőik számára. Stressz azonban nem csak a vezetőket éri. Akármilyen beosztásban is dolgozunk, a mai életvitelünk mellett teljesen kizárt, hogy stresszmentes környezetben éljünk. Minden minket ért negatív behatás gyengítheti a szervezetünk védekezőképességét, és növelheti bizonyos betegségek kialakulásának esélyét.

De mit hívunk menedzserbetegségnek? Ez egy komplex kórkép, ami bárkinél előfordulhat, aki hosszú ideig nagyfokú stressznek van kitéve. Testi és pszichés tüneteket egyaránt magában foglal, így szív- és érrendszeri betegségeket, magas vérnyomást, de fej- és hátfájás, izomfeszültség vagy hajhullás is előfordulhat. Jellemző lehet rá a szorongás, pánikbetegség vagy depresszió és gyakori panaszok az ingerültség, fáradékonyság és az alvászavarok is.

Ez a betegség a fiatal és középkorú férfiaknál a leggyakoribb, egyrészt azért, mert köztük több a vezető beosztású, másrészt mert a szív- és érrendszeri betegségek egyébként is nagyobb számban fordulnak elő a férfiak körében.

Szűrővizsgálat mindenkinek

Ezzel együtt a szűrővizsgálatok szerepe óriási a betegségek korai felismerésében és hatékony gyógyításában. Szűrővizsgálatokkal egy sor betegség már akkor észrevehető, amikor még tüneteket sem okoz. Ilyen korai szakaszban pedig könnyebben és gyorsabban gyógyíthatók. A probléma orvoslásához elég lehet egy gyógyszeres vagy egyéb terápia, vagy akár egy életmódváltással is megelőzhetők a súlyosabb betegségek.

Ez lelkileg is sokkal kisebb megterhelést jelent, de Gergely Péter szerint az sem elhanyagolható, hogy jóval kevesebb pénzünkbe is kerül. Kisebb, korai szakaszban lévő betegségeket olcsóbb meggyógyítani, mint egy már kialakult súlyos problémát megszüntetni.

A menedzserszűrések gyakran előforduló betegségekre szűrnek. Van némi eltérés az egyes rendelők csomagjai között, de általában tartalmaznak belgyógyászati, kardiológiai, szemészeti, fül-orr-gégészeti, ideggyógyászati és bőrgyógyászati vizsgálatokat is. Van benne vérvétel, röntgen, ultrahang, de előfordulnak nagy értékű diagnosztikai vizsgálatok is, mint az MR vagy a CT. A nőknek nőgyógyászati, a férfiaknak urológiai szűrés is lehet benne.

Mennyibe kerül mindez?

A csomagok ára azok tartalmától függ. A vizsgálatokat rendelőintézetek szokták kínálni, ahol több szakterület orvosai dolgoznak. Az árat az is növeli, hogy a rendelő számára komolyabb szervezőmunkát igényel, hogy az összes vizsgálatot egy napra ütemezze úgy, hogy ne kelljen túl sokat várnod az egyes időpontok között.

A legolcsóbb menedzserszűrés 175 000 forint körül elérhető, és határ a csillagos ég. Egy igazán részletes vizsgálati csomagért akár 450 000 forintot is fizetned kell.

Egészségpénztárból is fizetheted

Összeállíthatsz egy vizsgálati csomagot te magad is, és részt vehetsz célirányosan olyan szűréseken, amelyeket te fontosnak tartasz. Ehhez külön-külön tudsz orvosokat keresni, ami nyilván több szervezőmunkát igényel, de nem tartalmaz olyan vizsgálatokat, amelyeket feleslegesnek ítélsz.

Ha viszont megfelel számodra valamelyik rendelő által kínált egyik csomag, akkor azt is választhatod. Ez azért jó ötlet, mert komplexebb, több részletre kiterjedő vizsgálatokon vehetsz részt. Akárhogyan is veszel részt a szűrővizsgálatokon, egészségpénztárból tudsz fizetni.

Ahhoz, hogy a vizsgálatok árát elszámolhasd a pénztárban, olyan orvost vagy rendelőt kell keresned, amely a te pénztáraddal szerződésben áll. Ezt könnyen ellenőrizheted a pénztárak honlapján található szolgáltatókeresőben.

Miért éri meg egészségpénztárból fizetni?

Az egészségpénztárba befizetett pénz 20%-át, legfeljebb 150 000 forintot visszaigényelhetsz a személyi jövedelemadódból. A maximális adó-visszatérítéshez évi 750 000 forintot, azaz havi 62 500 forintot kellene befizetned. Ez elég magas összeg, viszont egyben azt is jelenti, hogy sokat tudsz az egészségedre költeni úgy, hogy még mindig megkapod érte az adókedvezményt.

Ha a befizetések alapján nem jönne össze a maximum, akkor jó ha tudod, hogy a prevenciós vizsgálatokon és terápiákon való részvételért további 10% adó-visszatérítést kérhetsz – mondja Gergely Péter. Ebbe a körbe tartoznak a szűrővizsgálatok is.

Még olcsóbb is lehet a szűrővizsgálat

Egy komplett menedzserszűrés így is drága, és akár hónapokig is kell rá gyűjteni az egészségpénztárban. Gergely Péter szerint van egy kedvezőbb lehetőség is. Némelyik egészségpénztár kínál havidíjas szűrővizsgálati csomagokat. Ezek lényege, hogy havonta fizetsz egy kisebb, általában havi 3-5 000 forint körüli összeget, és ezért évente vagy kétévente mehetsz el a vizsgálatokra. Ezek előnye, hogy egyszerre kis összeget kell befizetned, a havi pénztári befizetésed részeként, és a kiadást így észre sem veszed. Cserébe viszont értékes vizsgálatokon vehetsz részt.

Ilyen csomagot kínál az IZYS Egészség- és Önsegélyező Pénztár, illetve a Prémium Egészségpénztár is. Az IZYS-nél választhatsz, hogy kisebb (kétéves) vagy nagyobb (éves) csomagot kérsz, és mindkét pénztárnál van arra lehetőség, hogy előre kifizesd a csomagok díját, ha azonnal részt vennél a szűrővizsgálatokon. Anyagilag így is jól jársz.

Ezenkívül több egészségpénztár kínál olyan egészségbiztosítási csomagokat, amelyek tartalmaznak szűrővizsgálatokat is. Van ilyen egészségbiztosítás az OTP Egészségpénztárnak vagy a Patika Egészségpénztárnak is.

Ne feledd, hiába drága egy szűrővizsgálati csomag, ezt tekintheted egyfajta befektetésnek is az egészségedbe. A szűrővizsgálatok segítségével tovább maradhatsz egészséges, amivel sokat spórolhatsz. Az egészségpénztárral pedig minden évben 150 000 forintot takaríthatsz meg az egészségügyi kiadásaidból.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük