Meddőségi vizsgálatok – fizesse egészségpénztárból!

Meddőségi vizsgálatok – fizesse egészségpénztárból!

Sokan érzik úgy, hogy az életük csak egy gyermekkel lenne teljes, és az anyaságban tudnák igazán megtalálni önmagukat. Éppen ezért, ha problémák adódnak a gyermekvállalás körül, az lelkileg nagyon megterhelő lehet. Van, hogy a probléma orvosolható, ehhez azonban fel kell tárni az okokat. Egy sor vizsgálatra készülhetünk, amelyeknek egy része magánellátás keretében is igénybe vehető, aminek azonban komoly anyagi vonzata van. Az egészségpénztár olcsóbbá teheti mindezt, mutatjuk hogyan.

Mikor menjünk orvoshoz?

Sok oka lehet annak, ha egy pár hiába várja a gyermekáldást. Ezek egy része egyszerűbb, banális okra vezethető vissza, amit akár egy gyógyszeres kezeléssel lehet orvosolni, de van, hogy a problémát tovább kell keresni, és a megoldáshoz műtéten keresztül vezet az út.

A kutatást általában a nők kezdik, és mire a speciális meddőségi kezelésre kerül sor, már egy sor vizsgálaton túl vannak. A legtöbben először a saját nőgyógyászukat keresik fel, aki elvégez már bizonyos teszteket, és azok alapján irányítja tovább a páciensét.

De mikor beszélünk egyáltalán meddőségről? A szakemberek azt javasolják, hogy ha kérdések merülnek fel bennünk, akkor ne várjunk sokáig a kivizsgálással. Ez nem azt jelenti, hogy azonnal rohanni kell az orvoshoz, de ha például valaki csak később jut el odáig az életében, hogy családot tervez, akkor már az elején is érdemes lehet megnézni, hogy milyen esélyekkel indul a pár.

Meddőségről akkor szoktak beszélni az orvosok, ha rendszeres szexuális élet mellett sem sikerül két éven belül teherbe esni. Ha tehát a próbálkozásnak két év után sincs eredménye, akkor érdemes lehet megnézni, hogy ennek mi az oka.

Milyen vizsgálatokra számítsunk?

A meddőségnek számos oka lehet, kezdve az egészen egyszerűektől a komolyabb problémákig. Előfordulhatnak – a teljesség igénye nélkül – hormonális eltérések, stressz vagy valamilyen életmódbeli gond, a peteérés zavarai, endometriózis, PCOS, pajzsmirigy probléma, a petesejtek vagy a spermiumok útjának elzáródása, nőgyógyászati panaszok vagy akár genetikai okok.

A meddőségi kivizsgálás során a pár mindkét tagját megvizsgálják. Ez egy komplex vizsgálat, ahol az orvosok egy adott protokoll szerint haladnak, és sorban feltérképezik a lehetséges okokat. Sor kerülhet például laborvizsgálatokra, peteérés-vizsgálatra, átjárhatósági tesztre, spermium-mozgékonysági tesztre, spermiumvizsgálatra, hormonvizsgálatokra és immunvizsgálatra.

Hol végeznek meddőségi vizsgálatokat?

Korábban állami ellátás és magánellátás keretén belül is volt lehetőség meddőségi vizsgálatokat és mesterséges megtermékenyítést végeztetni. Ez azonban egy törvényi előírás nyomán megváltozott, és mostanra az asszisztált reprodukciós beavatkozások elvégzése kizárólag az állami ellátás hatáskörébe tartozik.

Mesterséges megtermékenyítést tehát a magán meddőségi központok nem végezhetnek, csak az állami intézetek. A magánintézményekben, magánorvosoknál viszont továbbra is elérhető az összes többi megelőző vizsgálat. Míg azonban az állami rendszerben minden ingyenes, addig magán keretek között mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Miért választanánk a magánorvost, ha van állami is?

Sokan szembesülnek azzal, hogy az állami meddőségi centrumokban igen hosszú, akár több hónapos várakozási idővel kell számolni, gyakran már az első konzultációt megelőzően is. Később pedig a vizsgálatokra is várni kell, így a teljes kezelés akár 2-2,5 évbe is beletelhet.

A gyermekvállalásnál viszont gyakran versenyt futunk az idővel, így sokan azzal igyekeznek rövidíteni a várakozási időket, hogy legalább a vizsgálatok egy részét magánorvosi keretek között végeztetik el.

Tekintve, hogy a magán és az állami rendszerben is ugyanazokat a vizsgálatokat végzik el, és a magánrendelő vizsgálatait az állami meddőségi központban is elfogadják, ez valóban járható út. Arra azonban figyelni kell, hogy az egyes vizsgálatoknak megvan az érvényességi ideje, és ez vizsgálatonként eltérhet. Van köztük olyan, ami egy évig is érvényes, de van, ami csak egy hónapig, és gyakran az sem mindegy, hogy mikor végzik az adott tesztet.

A magánorvosi központokban sokkal rövidebb a várakozási idő, komplex vizsgálati csomagokat kínálnak. A rendelők kifejezetten erre szakosodtak, modernek és jól felszereltek, ugyanakkor a vizsgálatok igen drágák is lehetnek, így nem engedheti meg magának mindenki. Az egészségpénztárral van módunk arra, hogy csökkentsük a költségeket. Ennek részleteibe avat be Simondán Eszter, a BiztosDöntés.hu szakértője.

Hogyan lesz mindez olcsóbb egészségpénztárral?

Az egészségpénztár egy olyan megtakarítási forma, amelyen keresztül az egészségügyi kiadásainkat fedezhetjük. Itt nem egyszerűen arról van szó, hogy az egészségünkre egy különálló számlát tartunk fent, hanem ezzel a megoldással nyerhetünk is.

Az egészségpénztárba befizetett összeg 20%-át, évente legfeljebb 150 000 forintot visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból. A pénzt kamatadómentesen visszakapjuk a pénztári számlánkra, ahol újra felhasználhatjuk.

Ezzel, a pénztári számla költségét is figyelembe véve, akár 12-17%-ot is spórolhatunk az orvosi kiadásainkon – mondja a szakértő.

Akkor sem kell aggódnunk, ha a pénztárban több pénzünk marad, a fel nem használt összegre ugyanis negyedévente hozamot kapunk.

Az egészségpénztárból minden olyan helyen fizethetjük a magánorvosi szolgáltatásokat, vizsgálatokat, teszteket és kezeléseket, amelynek az egészségpénztárral szerződése van. Könnyen ellenőrizhetjük, hogy egy adott szolgáltató megfelelő-e, mert a pénztárak honlapján gyakran találunk szolgáltatókeresőt.

Nem kell aggódunk, a meddőségi központok, de sok kisebb rendelő is fel vannak készülve a pénztáron keresztül fizető páciensekre, és a legtöbb pénztárral szerződésben állnak, sőt, van, ahol az egészségpénztári kártyánkkal is fizethetünk.

Ha magánellátás keretében vizsgáltatnánk ki magunkat, és fizetünk szja-t, akkor mindenképpen fizessünk egészségpénztáron keresztül, hiszen komoly kiadással nézünk szembe, amin sokat spórolhatunk. Az adó-visszatérítés lényegében egy állami támogatás, amit nem érdemes veszni hagynunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük