Fogászati szűrések: ne csak akkor menj, ha fáj!

A fogászati szűrővizsgálat már kisgyermekkorban esedékes, az általános iskolát megkezdett gyermekek évente kétszer is meglátogatják a fogászatot. Fogorvost nem csak abban az esetben kell keresni, ha fogfájás jelentkezik, hanem általános szűrés okán is.

A fogazat egészsége az egész szervezetre kihat. A szuvas fog gócpontot jelent, akár a hajhullás és bőrproblémák hátterében is állhat. A fogszuvasodás eleinte tünetmentes, fájdalmat akkor okoz amikor már a fogbél is érintett, így akár huzamosabb ideig is rejtve maradhat. A fogkő szintén veszélyt jelent az egészségre nézve, ugyanis a fogkő hatására a fogíny érzékennyé válik, visszahúzódik a fognyak alá és vérezhet. A szájüregben különféle kórokozók vannak jelen, melyek előtt a vérző íny nyitott kapuként áll. A gyulladt íny miatt a foggyökér is meglazulhat, így a fog akár ki is eshet.

A fogápolási szokásokat már gyermekkorban be kell vezetni, hogy a kisgyermek napi rutinjai között szerepeljen a fogmosás. A szülőnek nagy szerepe van a fogászati prevencióban, ugyanis a szülői mintát fogja követni a gyermek és annak példájára szánja rá magát a fogápolásra. A fogszuvasodás akár a tejfogakat is érintheti elhanyagolt fogmosás következményeként. A tejfogak egészségére nagy figyelmet kell fordítani, ugyanis amennyiben fogvesztés történik, úgy a maradandó fog csírája megsérülhet. A kihullott fog helyhiányt okoz az ínyen, így a szomszédos fogak bedőlnek annak helyére. A rendellenes irányba forduló fogak akadályozzák a maradandó fog természetes növekedését, továbbá a foghiány a hangképzést is nehezíti. A rendellenes irányban kibújt maradandó fog mindenféleképpen fogszabályzást igényel.

A fogászati szűrővizsgálatot gyermekkori két alkalmat követően felnőttkorban évente egy alkalommal ajánlott elvégeztetni. Az időben felfedezett szuvas fog kezelésével megelőzhető a fog elvesztése, és további szövődmény, mint a fogtorlódás. A fogak egészségének megőrzése érdekében ajánlott kerülni a magas cukortartalmú élelmiszereket, továbbá ajánlott naponta legalább kétszer fogat mosni a lepedék eltávolítása céljából. Keress megbízható fogorvost a FoglaljOrvost oldalán és látogass el évente hozzá szűrővizsgálatra!

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük