Mit tehet velünk az ülőmunka? És mit tehetünk mi?

Egy 2017-ben készült egészségi állapotot bemutató felmérés szerint a gerincbántalommal, mozgásszervi elváltozásokkal küzdő emberek száma megnégyszereződött a vizsgált 14 év alatt. A gerincbántalmak kialakulásában nagy szerepet játszik az ülőmunka, mely 180 %-os terhelést ró a porckorongokra. Az ülőmunkát végzők akár 8-10 órát is eltölthetnek ebben a pozícióban, mit sem gondolva a káros hatásokra.

A rossz tartás kialakulhat ülés és állás közben is, állómunka során gyakran válik egyoldalúvá a tartás. Helytelen ülés során a vállak előre esnek, a hát görnyedt, a medence hátrafelé irányul, így a gerinc elveszíti S alakját. Ennek következtében a csigolyák nem egyenletesen helyezkednek el egymáson, a porckorongok terhelése fokozódik. Porckorongsérvről beszélünk, amikor a terhelés hatására a porckorongot övező rostos gyűrű kiboltosul és a kocsonyás anyag kitüremkedik. Főbb tünete a sugárzó, éles fájdalom és csökkent mozgásképesség. Gerincsérv kialakulhat a gerinc nyaki, háti és ágyéki szakaszán is. A rendellenes tartás következtében az izmok és szalagok feszülnek, melyek tovább fokozzák a fájdalmat. A tartásprobléma szövődményeként gerincferdülés is kialakulhat, melynek kezeléséről ortopédus szakorvossal és gyógytornásszal kell konzultálni.

Az ülőmunka nem csak a gerinc egészségét befolyásolja, hanem a szív-, érrendszerre is negatívan hathat. Ülés közben a lábszár izmai elernyednek, így a vénás vér áramlására ható izompumpafunkció lecsökken. A visszér kialakulását nagyban elősegíti a hosszantartó ülés, valamint a mozgásszegény életmód és a túlsúly. A vénákban pangó vér fokozza a véralvadást, ezzel pedig a vérrög kialakulásának kockázatát. Amennyiben érelmeszesedés is fennáll, még inkább nő a vérrög kialakulásának veszélye, mely leválva az érfalról a mélyvénás rendszerbe kerülve akár tüdőembóliát is okozhat.

Az ülőmunka legtöbbünket érint, így érdemes utánajárni miképp előzhetjük meg a munkavégzésből eredő panaszokat. Következő cikkünkben számos tippet olvashatsz az ülőmunka okozta bántalmak kezeléséről, és a szövődmények megelőzéséről, melyet akár munka közben is elvégezhetsz!

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük