Mennyit ér a látásod?

A látási problémák időben történő diagnosztizálása érdekében már gyermekkorban részt kell venni a rendszeres szűrővizsgálatokon, ezt azonban felnőttkorban sem tanácsos elhanyagolni. A kor előrehaladtával a szemizmok gyengülnek, a szemlencse rugalmassága csökken, így a szem fókuszálóképessége romlik, ezt presbyopiának nevezzük. Gyakran egy olvasószemüveg megvásárlásával megoldottnak tekintjük a problémát, azonban több dolog miatt sem érdemes kikerülni a szemész szakorvos rendelőjét.

A felnőttkorban kezdődő látásromlás természetes folyamat, körülbelül 40 éves kor környékén kezdődik. Általában olvasás közben vesszük észre, hogy homályosan látjuk a betűket és hunyorítani kezdünk. Nem tanácsos meggondolatlanul a kisboltban olvasó szemüveget venni, mert ebben az életkorban további szemproblémák is előfordulhatnak, amelyek akár a látásromlás hátterében is állhatnak. Így a megfelelő szemüveg kiválasztását a szemész szakorvossal kell megbeszélni, a szemvizsgálatot követően. A szemvizsgálat alatt a szemorvos kikérdezi a pácienst az esetleges panaszokról, majd műszeres vizsgálat alapján megtekinti a szemfenék egyes részeit.

A vizsgálat alatt fény derülhet egyes betegségekre, mint például szürkehályog, zöldhályog, továbbá cukorbetegség és magas vérnyomás okozta érkárosodás. Ezen vizsgálatok elvégzéséhez pupilla tágításra van szükség, hogy a szakorvos még pontosabb képet kapjon a szem egészségi állapotáról. A diagnózis felállítását követően ad útmutatást a szemész, hogy milyen módon korrigálható a látás. Ha szemüveg szükséges és a presbyopián kívül a szem állapota egészséges, úgy az orvos által elrendelt dioptriájú olvasószemüvegre lesz szükség. Amennyiben mind a közel, mind a távol látás nem tiszta, a páciensnek bifokális szemüveget ír fel a szakorvos. További szembetegségek kezelése összetett, a látásjavításon túl műtéti korrekcióra is sor kerülhet.

A szűrővizsgálatok elvégzése nem csak a gyermekkorban jelentősek, hanem felnőttkorban is. A szem egészségének ellenőrzésére fordulj szemész szakorvoshoz, aki a vizsgálat után elrendeli a megfelelő dioptriájú szemüveget, így a látás szakszerű korrigálása érhető el.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük