Minden 5. embert érint: az Alzheimer kór

Kezdetben feledékenység, emlékezetkiesés jelentkezik, végül a családtagok idegenként való kezelése válik általánossá. Az Alzheimer-kór az időskorúak körülbelül 20%-át érinti, így kiemelkedő jelentőségű a kezdeti tünetek felismerése és a mielőbbi ellátás igénylése.

Az Alzheimer-kór a központi idegrendszert érintő károsodás, az idegsejtek pusztulásával járó folyamat, mely jellemzően 65 év felett jelentkezik, továbbá a 85 éves korosztály mintegy negyedét érinti. A betegség felismerését nehezíti, hogy eleinte csak ritkán jelentkeznek a tünetek, mint például memóriazavar, így könnyen a kor velejárójának tudjuk be a panaszt. Az emlékezőképesség idővel egyre jobban romlik, a gondolkodási képtelenség és cselekvési zavar hívja fel a figyelmet az Alzheimer-kór jelenlétére.

A betegség korai felismerése döntő jelentőségű, ugyanis az időben történő kezeléssel a folyamat lelassítható, így a megfelelő életminőség hosszabb távon fenntarthatóvá válik az érintett számára. A tünetek észlelését követően ajánlott neurológus szakorvoshoz fordulni, aki elsőként kikérdezi a beteget a panaszairól, valamint a családtagok megfigyelései is nagyban hozzájárulnak a betegség igazolásához. A diagnózis felállításához agyi CT és MR vizsgálatot készítenek, mely pontos eredményt ad az agy szerkezetéről és annak esetleges elváltozásairól. Alzheimer-kór esetén az agyállomány kóros elváltozása észlelhető, ennek következményeként jelentkeznek a különböző panaszok, mint például számolási képtelenség, beszéd és írászavar, memóriazavar, agresszió és személyiségzavar. Az Alzheimer-kór kialakulásának oka pontosan még ma sem ismert, kezelése az állapotromlás csökkentésére irányul.

Az Alzheimer-kór korai diagnosztizálásával a betegség kórlefolyása átmenetileg lassítható, ezzel párhuzamosan az életminőség javítható. Az érintett folyamatos figyelmet és türelmet igényel, így a családtagok hozzáállása is befolyásolja a mindennapok megkönnyítését. Az Alzheimer-kór tüneteit észlelve neurológus szakorvos felkeresése ajánlott. Bízd rá családtagod, ismerősöd a számodra legszimpatikusabb magánorvosra!

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük