Diabétesz és inzulin rezisztencia – mi a különbség?

Napjainkban a cukorbetegség népbetegségnek számít, hazánkban egymillió diabéteszest számlálunk, a lakosság 40%-a túlsúlyos. A II. típusú diabétesz kialakulását nagyban befolyásolja az életmód, míg az I. típusú cukorbetegség genetikai és környezeti tényezők hatására jön létre.

A cukorbetegségnek több fajtáját különböztetjük meg, leggyakoribb az I. és II. típusú diabétesz. I. típusú cukorbetegség esetén autoimmun eredetű megbetegedésről van szó, amelynek során a szervezet ellenanyagot termel a hasnyálmirigy szigetsejtei ellen, így a hasnyálmirigy nem termel inzulint. I. típusú cukorbetegség esetén inzulin beadása szükséges, és ehhez kell igazítani az étrendet. Jellemzően gyerek, vagy fiatal felnőttkorban alakul ki és markáns tüneteket okoz. Szomjúság érzés, fokozott vizeletürítés és hirtelen fogyás hívhatja fel a figyelmet a betegség meglétére.

Az inzulin rezisztencia a II. típusú cukorbetegséget megelőző állapot, mely során a hasnyálmirigy termel inzulint, azonban a sejtek érzéketlenné válnak vele szemben, így hatását nem fejti ki megfelelően. A szervezet eleinte kompenzálja a magas vércukorszint csökkentését, végül a hasnyálmirigy inzulintermelése leáll, ekkortól beszélünk II. típusú cukorbetegségről. Mind az inzulin rezisztencia, mind a II. típusú diabétesz szoros összefüggésben áll az életmóddal. A túlzott energiabevitel, a mozgásszegény életmód és a káros szokások növelik kialakulásának kockázatát. Gyakran társul hozzá magas vérnyomás, valamint emelkedett vérzsírszintek.

Az idejében diagnosztizált inzulin rezisztencia életmódváltással kezelhető, és ezzel megelőzhető a II. típusú cukorbetegség kialakulása. A rendszeres testmozgás fokozza a sejtek felszínén lévő inzulinreceptorok számát, így a sejtek hatékonyabban fel tudják venni az inzulint, melynek hatására a vércukorszint csökken. Cukorbetegség esetén speciális diétát is ajánlott tartani, annak  függvényében, hogy a betegséget tablettával, vagy inzulinnal kiegészítve kezelik. Ajánlott lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasztani, melyek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, továbbá túlsúly esetén a bevitt zsírmennyiség arányára is ügyelni kell. A megfelelő diéta kialakításában diabetológus tud segíteni. Foglalj időpontot a neked megfelelő szakemberhez a FoglaljOrvost oldalán!

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük