Epilepsziás roham? Inkább áramingadozás!

Az epilepszia görcsrohamot jelent, melyet az agy idegsejtjeiben történő kisülések okoznak. A rohamot kiválthatja lázas állapot, alkohol, egyes gyógyszerek, de jelentkezhet minden előzmény nélkül is. Az epilepszia pontos háttere még mindig nem teljesen ismert, feltételezhetően genetikai hiba, az agy fejlődési rendellenességei, születéskori oxigénhiány vagy stroke okozza kialakulását. A görcsroham két leggyakoribb fajtája a kis és generalizált roham.

A kis rohamok néhány másodpercig tartanak, akár észrevehető tünet nélkül is le tudnak zajlani. Jellemzően üres tekintet, figyelemzavar, pillanatnyi érzéskiesés jelentkezik, amit külső szemlélőként észre sem veszünk. A generalizált, más néven nagy roham a leggyakoribb tüneti megjelenése az epilepsziának. A roham az egész testre kihat, az izmok görcsbe rándulnak, mely hatására a légzés kimarad, a nyál habossá válik, bevizelés és a nyelv elharapása is előfordulhat. A beteg nincs tudatánál, átmeneti eszméletvesztés majd az eszmélet lassú, fokozatos visszanyerése jellemző. Az epilepszia kezelése gyógyszerrel történik, melynek segítségével a rohamok száma 70%-ban csökkenthető.

Fontos megemlíteni, hogy az epilepsziás beteget a roham ideje alatt nem szabad mozgatni, lefogni, vagy bármilyen tárgyat a szájába helyezni a nyelv elharapásának megelőzésére. A fej alá helyezett párnával megelőzhető a fejsérülés, továbbá, ha kitámasztjuk a beteget puha anyagokkal. A roham önmagától lezajlik, a beteg jellemzően nincs tudatában a történteknek.

Az epilepsziások világnapja február 14-én, Bálint napján van, akit az epilepsziások védőszentjeként tartanak számon. Mind a családnak, mind a környezetben élőknek meg kell tanulniuk egy-egy kialakult roham végig kísérését, és a beteg támogatását. Törekedni kell, hogy az érintett páciens ne érezze magát kivetettnek és másnak a többiektől, támogatni kell beilleszkedését a közösségbe.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük