Ezekre figyelj, hogy a gyermeked biztonságban legyen az interneten!

Az internet számos kockázatot és veszély rejteget a gyerekek számára, melyek száma egy kis tudatossággal és egy nagy adag beszélgetéssel jelentősen lecsökkenthető. Nézzük meg, hogy milyen veszélyekre érdemes gondolni és hogyan lehet védekezni ellenük.

Milyen veszélyeket rejt az internet?

Az internet bárki számára veszélyes hellyé válhat, de a gyerekek kiemelt kockázatnak vannak kitéve, hiszen nem tudják egyedül felmérni, hogy egy- egy helyzet milyen rizikókat rejt magában vagy mik lesznek a hosszútávú következményei.

Cyberbullying

A magyar 10 és 18 év közötti gyerekek 88 százaléka rendelkezik közösségi média profillal és a 2015-ben felvett adatok alapján a megkérdezett gyerekek 80 százaléka kiemelten súlyos problémának tartja az internetes zaklatást és előrébb sorolja, mint a hagyományos osztálytermi bántalmazást.

A cyberbullying azért kiemelten veszélyes bántalmazási forma, mert a bántalmazók az internet segítségével bármikor és bárhonnan elérhetik az áldozatot, ráadásul névtelenek maradhatnak. A megoszthatóság miatt egyetlen ártó tartalom is sorozatos bántalmazássá válhat és sokkal nagyobb lehet a történtek közönsége.

Ragadozók az online térben

A szexuális és egyéb ragadozók ma már az internet segítségével érhetik el legkönnyebben a gyerekeket. Sokszor a szülői felügyelet hiánya, az identitás elrejtésének lehetősége és az, hogy a gyerekek könnyen megbíznak a felnőttekben, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek az emberek ma már az internet hálójában lesnek a leginkább sebezhető áldozatokra.

Adathalászat és internetes csalások

Valódinak látszó e-mailek, üzenetek vagy kedvezményeket és hatalmas nyereményt ígérő értesítések. Ezek közül sok olyan is érkezik az e-mail fiókunkba, ami valódinak látszik és felnőttként is bedőlhetünk nekik. A gyerekek a felnőtt szem számára rögtön gyanúsnak tűnő üzenetekre sem kapják fel a fejüket és aggodalom nélkül adják meg például a szüleik bankszámla adatait.

Személyes adatok megosztása

A gyerekek sokszor hajlamosak gondolkodás nélkül posztokat, fényképeket vagy videókat megosztani az interneten. Legyen szó kínos képekről, amelyeket később talán megbánnak, hogy nyilvánossá tettek, az otthonuk vagy az iskolájuk címéről, esetleg a család nyaralási terveiről. Ezek mind olyan információk, amelyek egy internetes bűnöző birtokába jutva súlyos következményekkel járhatnak.

Vírusok

A számítógépnek vagy mobiltelefonnak ártó, zsaroló vagy személyes információkat megszerző vírusok letöltése a felnőttek internetes tevékenysége közben is bármikor bekövetkezhetnek, így a gyermekek is jelentős kockázatnak vannak ebből a szempontból kitéve.

Ezekről beszélgessünk gyermekünkkel!

  1. Idegenek

Magyarázzuk el gyermekünknek, hogy az idegen profiloktól kapott ismerősi jelöléseket semmiképpen se fogadja el, illetve ne reagáljon az esetlegesen kapott üzenetekre. A közösségi média oldalakon lehetőség van arra, hogy korlátozzuk azoknak a körét, akik megtalálhatják a profilt (például csak az ismerősünk ismerősei számára leszünk láthatóak). Beszélgessünk arról, hogy az interneten bárki megbújhat a profilok mögött, ezért különösen óvatosnak kell lenni és a legkisebb kétség esetén is egy felnőtthöz fordulni segítségért.

Az interneten előforduló jelenséget „grooming” néven emlegetik a kutatások, de magyarul a csábítás a megfelelő szó erre az idegen, veszélyes felnőttek által folytatott tevékenységre. A lényege az, hogy a ragadozók a gyermekek tudatlanságát és ártatlanságát kihasználva csábítják magukhoz őket ál-profilok vagy celeb-profilok mögé bújva. Előfordulhat, hogy az illető zsarolni akar, esetleg intim képek megszerzésével pénzt keresni, mindenesetre a rossz szándék garantált.

  1. Vírusírtó fontossága

Használjunk vírusírtót a háztartásban megtalálható összes eszközön és beszéljük át a gyermekkel, hogy miért fontos gondolni ezekre. A vírusírtókból ma már azonban rengeteg különböző fajta létezik, ezért alaposan meg kell gondolnunk, hogy melyik termék felel meg leginkább az igényeinknek. Ne válasszunk olyan opciót, ami felesleges szolgáltatásokat kínál, de ne is kizárólag az ár alapján döntsünk.

  1. Legyünk kedvesek az interneten is

Sokan megtapasztalhattuk már, hogy az interneten sokkal bátrabban mondjuk ki a véleményünket, nem törődve azzal, hogy kinek okozunk vele fájdalmat. Ezen jelenség mögött több háttértényező is meghúzódik, például, hogy nem látjuk a többi felhasználó érzelmi reakcióját, emiatt kevésbé vagyunk empatikusak, illetve nem kell félnünk például a fizikai következményektől, esetleg nem gondoljuk olyan komolynak a helyzetet a szemtől szembe történő kommunikációhoz képest. Sajnos valójában az interneten kapott cyberbullying, a gyűlöletbeszéd, a különböző álhírek vagy egyéb, veszélyes és bántó tartalmak nagyon súlyos károkat okoznak a mentális egészségre nézve. Az áldozatok azt érzik, hogy nem tudnak elmenekülni a helyzetből (hiszen a fiatalok és gyermekek közül sokan állandóan használják a telefonjukat), esetleg sokkal nagyobb közönsége van annak, ami velük történik. Fontos, hogy gyermekünket megtanítsuk arra, hogy milyen következményei vannak az internetes bántásnak az áldozatra nézve és azt is magyarázzuk el, hogy az internetre feltöltött tartalmaknak nyoma marad.

  1. Ne osszunk meg semmilyen személyes adatot magunkról

Az interneten közétett adataink és a rólunk szóló információk nyilvánossá válnak és rossz kezekbe kerülve könnyen visszaélhetnek velük. Gyermekünkkel közösen gondoljuk végig, hogy ki láthatja a közösségi média oldalakon közzétett képeit, videóit, bejegyzéseit és személyes adatait. Hívjuk fel rá a figyelmét, hogy adatvédelmi beállítások hiányában a felhasználók közül bárki, teljesen idegen (és sokszor rosszszándékú) emberek is szabadon böngészhetnek a privát információi között.

  1. Ha bizonytalan akkor kérje egy felnőtt segítségét

Maradjunk nyitottak és érdeklődőek gyermekünk online tevékenysége iránt és próbáljunk tartózkodni az ítélkezéstől vagy a saját gyermekkori tapasztalataink felidézésétől, ha a téma szóba kerül. Legyünk képben azzal, hogy gyermekünk mit csinál az interneten, de ne sértsük meg a privát szféráját (például semmiképpen se olvassuk el a barátaival folytatott személyesen üzenetváltásokat). Ha sikerül egy elfogadó és érdeklődő közeget teremtenünk, akkor gyermekünk képes lesz hozzánk fordulni, ha baj van.

Milyen biztonsági beállításokat érdemes használni?

Azon kívül, hogy aktívan részt veszünk gyermekünk internetes tevékenységében, felügyeljük a veszélyforrásokat és segítünk, ha baj van, nagyon sokat tehetünk a megfelelő beállítások alkalmazásával.

Léteznek szülői felügyeleti szoftverek, amellyel korlátozni tudjuk a gyermek által látogatott weboldalakat és felügyelhetjük, hogy mit csinál az interneten. Használhatunk gyermekbiztos böngészőket is, ezek olyan szűrőket tartalmaznak, amelyek nem engedik megjelenni a gyermekek számára nem megfelelő tartalmakat. A különböző tartalomszűrőkben azt is be lehet állítani, hogy a felnőtteknek szóló vagy erőszakos tartalmak láthatatlanok maradjanak a gyerekek számára. A keresőmotor is lehet gyermekbarát, ennek használata mellett biztonságos, gyermekek számára is megfelelő keresési találatok jelennek meg az eredmények között.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük