Ismerd meg az orvosodat: a fül-orr-gégész

Az egyes szakterületet bemutató cikksorozatunk következő része a fül-orr-gégészet szakterületet veszi górcső alá. A következőkben olvashattok a fül-orr-gégészet területéről, a szakorvos által végzett vizsgálatokról, továbbá a leggyakoribb fül-orr-gégészeti megbetegedések jellemzőiről.

A fül-orr-gégész szakorvos a külső és belső hallójáratot, az egyensúly érzékelés központját, az orr-, és orrmelléküregeket, a torok és garat területeit vizsgálja. A fül-orr-gégészethez szorosan kapcsolódik az audiológia, mely kizárólag a hallás kórtanával foglalkozik, továbbá a foniátria, mely a hangképzést hivatott vizsgálni.

Fül-orr-gégészeti vizsgálat

A vizsgálat alkalmával a szakorvos végezhet endoszkópos orrvizsgálatot, laringoszkópiát, valamint hallójárat vizsgálatot. Ezek során megtekinti az esetleges gyulladásokat, elváltozásokat, melyek az adott panaszt kiválthatják.

Leggyakoribb fül-orr-gégészeti betegségek

Arcüreggyulladás – Az arcüreggyulladás tulajdonképpen az orrmelléküregek gyulladását jelenti. Jellemzően kórokozó váltja ki, mely az orrüreg nyálkahártyájának gyulladását, duzzanatát, valamint váladékképződést idéz elő. Tipikus tünetei a tompa fejfájás, orr dugulás, majd orrfolyás, továbbá láz is felléphet.

Mandulagyulladás – Gyerekkorban gyakori megbetegedés a mandulagyulladás, főképp az orr és garatmandulákat érinti. Az orrmandulagyulladás esetén akár a hallás is csökkenhet, mivel a fülkürt bejáratát elzárja a megduzzadt mandula. A hallójárat így nem tud szellőzni, és hajlamos a fertőzésre. Ebből kifolyólag gyakran társul középfülgyulladás az orrmandula gyulladásához. A mandulagyulladás fájdalommal, lázzal jár, továbbá orrfolyás és nehezített beszéd jelentkezik.

Horkolás – a horkolás egyik legfőbb oka az orrsövényferdülés, mely hatására gyakran az egyén nyitott szájjal alszik. Ekkor a lágyszájpad és garat izmai elernyednek, a légutak anatómiailag módosulnak, így horkolás alakul ki. Amennyiben légzéskimaradás is társul a horkolás mellé, úgy azt mielőbb ki kell vizsgáltatni.

Ha bármelyik problémát észlelted magadon, minél hamarabb érdemes felkeresni egy szakértő fül-orr-gégész orvost! Találd meg a FoglaljOrvost oldalán, ahol több, mint 70 000 valós vélemény alapján válogathatsz!

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük