Hogyan válasszunk gyermekorvost?

Gyermekünknek a legjobbat szeretnénk. Ez különösen igaz a gyermekorvos választásra, hiszen ő kíséri végig kisfiúnk vagy kislányunk fejlődését.  Milyen szempontok szerint döntsünk egy orvos mellett vagy ellen? Összeszedtük, mire figyeljenek a szülők, amikor gyermekorvost keresnek.

Ajánlatos már a terhesség alatt „letudni” a gyermekorvos-kérdést, így nem kell szülés után azon aggódni, kihez vigyük a csöppséget. Minél előbb elköteleződünk egy orvos mellett, annál nagyobb a valószínűsége, hogy gyermekünk minden fontos egészségügyi vizsgálaton időben átesik, hiszen az orvos naprakész marad a baba állapotát illetően. Ha folyamatos kapcsolatban vagyunk az orvossal, nemcsak egymás megismerésére van idő, hanem az egészségügyi panaszok teljes körű feltérképezésére is.

Amikor gyermekorvost választunk, sokat nyom a latban ismerős anyukák, családtagok, munkatársak véleménye, hiszen jobban bízunk olyasvalakiben, akit már mások is bizalmukba fogadtak. Emellett ma már online is kereshetünk – és találhatunk – remek orvosokat.

Másik fontos szempont az orvos elérhetősége. Itt nem csak a közelségre kell gondolni, bár nyilvánvalóan óriási könnyebbség, ha a rendelő nem a város túlsó végén helyezkedik el, és babakocsival is egyszerűen megközelíthető és „bevehető”. Egy gyermekéért aggódó szülő számára nincs annál nagyobb megnyugvás, mint amikor az orvos nemcsak személyesen, hanem telefonon is elérhető – esetleg rendelési időn túl is.

Nem elhanyagolható kritérium az orvos személyisége, kisugárzása és külseje sem. Habár ezek a szempontok csak az első, személyes találkozásnál válnak nyilvánvalóvá. Vannak, akik a fiatal, női gyermekorvosokat preferálják, és vannak, akik a nagypapa-típusú férfiakat látnák szívesen gyógyítóként.

Valójában azonban nem is nekünk kell, hogy tetszen az orvos, hanem gyermekünknek. Ne veszítsük szem elől a kicsik reakcióit, amikor vizsgálatra kerül sor. Nézzük meg, hogyan reagál egymásra orvos és gyermek. Nem elég, ha a gyermekorvos jó szakember, ha ő és a baba nem képesek jó kontaktus kialakítására, akkor muszáj másik orvost keresni.

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük