Ortopédia egészségbiztosítás

Ortopédiai ellátás egészségbiztosítás segítségével?

Az ortopédiai problémák szinte mindenkit értintettek már élete során, viszont komolyabb esetben vagy kezeletlenül maradva súlyos következményekhez vezethetnek. Nézzük meg, hogy hogyan járulhatnak hozzá az egészségbiztosítások a megfelelő ellátáshoz.

Mik a leggyakoribb ortopédiai problémák és mi áll ennek a hátterében?

Az ortopédiai problémák rendkívül elterjedtek és minden korosztályt érinthetnek. Ha a rendellenességek kezeletlenül maradnak az súlyos hatással van az életminőségre, megakadályozza az aktív élet fenntartását, a páciens tartósan fájdalmat élhet át és mozgásában korlátozottá válhat, valamint olyan pszichés következményekkel is szembe kell néznie, mint a szorongás vagy a stressz.

Az ortopédiai problémák leggyakoribb típusai közé tartoznak:

  • Balesetek következtében megjelenő ortopédiai problémák. Ebbe a kategóriába tartoznak például a törések, a ficamok, a szalagszakadások vagy a zúzódások. A baleseteken belül külön kategóriának számítanak a sportbalesetek, amelyek rendkívül gyakoriak.
  • Ízületi kopás. Ennek a problémának a hátterében a porcok elkopása és ennek következtében a csontok súrlódása áll, amelyben főként az idősebb korosztály érintett.
  • Gerincproblémák. A gerinc rendellensége rengeteg kellemetlen következménnyel járhat, ilyen például a hát-és nyakfájdalom, a zsibbadás, illetve a mozgáskorlátozottság. A gerincproblémák rendkívül sokfélék lehetnek, a leggyakoribb formák közé tartozik a gerincferdülés, a gerincdeformitás, a gerincsérv vagy a gerincvelői sérülések.
  • Izomproblémák. Ennek a kategóriának a legjellemzőbb rendellenességei az izomgyengeség, izomrángások, izomgörcsök és a különböző izomfájdalmak.

Az ortopédiai problémák hátterében rendkívül szerteágazó tényezők állhatnak. Ilyen például a túlsúly, amely fokozott terhelést jelent az izmok és az ízületek számára. A rossz testtartás, illetve a nem megfelelő cipő viselése az izmokban és az ízületekben okozott feszültség által hat negatívan az egészségre. Fontos, hogy a különböző ortopédiai problémák kialakulásának esélyét a genetika is befolyásolja és érdemes megismernünk családunk kórelőzményét és ennek megfelelően energiát fordítani a megelőzésre.

A prevencióban kiemelt szerepe van a kiegyensúlyozott táplálkozásnak (és az egészséges testsúly megőrzésének), a rendszeres testmozgásnak, a megfelelő lábbeli viselésének és a helyes testtartásnak.

Mi az az egészségbiztosítás?

A biztosítások olyan pénzügyi eszközök, amelyek anyagi védelmet nyújtanak számunkra különböző véletlenszerű események ellen. Számos különböző kockázatra köthetünk biztosítási szerződést, például a gépjárműbiztosítás, lakásbiztosítás és balesetbiztosítás a legelterjedtebb formák közé tartoznak.

Érdekes módon az értékes anyagi javaink biztosítása széles körben elfogadott, ugyanakkor az egészségünk védelme nem mindig kerül fókuszba, mint potenciális biztosítási célpont. Természetesen egyetlen szerződés sem képes megelőzni a betegségek kialakulását, ebben például a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás, az elegendő alvás és pihenés, a rendszeres önellenőrzés és szűrővizsgálat, valamint a kapcsolataink ápolása segíthet.

Ha a betegségek anyagi következményeit szeretnénk kivédeni, esetleg szeretnénk kényelmesebben és kiszámíthatóbb költségekkel igénybe venni a magánegészségügyet, akkor érdemes megismerkednünk az egészségbiztosítás szolgáltatásaival. Ne felejtsük el, hogy az egészségbiztosítások kockázati biztosítások, azaz a véletlenszerű események ellen védenek. A már ismert betegségeinkkel járó költségeket nem fedezik, hiszen ezekkel a kiadásokkal tudunk tervezni.

Az egészségbiztosításnak három formáját különböztetjük meg:

  1. Szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás: ezzel a biztosítástípussal a magánegészségügyi kiadásokat tehetjük kiszámíthatóbbá, olcsóbbá, valamint az orvosi szolgáltatások igénybevétele is kényelmesebb lesz. A havidíj fizetésével a biztosító átvállalja tőlünk a különböző egészségügyi problémák kockázatát és szükség esetén fizeti helyettünk a magánegészségügyi költségeket.
  2. Összegtérítéses egészségbiztosítás: ez a biztosítási forma pénzügyi segítséget nyújt a váratlan betegségek esetében. A biztosítás körébe tartozó egészségügyi problémák rögzítésre kerülnek a szerződésben, az ezek után járó összeg fix és szabadon felhasználható. Ez a szolgáltatás segítséget nyújthat, ha egy tartós betegség a munkából való kiesést vonja maga után és lecsökken a szokásos bevételünk. Ne felejtsük el, hogy az egészségügyi problémák a különböző gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és kezelések szükségessé válása miatt a kiadások megemelkedését jelentheti.
  3. Kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére szóló egészségbiztosítás: ezek a ritkább szerződéstípusok a rák, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések külföldi kezelésére érvényesek. Ennek egy súlyos betegség diagnózisakor azért lehet jelentősége, mert általa a legmodernebb terápiás eljárásokhoz férhetünk hozzá. A szerződéskötésnek kiemelt jelentősége lehet, ha a családi kórtörténetben megjelennek a kritikus betegségek.

Hogyan segítheti az egészségbiztosítás az ortopédiai ellátást?

Az egészségbiztosítások olyan szolgáltatásokat is tartalmaznak, amelyek segíthetnek a különböző ortopédiai problémák kényelmes, gyors és modern módszerekkel történő kezelésében. Ide tartozik például a járóbeteg ellátások közül az ortopédia és a reumatológia, ezek szinte minden egészségbiztosítási csomagban megtalálhatóak. Léteznek olyan komplexebb egészségbiztosítási csomagok, amelyek tartalmaznak gyógytornát vagy gyógymasszázst is.

Az egészségbiztosítás mellett érdemes egészségpénztári számlán is megtakarítani, hiszen az itt lévő összeg felhasználható az egészségbiztosítás által nem finanszírozott kezelésekre és gyógyászati segédeszközök vásárlására.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük