Prosztata gondok? Ismerjük fel a bajt!

Férfiakat érintő egyik leggyakoribb megbetegedés a prosztatát érintő kórképek. A prosztata, más néven dülmirigy gyulladása, daganatos elváltozása minden 10. férfi életében megjelenik. Leggyakoribb megbetegedései a következőkben kerül ismertetésre.

Akut prosztatagyulladás

Akut prosztatagyulladást jellemzően bakteriális eredetű fertőzés okoz. Fő tünete a vizelési inger, alhasi fájdalom, rossz közérzet, valamint a vizeletürítés akadályozottsága. Okozhatja húgyúti fertőzés, nemi úton terjedő betegség, továbbá a kismedence gyulladásai. Prosztatagyulladás esetén a prosztata megduzzad, mely által a húgycső összeszűkül és a vizelet elfolyás akadályozottá válik. A prosztata többszöri akut gyulladása krónikussá válhat, így a panaszok jelentkezésekor ajánlott mielőbb felkeresni urológiai szakrendelést.

Prosztata jóindulatú megnagyobbodása

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása jellemzően 50 éves kor környékén jelentkezik egyes férfiaknál. Kialakulásának okát hormonális hatásra vezethetjük vissza. Vezető tünete a vizelési inger, vizeletürítési nehézség, továbbá szexuális problémák. Urológus szakorvosi vizsgálat keretén belül kerül sor diagnosztizálásra, szakorvos dönt a gyógyszeres kezelés szükségességéről. Amennyiben a beteg állapota tovább romlik, úgy műtéti beavatkozásra lesz szükség.

Prosztatarák

A prosztata rosszindulatú elváltozása gyakran későn kerül csak felismerésre, ugyanis kezdetben nem okoz panaszokat. Összetéveszthető a jóindulatú megnagyobbodás tüneteivel, ugyanis vizelési ingert, vizeletürítési nehézséget okoz eleinte, továbbá szexuális problémát is kivált. A vizeletürítési képtelenség miatt a pangó vizelet a húgyhólyag gyulladását okozhatja, ezen panaszokkal fordulnak először urológus szakorvoshoz a férfiak. Többrétű vizsgálatra van szükség, úgy mint a prosztata rektális úton történő vizsgálata, ultrahang vizsgálat, vérvétel, valamint a prosztata szövetminta vétele is elengedhetetlen a daganat diagnosztizálásához.

Amennyiben a fent említett tüneteket észlelnéd magadon, úgy mielőbb keress fel egy urológiai szakrendelést! A prosztata daganatának korai felismerése döntő jelentőségű, ugyanis az időben diagnosztizált betegség jó eséllyel gyógyítható, továbbá az áttétek kialakulásának kockázata csökkenthető általa.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük