Ismerd meg az orvosodat: az urológus

Következő cikksorozatunkban az urológia szakterületet mutatjuk be. Sorra vesszük az urológia, mint szakterület jellemzőit, az ebbe a körbe sorolandó leggyakoribb betegségeket és azok kivizsgálási lehetőségeit.

Az urológia a húgyúti rendszer betegségeivel foglalkozik, ideértve a vese, húgyvezetékek, húgyhólyag rendellenességeit, továbbá hatáskörébe tartozik a férfi nemiszerveinek problémái is. Leggyakoribb urológiai panaszok közé tartozik a fájdalmas vizeletürítés, deréktáji fájdalom, inkontinencia, továbbá véres vizelet. Ezen panaszok hátterében gyakran a húgyutat érintő megbetegedések állnak.

Húgyúti fertőzés

Húgyúti fertőzés a nők körében nagyon gyakori, ennek egyik oka, hogy a női húgycső rövidebb a férfi húgycsövénél, így a kórokozók könnyen bejutnak a húgyhólyagba hólyaghurutot kiváltva ez által. Legjellemzőbb tünetei közé tartozik a csípő, fájdalmas vizeletürítés, a vizelet akár véres is lehet, továbbá az alhasi fájdalom. A panaszok megjelenését követően ajánlott azonnal urológus szakorvoshoz fordulni, ugyanis szövődményként akár vesemedence-gyulladás is kialakulhat.

Vesekő

A vesekő jellemzően a vesemedencében kialakuló, abban a vizelet elfolyását akadályozó képződmény, leggyakrabban kalcium-oxalát kövekről beszélünk. A vesekő gyakran okoz görcsöt, mely hatására erős deréktáji fájdalom, hányinger és hányás léphet fel. A vesekő jellemzően spontán távozik a vizeletürítés alkalmával, azonban egyes esetekben lökéshullám terápia során távolítják el.

Inkontinencia

Az inkontinencia más néven, vizelettartási rendellenesség gyakran jelentkezik nők körében a terhesség ideje alatt, valamint a változó kor után. A medencefenék izmainak gyengülésével a húgycső záróizma nem megfelelően működik, így a vizelet visszatartása nehezített. Az ülőmunka, mozgásszegény életmód, túlsúly szintén fokozza a kialakulását. Férfiak körében inkontinenciát gyakran a prosztata betegségei okoznak.

Az urológiai vizsgálat során az anamnézis felvételét követően készülhet hasi ultrahang, prosztata vizsgálat, labor-, és vizeletvizsgálat.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük