Amit az urológiai vizsgálatokról tudni kell

Az urológus a húgyúti rendszer és a férfi nemi szervek vizsgálatával, panaszainak kezelésével foglalkozó szakorvos. Különböző panaszok, mint sürgető vizelési inger, derékfájdalom, véres vizelet a húgyúti rendszer megbetegedéseit jelzik. A vizeletinkontinencia és merevedési zavar kivizsgálása szintén az urológus feladata, a tünetek észlelését követően nem érdemes halogatni az urológiai vizsgálatot.

Vizeletvizsgálat

A vizeletvizsgálattal számos húgyúti megbetegedés diagnosztizálható. A vizeletben jelen lévő fehérje, cukor, baktérium, valamint kristály a vese és húgyhólyag megbetegedéseit jelzik.

Hasi ultrahang

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat során a vese, húgyhólyag helyzete, az esetlegesen jelenlévő kövek diagnosztizálására van lehetőség.

Urodinámia

A hólyag záróizmának működését, a hólyagban kialakult nyomás mérését szolgáló vizsgálat.

Uroflowmetria

Az uroflow vizsgálat a vizelet áramlási sebességét méri, azon esetekben amikor vizelettartási és vizeletürítési panaszok jelentkeznek. A vizsgálat során egy tölcsérbe kell üríteni a vizeletet, mely az áramlási sebességet és annak idejét méri.

Prosztatavizsgálat

A férfiakat érintő merevedési zavarok, vizeletinkontinencia, továbbá nehezített vizeletürítés kivizsgálását végezheti az urológus prosztatavizsgálattal. A prosztata gyulladása, valamint tumora okozhatja ezen tünetek kialakulását. A vizsgálat során az urológus a végbélen keresztül tapintja meg a prosztatát, továbbá végezhet végbélen keresztül ultrahang vizsgálatot is.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük