Ki vagyok én? – Dr. Várdi Katalin

A FoglaljOrvost interjút készített Dr. Várdi Katalin tüdőgyógyász, szomnológus szakorvossal. Dr. Várdi Katalin nem csak a tüdőt érintő, nem daganatos eredetű megbetegedésekkel foglalkozik, hanem az alvásmedicinában is széleskörű tapasztalata van.

Dr. Várdi Katalin tüdőgyógyász, szomnológus szakorvos

Miért választotta az orvosi pályát?

Tüdőgyógyász, szomnológus és légzésrehabilitátor vagyok, a nem daganatos tüdőbetegségek és az alvásbetegségek teljes spektrumával foglalkozom. Szakterületeim a nem daganatos tüdőbetegségek – a köhögés, nehézlégzés, súlyos betegségeket követő rehabilitáció, krónikus légzőszervi betegségek fizioterápiás, diétás, pszichoterápiás kezelési lehetőségei, az alvásmedicina, ezen belül az alvás alatti légzészavarok (alvási apnoe), illetve az inszomnia felismerése és ellátása. A különböző betegségek gyógyítását vagy az ezekkel való jobb életminőségű együttélést a páciens és az orvos közös feladatának tartom. Pályafutásom alatt mindig két fontos dologra törekedtem: egyrészt, hogy a lehető legtöbb és legmodernebb tudás birtokosa legyek a szakterületemen és ezt a tudást átadjam betegeimnek. Hiszem, hogy a képzett, magát nem kiszolgáltatottnak érző páciensek élettartama hosszabb, életminősége jobb lehet kevésbé tudatos társaiknál.

Miért választotta azt a szakterületet, amelyben praktizál?

Ma már tudjuk, hogy a minőségi alvás életfeltétel, egészségünk alapja, képessé tesz minket arra, hogy tudjunk koncentrálni, hangulatunk ne ingadozzon és a munka során is helyt tudjunk állni. Az alváshiány ugyanakkor súlyos betegségekhez, az életminőség romlásához, szélsőséges esetben saját és mások életének veszélyeztetéséhez is vezethet. Hiszem, hogy az egészséges alvás éppen annyira része az egészséges életmódnak, mint a testmozgás és a helyes táplálkozás. Önálló életünk az első légvétellel kezdődik, és az utolsó sóhajjal fejeződik be. Ez idő alatt a légzésünk alkalmazkodik a legkülönbözőbb helyzetekhez, kihívásokhoz. Másképp lélegzünk egészségesen, betegen, felindultan, sportolás közben, extrém terhelésnél, magaslaton, és másképp akkor is, ha valami miatt a tüdő egy részét elveszítjük vagy olyan betegségünk alakul ki, amely tartósan befolyásolja minden egyes légvételünket. Munkám során a diagnózis felállításától a hatékony, komplex terápiás- és rehabilitációs megoldásokkal segítek a krónikus légúti betegek életminőségének javításában.

Mi az orvosi pályájának eddigi legmeghatározóbb sikerélménye?

A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, az Oxfordi Egyetemi Kórház Pulmonológiai Osztályán és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetben éltem meg eddigi szakmai sikereimet mind a tüdőgyógyászat, mind az alvásmedicina területén. Az intézményekben szerzett tudásomat és tapasztalatomat szeretném az InspiroMed keretei között a betegek szolgálatába állítani. A különböző betegségekkel való együttélést a páciens és a gyógyító közös feladataként értelmezem, amiben az én dolgom naprakész tudásomat, tapasztalatomat megosztani a betegekkel és mellettük állni egy olyan hosszú úton, ahol sok a kihívás és a bizonytalanság várja őket, de mégis azt érezhetik, hogy e partnerkapcsolatban támogató biztonságot kapnak.

Mit vár az idei évtől?

Magán egészségügyi ellátás keretei között, társszakmák bevonásával minél komplexebb terápiás és rehabilitációs megoldásokat szeretnénk kínálni az InspiroMed növekvő számú alvás- és a légúti betegei részére.

Dr. Várdi Katalin a XII. kerületi InspiroMed klinikán, a Virányos út 23/D címen várja pácienseit.

              

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük