Ki vagyok én? – Dr. Miltényi Csilla

A FoglaljOrvost felületén szereplő, népszerű Dr. Miltényi Csilla fül-orr-gégész szakorvossal készítettünk interjút. Dr. Miltényi Csilla a felsőlégúti megbetegedéseken túl a hangképzés zavaraival is foglalkozik. Páciensei pozitívan vélekednek róla, segítőkészségét és empátiáját nagyra becsülik.

Dr. Miltényi Csilla fül-orr-gégész szakorvos

Miért választotta az orvosi pályát? 

Édesapám nagyon szerette volna, hogy orvos legyek, mert Ő annak idején sajnos más pályára kényszerült. Amióta emlékeim vannak, ettől függetlenül nem is volt más vágyam, tervem, mindig a gyógyítás vonzott. Nem egyszerűen csak műszerekkel, gyógyszerekkel, hanem jó szóval, empátiával. A mai napig sem sajnálom az időt egy kellemes, feszültségoldó beszélgetésre a gyógyító tevékenység közben, mely a páciensnek azt üzeni, megértem, mi bántja és nekem is szívügyem a problémája. Sokkal hatékonyabb a gyógyítás, ha megértjük a mögötte levő lelki hátteret is. Sok év után is úgy érzem, hogy a legszebb, legérdekesebb szakmát választottam, ahol az emberek a legnagyobb bizalommal tisztelnek meg. Ez nagy alázatot, tiszteletet követel, nem szabad visszaélni vele.

Miért választotta azt a szakterületet, amelyben praktizál?

Először gyermeksebész szerettem volna lenni, de nagyon hálás vagyok Faller József sebész Professzor Úrnak, aki pályakezdéskor a fül- orr- gégészet felé irányított. Úgy érzem ez minden orvos számára színes, érdekes és vonzó szakma lehet, széleskörű műtéti tevékenységgel. 3 gyermekem mellett én jó lelkiismerettel inkább a kisebb műtéteket preferálhattam, de szerencsére mindig jó főnököm volt, aki lehetővé tette, sőt buzdított arra, hogy megtaláljam a számomra kihívást jelentő tevékenységet. Mindig úgy éreztem, több olyan speciális terület kínálkozik számomra, melyet család és gyermekek mellett is jól felkészülten elláthatok. Számos továbbképzésen vettem részt, a szakma kiváló szakembereitől tanulhattam. A szakmán belül az általános panaszok gyógyítása mellett behatóbban a szédüléssel, illetve hanggyógyászattal foglalkozom. Utóbbi a foniátria szakágazat, melyből szakvizsgát is tettem.

Mi az orvosi pályájának eddigi legmeghatározóbb sikerélménye?

Számtalan csodálatos pozitív élményem volt és van a gyógyítás során. Csoda, amikor megszorítják a kezemet vagy később felhívnak és megköszönik a sikeres terápiát. Nehéz egyet kiemelni, de talán az elmúlt hónapokban egy eset különösen emlékezetes. Egy régóta szenvedő nagyon kedves régi betegem keresett fel kínzó forgó jellegű szédüléses panaszokkal. A sikeres megoldáshoz olyan gyakorlatokat kellett volna végeznie, melyeket gerinc problémája miatt nem tudott megtenni. Erre támadt egy spontán ötletem, hogy menjünk le a röntgen osztályra és próbáljuk meg Őt egy olyan gépen mozgatni, ahol bizonyos vizsgálatok céljából szokták ezt megtenni a betegekkel. Olyan jól sikerült a nem hétköznapi kezelés, hogy a szédülése tökéletesen megszűnt. Pár nap múlva mosolyogva vidáman tért vissza és nagyon jól esett, hogy végül tudtam segíteni rajta.

Mit vár az idei évtől?

Mindig is szerettem a zenét és énekelni is tanultam. Emiatt is nagyon érdekelt, mi lehet amögött, ha egy énekes nem tudja a hangját megfelelően használni annak ellenére, hogy a gége vizsgálata során nem találunk eltérést. Itt kerül a képbe a foniáter szerepe. Ezzel foglalkozni nagyon érdekes, fontos a folyamatos továbbképzés, az új lehetőségek gyógymódok megismerése, alkalmazása a gyakorlatban. Ebben a fejlődésben a mentorom ma is Hacki Tamás Professzor Úr, akitől mindent tanultam, ma is gyakran konzultálunk az érdekes esetekben. Feltett szándékom, hogy az ismereteimet e területen gazdagítsam és minél több hangot gyógyítsak. A másik fontos célom, hogy azok a páciensek megtaláljanak, akiknek szédüléses panaszaiban minél hatékonyabb segítséget nyújthatok egy teljesen modern szemlélet szerint. A magán praxisomban a leletek gondos tanulmányozására, diagnosztikára és a hatékony kezelésre több idő fordítható.

 

Dr. Miltényi Csilla Budapesten, a 2. kerületben található M54 Orvosi Rendelőben várja pácienseit, a Margit krt. 54. 1.emelet 1. címen.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük