Nyári bőrbetegségek

Bizonyos bőrbetegségek kialakulása nyáron gyakoribb, ilyen például a szemölcs. A szemölcs kialakulását vírus okozza, így ha piszkáljuk az érintett területet, azzal tovább terjeszthetjük a fertőzést más bőrterületre. A továbbiakban a szemölcs kialakulásának okát, fajtáit és kezelési lehetőségeit ismertetjük.

A szemölcsök leggyakrabban nyáron alakulnak ki, ugyanis a fedetlenül hagyott testrész, a mezítláb járás, valamint a közös fürdők kedveznek a vírus terjedésének, a bőrön lévő mikrosérülések által pedig könnyen behatolnak a kórokozók és a szemölcs kialakulását elősegítik.

Strandolás után leggyakrabban az uszodaszemölcs jelenhet meg, főként a láb, has és kéz felületén. Megjelenésük szerint félgömb alakúak, felületük fényes és egymás mellett több is kialakulhat. Ennek megelőzése érdekében ajánlott saját törölközőt használni, papucsot hordani, illetve fürdőzés után lezuhanyozni és a vizes fürdőruhát szárazra cserélni. Jellemzően fagyasztással vagy sebészeti úton kerül eltávolításra.

A közönséges szemölcs kialakulásáért a HPV víruscsalád felelős, mely legtöbbször a végtagokon jelenik meg. Amennyiben a talpon alakul ki, úgy járáskor éles fájdalmat okoz. Ennek oka, hogy a szemölcs nem csak a bőrfelszínt érinti, hanem a bőr mélyebb rétegeibe hatolva alakul ki, így az idegvégződéseket is érinti.

Amennyiben szemölcsöt észlelsz  magadon, úgy ajánlott mielőbb bőrgyógyász szakorvoshoz fordulnod. A szemölcsöket jellemzően fagyasztásos vagy sebészeti úton kell eltávolítani, azonban a szakorvos dönt afelől, hogy elsődlegesen milyen kezelési módszer javasolt a szemölcs állapotát tekintve. Konzervatív terápia, mint például helyileg alkalmazható kenőcsök is használatosak a szemölcs kezelésében, azonban lényeges, hogy ne sérüljön a szemölcs felülete, ugyanis további bőrfelületre átvihetjük a fertőzést.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük