Természetes antibiotikumok a konyhából

„Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered!” – mondta bölcsen Hippokratész. Az orvostudomány atyjának igaza volt: számos étel és fűszernövény kíméletes és természetes antibiotikumként szolgál bizonyos egészségügyi problémák esetén.

Az antibiotikumok manapság az egyik leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak. Ez azért veszélyes, mert túlzott és/vagy nem megfelelő fogyasztásuk esetén antibiotikum rezisztencia léphet fel. Sajnos képesek elpusztítani a bélben élő „jó” baktériumokat is, további hátrányuk pedig, hogy mellékhatásokat okozva gyengíthetik szervezetünket. A természetes antibiotikumok képesek a vírusos és gombás betegségek kezelésére is ellentétben a szintetikus szerekkel, amelyek csupán a baktérium-fertőzésekkel tudják felvenni a harcot. Ennek ellenére eszünkbe ne jusson kizárólag természetes antibiotikumokkal kúrálni magunkat, ugyanis ezek önmagukban nem elegendőek a súlyos fertőzések kezeléséhez. Kiegészítő gyógyszerként azonban bátran alkalmazhatjuk őket. Ám ekkor is fontos, hogy használatuk előtt konzultáljunk orvosunkkal.

A legjobb természetes antibiotikumok

Fokhagyma

Gombaellenes és vírusellenes szerként is számontartják. A fokhagymában található allicinként ismert kén vegyületek természetes antibiotikumként szolgálnak. Ezen túlmenően tartalmaz számos tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot, amelyek jótékony hatással vannak az egész szervezetre. Bátran használd a konyhában, vagy egyél belőle minden nap 2-3 nyers gerezdet éhgyomorra.

Méz

Igazi csodaszer, amely gyulladásgátló és antiszeptikus tulajdonságokkal is rendelkezik. A benne található hidrogén-peroxid, savtartalom, ozmotikus hatás, magas cukortartalom és polifenolok egyedülálló kombinációja segíti megölni a bakteriális sejteket. Ahhoz, hogy ez a természetes antibiotikum a javadra váljon, mindig fogyaszd nyersen.

Oregánó olaj

Egy 2001-es tanulmány szerint az oregánó olaj hatásos lehet gyógyszer-rezisztens baktérium ellen. Karvakrol nevű kémiai összetevője képes csökkenteni a fertőzést olyan hatékonysággal, mint egy hagyományos antibiotikum. Láb- vagy körömfertőzések kezelésére, adjunk néhány teáskanál oregánó olajat egy kád meleg vízhez. Áztassuk benne a beteg testrészt naponta néhány percig. Felső légúti fertőzések esetén pedig inhalálva alkalmazzuk, forró vízbe cseppentve lélegezzük be a jótékony gőzt.

Kurkuma

Az ayurvédikus és kínai orvoslás előtt már régóta ismert a kurkuma antibiotikus tulajdonsága, amely segít gyógyítani a baktériumok okozta betegségeket, és támogatja a szervezet természetes védekező mechanizmusát. Emellett képes megelőzni a sebeken képződő bakteriális fertőzéseket.

Gyömbér

Természetes antibiotikumként segít megelőzni és kezelni számos baktérium okozta egészségügyi problémát. A friss gyömbérnek antibiotikus hatása van az élelmiszer-eredetű kórokozók ellen, például a szalmonella ellen. Gyömbértea fogyasztása különösen javallott az őszi megfázások idején; a gyömbér felturbózza az immunrendszert, izzadást idéz elő, így a megfázás és az influenza kezelésére is kiváló a benne lévő antivirális, méregtelenítő és gombaölő hatásoknak köszönhetően.

Grépfrútmag-kivonat

A grépfrútmag-kivonat egy természetes antiszeptikus, valamint gombaellenes és vírusellenes szer. Sőt hatásos több mint 800 vírus- és baktériumfajta ellen, illetve több mint 100 gombatörzs és számos parazita ellen. Ezen túlmenően magas antioxidáns tartalma támogatja a szervezet természetes immunitását. Vízzel higítva kezelhetjük vele az aknés bőrt, illetve bőrtisztításra is kiváló.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük