A szülés utáni depresszió

Ugyan a szülés utáni depresszió fogalmával egyre többen tisztában vannak, még mindig sokan nem veszik komolyan ezt a problémát. Vajon mennyi édesanyát érint ez a nehézség és mik a tünetei?

Ennyi nőt érint a szülés utáni depresszió!

A szülés utáni depresszió, vagy más néven posztpartum depresszió a szülést közvetlenül követő hangulatzavar.

A jelenséggel nem olyan régóta, az 1980-as évektől kezdve foglalkoznak.

Ennek a pszichológiai problémának a kapcsán nagyon különbözőek lehetnek a gyakorisági adatok. Egyes statisztikák 5-6 százalékról beszélnek, míg más felmérések arra az eredményre jutottak, hogy az anyák 10-20 százaléka érintett lehet. Ennek a bizonytalanságnak a hátterében az is meghúzódik, hogy a szülés utáni depresszió sok esetben kezeletlen marad.

Fontos, hogy a posztpartum depresszió különbözik a gyermekágyi szomorúságtól (más néven baby blues-tól), amely természetes jelenség és az anyák 50-85 százalékát érinti. A gyermekágyi lehangoltság mögött az a rengeteg külső és belső változás áll, amellyel egy újdonsült édesanyának meg kell küzdenie.

A szülés utáni depresszió és a baby blues közötti fő különbség az, hogy a gyermekágyi lehangoltság esetén néhány óra vagy nap (legfeljebb pár hét) rosszabb hangulatról vagy irritabilitásról van szó, amely egy kis idő elteltével magától rendeződik. Ugyanez nem mondható el a posztpartum depresszióról, sőt mind az anya, mind a gyermek szempontjából nagyon kockázatos, ha a zavar kezeletlenül marad. A szülés utáni depresszió egyik előre jelzője lehet a baby blues megjelenése.

Milyen tünetei vannak a szülés utáni depressziónak?

A szülés utáni depresszió tünetei jellemzően közvetlenül a szülés után vagy legfeljebb néhány napon belül jelentkeznek. Fontos, hogy a szülés előtt nem lehet biztosan előre jelezni, hogy valaki érintett lesz-e a problémában, így minden édesanya esetében fontos, hogy a környezete figyelje és észrevegye a jeleket.

A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

  • az alvási nehézségek és a fáradékonyság,
  • a szorongás és a félelem,
  • az evészavar,
  • a szomorúság és az örömképtelenség,
  • az érdeklődés elvesztése a korábban örömteli tevékenységek iránt,
  • a pesszimizmus és a reménytelenség.

Ezek a tünetek alapvetően megegyeznek a depresszió tüneteivel, a fő különbség a specifikus kiváltó ok, vagyis az a sokféle változás és felelősség, amely az anyává válással járhat.

A környezet számára intő jel lehet, ha az édesanya nem tudja táplálni és gondozni gyermekét, nehezen fordul a baba felé, esetleg túlságosan gépiesen, a szeretetteljes interakciók nélkül látja el a csecsemőt.

Fontos kiemelni, hogy a szülés egy normatív krízis. A krízisek egyensúlyvesztett állapotot jelentenek az érzelmek széles skálájával, amikor minden érintett keresi a helyét az új helyzetben és igyekszik feldolgozni az eseményeket. A krízist kísérő negatív érzelmeket sokszor nehéz lehet megkülönböztetni a szülés utáni depressziótól és érdemes segítséget kérni, ha elbizonytalanodunk.

Mi miatt alakul ki a szülés utáni depresszió?

A szülés utáni depresszió hátterében meghúzódó tényezők között egyrészt megjelenik a genetika. Ha a család kórtörténetében szerepel a depresszió, a szülés utáni depresszió, a szorongásos zavarok vagy a bipoláris depresszió, akkor nagyobb esély van a posztpartum depresszió kialakulására.

Másrészt fontos tényező lehet a korábbi depresszió (különösen, ha a hangulatzavar a terhesség alatt volt jelen), a szorongás, a stresszes események és traumák, az anya alacsony önértékelése, a párkapcsolati problémák, az anyaságtól való félelem, illetve a gyenge szociális háló.

A szülés utáni depressziónak természetesen fontos társadalmi vetülete is van. A jelenlegi társadalmi berendezkedés közel sem ideális az anyává váló nők számára. Kockázati faktort jelent az általánosan jellemző elmagányosodás vagy a tökéletes anyaságra vonatkozó társadalmi nyomás.

Habár léteznek az anyákat segítő anyagi támogatások, szervezetek, közösségek és internetes felületek, a szoros, támaszt nyújtó, empatikus környezetet és a megfelelő társadalmi támaszt ezek nem tudják pótolni.

Ezt tedd, ha te is érintett vagy!

Elsőként fontos, hogy a szülést követő lehangolt állapot, az ingerültség, az apróságok miatt érzett feszültség, a hangulatingadozás és a nehezebb összpontosítás mind olyan érzések, amelyek teljesen normálisak lehetnek.

A gyermekágy időszaka a legtöbb édesanya számára megterhelő, hiszen annyi változás történik egyszerre, ami mellett nehéz megélni a felhőtlen boldogságot. Sokat segíthet, ha az érzéseinket és aggodalmainkat meg tudjuk osztani egy elfogadó és empatikus közegben.

Sokszor az is előfordul, hogy gyakorlati tanácsokra lenne szükségünk, és nagyon nyomasztó lehet, ha egyszerűnek tűnő kérdésekre nem tudjuk a biztos választ. Ilyenkor kézenfekvőnek tűnhet az internetes forrásokhoz fordulni, mégis jobb, ha elkerüljük ezeket a forrásokat. A bizonytalanságunk csak növekedhet a fórumokon szerzett különböző vélemények által vagy épp a közösségi média által közvetített anyaképpel találkozhatunk.

Ha a lehangoltságunk, a negatív gondolataink vagy a frusztrációnk nem csökken, esetleg olyan mértékűvé válik, ami akadályozza a mindennapokat, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnunk.

Ha nem tudunk vagy nem akarunk szakemberhez fordulni, esetleg öngyilkossági gondolatok jelentkeznek, akkor tárcsázzuk az éjjel-nappal elérhető, ingyenes Lelki Elsősegély Szolgálat (LESZ) a 116-123-as számon.

Kifejezetten anyák számára biztosít segélyvonalat az Emma Egyesület, amelynek +36 80 414 565 száma minden hétköznap 10:00-12:00 és 21:00-23:00 között ingyenesen hívható.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük