A karaktererősségek: így használd őket a mindennapokban!

Írta: Bodor Anna

A pozitív pszichológia egyik fontos témája az emberi erősségek és erények, amelyeknek megismerése és használata mind a jólléthez, mind a teljesítményhez jelentősen hozzájárul.

Mik azok a karaktererősségek?

Erősségeknek azokat a vonásokat nevezzük, amelyek hozzáadnak a saját és a mások jobb életminőségéhez, az emberi megmutatkozás különböző formáin keresztül jelennek meg (például viselkedés, gondolatok, érzések), illetve önmagukban is értékesek (de jellemzően pozitív következményekkel járnak). A vonásjellegből fakad, hogy egy adott erősség a személy életében stabil és többféle helyzetre általánosítható.

Az erősségeket Peterson és Seligman rendszerezte 2004-ben. Az erősségek gyűjtése során felhasználták a saját tudásukat, illetve a már elkészült erősség kategória rendszerekre is támaszkodtak. Ilyenek például a lovagi erények vagy Benjamin Franklin elképzelései. A karaktererősségek történelmi kortól és kultúrától függetlenül megjelenő tulajdonságok, amelyek valószínűleg biológiai alapokon nyugszanak.

A kutatók 6 fő erényt és azon belül 24 karaktererősséget azonosítottak, amelyeket a VIA (Values in Action) nevű rendszer foglal össze.

A 6 átfogó erény:

  • a bölcsesség és tudás,
  • a bátorság,
  • az emberiesség,
  • az igazságosság,
  • a mértékletesség
  • és a transzcendencia.

Mivel ezek elég absztrakt fogalmak, a jobb alkalmazhatóság és a kutatások érdekében a tágabb kategóriákat több erősségre osztották, amelyek tulajdonképpen az erények tényleges megjelenési formáit jelentik.

Hogyan ismerhetem meg a saját karaktererősségeimet?

A karaktererősségeink ismerete és tudatos használata rengeteg pozitív következménnyel jár. Például jó hatással van a teljesítményünkre, az életminőségünkre, védőfaktor a kiégés ellen és fokozza a munkával való elégedettséget. Ezek nem csak az egyéni szinten jelennek meg, például az iskolai és munkahelyi elégedettség, illetve teljesítmény fokozása érdekében is jól használhatóak.

Seligman, Steen, Park és Peterson 2005-ben végzett kutatása alapján a saját erősségek megismerése és tudatos használata a depressziós tünetek csökkenését és a boldogság növekedését eredményezte. Ezt egy hét rendszeres gyakorlás, majd fél év rendszeres gyakorlás után mérték.

Egy önkitöltős kérdőív segítségével mindenki könnyedén felmérheti, hogy az ő életében melyek a jellemzőbb erősségek. A teszt angol és magyar nyelven is kitölthető, körülbelül 15-20 percet vesz igénybe és ingyenes. Az eredményekből kiolvashatjuk az 5 elsődleges erősségünket, a közepes mértékben megjelenő tulajdonságokat és a fejlesztendő vonásokat is.

Természetesen a kapott eredményeket érdemes összevetnünk azzal, hogy mi milyen erősségeket érzünk a magunkénak, mi az, ami tényleg meg tud jelenni a mindennapokban. Ha nem szeretnénk, hogy a teszt eredményei torzítsák a véleményünket, akkor érdemes lehet a kitöltés előtt végig gondolni, hogy milyen erősségeket érzünk leginkább a magunkénak.

Hogyan építhetem be a karaktererősségeket az életembe?

Fontos kiemelni, hogy az erősségeknek van egy optimális használati szintje, tehát egy-egy erősségnek nemcsak alul használata van, hanem túlhasználat is lehetséges. A kiegyensúlyozottság elvét fontos érvényesíteni az erősségek esetén is. Ha egy-egy vonás nagyon dominánssá válik, akkor a többi tulajdonságnak nincs lehetősége erősödni és kibontakozni.

Ha szeretnénk növelni a hatékonyságunkat és a jóllétünket, akkor érdemes úgy végezni a feladatainkat, hogy az erősségeink ki tudjanak bontakozni. Nézzünk meg néhány konkrét példát, hogy egy-egy karaktererősség mindennapi használatát hogyan lehet elősegíteni. Természetesen ezek csak példák, így érdemes végig gondolnunk, hogy milyen apró lépéseket tehetünk, amelyek jól illeszkednek az életünkbe.

A bölcsesség és tudás kategóriájába tartozó karaktererősségek olyan tulajdonságok, amelyek valamilyen tudás megszerzésére és annak használatára irányulnak:

  • találékonyság: gondoljunk ki egy-egy mindennapi probléma megoldására többféle praktikát!
  • kíváncsiság: menjünk hazafelé egy eddig nem használt útvonalon, olvassunk egy kicsit egy új pénzügyi témáról vagy próbáljunk ki egy olyan ételt, ami eddig nagyon távol állt tőlünk!
  • ítélőképesség: igyekezzünk nyitottan állni a miénktől távol álló világnézetekhez és tegyünk fel kérdéseket, ha egy, a miénktől különböző véleménnyel találkozunk!
  • a tanulás szeretete: keressünk egy eddig kevéssé ismert területet egy minket érdeklő témán belül és mélyedjünk bele!
  • bölcsesség: idézzük fel az általunk legbölcsebbnek tartott mondást/ idézetet és gondoljuk végig, hogy miként tudnánk ezt jobban beépíteni az életvitelünkbe!

A bátorság erényéhez kapcsolódó karaktererősségek ahhoz segítenek hozzánk, hogy az emberi akaratot tudatosan használjuk a céljaink elérése érdekében:

  • hősiesség: gondoljunk egy kisebb, személyes félelmünkre és tegyünk valamilyen lépést a legyőzése felé!
  • kitartás: egy kitűzött célunkkal kapcsolatban gondoljuk végig, hogy milyen lehetséges akadályokat kell majd leküzdenünk és dolgozzunk ki egy megoldási stratégiát ezekre!
  • őszinteség: készítsünk valamilyen műalkotást vagy írjunk verset, amellyel kifejezzük a belső igazságunkat!
  • vitalitás: hordjunk olyan ruhákat, amelyek kifejezik a bennünk lévő energiát!

Az emberiesség erényéhez fűződő tulajdonságok a szociális interakcióinkban fejeződnek ki:

  • szeretet: figyeljük meg, hogy egy hozzátartozónknak mi a szeretetnyelve és ezt használva fejezzük ki felé az érzéseinket!
  • kedvesség: keressünk fel egy ismerőst, aki felől régen hallottunk, érdeklődjünk a hogylétéről!
  • szociális intelligencia: fejezzük ki az érzéseinket egy hozzánk közel álló embernek!

Az igazságosság erénye olyan erősségeket gyűjt össze, amelyek használatával könnyebbé tehetjük a közösségi életet:

  • csapatmunkára való képesség: idézzük fel egy olyan élményünket, amikor nagyon jól működött együtt a csapatunk (ezt akár fel is vethetjük egy megbeszélésen, bevonva a többieket)!
  • vezetői képesség: segítsük a beosztottjainkat abban, hogy jobban tudják használni a saját karaktererősségeiket!
  • becsületesség: segítsünk valakinek jobban integrálódni a közösségbe!

A mértékletesség fogalomkörébe soroljuk:

  • önkontroll: amikor legközelebb dühösnek vagy idegesnek érezzük magunkat, akkor számoljunk el tízig magunkban és csak ezután reagáljunk!
  • óvatosság: ha egy döntés egyértelműnek tűnik, akkor is gondolkodjunk egy keveset mielőtt reagálunk.
  • alázatosság: kérjünk egy bizalmas személytől visszajelzést a fejlesztendő területeinkről/ nehézségeinkről!
  • megbocsájtás: gyakoroljuk magunkon is és például írjunk egy levelet, amelyben megbocsájtjuk egy kisebb (vagy akár nagyobb) hibánkat!

Aki ezekkel az erényekkel rendelkezik az úgy elégíti ki a saját szükségleteit, hogy közben másoknak sem árt.

A transzcendencia erényébe azok a tulajdonságok sorolódnak, amelyek által kapcsolódhatunk az univerzummal, illetve jelentéssel tölthetjük meg az életet:

  • a szépségre és a kiválóságra való fogékonyság: menjünk el a környéken egy olyan nevezetes helyre, ahol még nem jártunk és engedjük át magunkat a pillanatnak!
  • hála: írjunk valakinek egy hála-emailt!
  • humor: nézzük meg a kedvenc komédiánkat!
  • remény: gondoljunk egy aktuális problémánkra és próbáljuk megfogalmazni, hogy mit tanulhatunk az esetből!
  • spiritualitás: imádkozzunk vagy meditáljunk (esetleg változtassuk meg a szokásos rutinunk időpontját vagy menetét)!

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük