Ki vagyok én? – Bukta Tünde

A FoglaljOrvost felületén szereplő Bukta Tünde pszichológussal készítettünk interjút. Bukta Tündéhez többféle problémával fordulhatnak a páciensek, ilyen például alvászavar, társas kapcsolatok problémái, önértékelési zavarok.

Bukta Tünde pszichológus

Miért választotta a pszichológusi pályát?

Azért választottam az egészségfejlesztő szakpszichológus képzettséget, mert serdülő koromtól kezdve figyeltem a körülöttem élőket, s magamat is, hogy hogyan keletkeznek bennünk a betegségek, milyen lelki okok húzódnak meg egy betegség mögött. Tanulmányaim során rájöttem, hogy a szervezetünk öngyógyító folyamatainak beindításával sokat segíthetünk életminőségünk javításában. Tisztában lettem azzal is, hogy a pszichoszomatikus betegségek hátterében kapcsolati zavarok vagy traumatikus megélések találhatók, és ezen zavarok feldolgozása szükséges ahhoz, hogy a testi betegséggel küzdő egyén a gyógyulás útjára lépjen.

Mi a pszichológusi pályájának eddigi legmeghatározóbb sikerélménye?

Pszichológusként ezt nehéz meghatározni, de ha az orvosi szempontokat is figyelembe veszek, talán az egyik az, hogy egy nőgyógyász javasolta egy páciensnek, akinek a menstruáció megszűnt, hogy menjen el egy pszichológiai tanácsadásra, mert ha lelki okai vannak, akkor visszaáll a normális működés magától, s ha ez sem tud segíteni, akkor kezdi el a hormonális kezelést 5 hónap múlva. Természetesen a lelki okok feltérképezése segített a hormonális egyensúly visszaállásához, nem volt szükség orvosi hormonterápiára. Elég volt a női szerepek átgondolása és a traumatikus élmények feldolgozása a gyógyuláshoz.

Mit vár az idei évtől?

A Covid ebben az évben nagyon sok érdekes helyzetet teremtett a saját testtel való viszonyunk tekintetében, sokkal jobban előtérbe helyezte az önmagunkról és a másokról való gondoskodás szerepét az életünkben. A megváltozott életkörülmények új életstílus kialakítását tették szükségessé életünkben. Ezeknek a folyamatoknak a segítése lett a feladatom ebben az évben.

Bukta Tünde a PszichoFészek Magánrendelőben Budapesten, a Teréz körút 19. 3/34. címen várja pácienseit.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük