Koronavírus – szerológiai vizsgálatok

Jelenleg többféle COVID-19 teszt létezik, melyek mindegyike képes megmutatni, érintett-e valaki a betegségben. Típusuktól függően viszont más-más esetben érdemes használni őket. Alábbi cikkünkben a szerológiai vizsgálatokat ismertetjük.

Szerológiai vizsgálatok a koronavírus kimutatására

A szerológiai koronavírus tesztek arra adnak választ, találkozott-e már szervezetünk a fertőzéssel, az akut fertőzések esetében azonban kevésbé hatékonyak. Azt vizsgálják, megtalálható-e a szervezetben az immunrendszer által a SARS-COV-2 ellen termelt antianyag, vagyis, hogy volt-e fertőzésünk akár a tudtunkon kívül is, tünetmentesen. A szerológiai teszt vérminta segítségével történik és segíthet a tünetmentes fertőzöttek megtalálásában, a betegség teljes diagnosztikájában és a gyógyult páciensek felderítésében. Utóbbiaknak az ellenanyag kifejlesztésében és a kezelés alatt álló betegek felépülésében lehet nagy szerepük. Az alapján, hogy a fertőzésből felépült betegek szervezete milyen ellenanyagot termelt annak leküzdésére ugyanis elkezdhető a védőoltás előállítása.

A szerológiai teszteket két nagy csoportra lehet osztani, melyek az antitestek korai és késői típusainak kimutatására szolgálnak. Mindkét fajtája viszonylag gyors a PCR tesztekhez képest.

A rapid antitest tesztek akár már tizenöt perc alatt elkészülnek, gyorsaságuk viszont nem nyújt garanciát pontosságukra is. Az ujjbegyből vett vérminta adatai például kevésbé pontosak, mint a vérvétel során nyert minta eredményei, a teszt ára azonban rendkívül kedvező. A teszt gyorsan és könnyen, akár otthon is elvégezhető, kiértékelése pedig szabad szemmel is teljesíthető. Fontos, hogy minden esetben tartsuk be a teszt előírásait, ugyanis már egy olyan apróság, mint néhány perc eltérés a leolvasási időben is pontatlan eredményhez vezethet.

Az automatizált antitest teszt vizsgálati ideje kicsit hosszabb, egy-három órát is igénybe vehet. Előnye a koronavírus gyorsteszthez képest, hogy ellenőrzött minőségű, bevizsgált tesztekről van szó, amik akár nagy tömeg szűrésére is alkalmasak. A betegség korai fázisában ugyanakkor ezeknél is előfordulhat pontatlanság. Az eredmény vizsgálatához szükséges némi szaktudás, ugyanis nem mindegy, hogy a koronavírus melyik antitestét vizsgálja és az mennyire specifikus a COVID-19-re. Érzékeny módszerről van szó, ami laboratóriumi körülményeket kíván, de kiegészítheti a kórokozó kimutatási módokat és epidemiológiai adatok gyűjtésére is alkalmas.

A vérből végzett koronavírus tesztek a betegség 7-10 napjában a vírus korai antitestjeinek kimutatására alkalmasak, a 12-14 napban pedig a késői antitestek fedezhetőek fel a segítségükkel.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük