Miért nem akar a gyermek iskolába menni?

Az ősz egyszerre hozza az újdonság izgalmát és az tanulás miatti fáradtságot és lelki terheltséget az iskolás korú gyerekeknél. Bár minden gyermekre hathat ilyen módon a szellemi terhelés, de a legnehezebben talán az első osztályosok élik meg ezt az időszakot, és a tanulással járó kötelezettségek akár szorongást is kiválthatnak náluk. Reggeli hasfájás, hányinger, sírás – számos tünetet produkálhat a gyermek, ha nem akar iskolába menni. Mit tehet ilyenkor a szülő? Milyen jelei vannak, ha a gyermekünk szorong?

A reggeli étvágytalanság, hasfájás tipikus tünete lehet a szorongásnak. A panaszokat érdemes kivizsgáltatni a háziorvossal, azonban, ha ő nem észlel megbetegedést, úgy gyanakodhatunk a probléma lelki hátterére. Az új környezet és az idegen iskolatársak frusztrálttá tehetik a gyereket, gyakran a szülők hiánya váltja ki a negatív érzéseket. Ilyen esetben érdemes előbb kikérdezni gyermekünket, hogy miképp telnek a napjai az iskolában, szerzett-e már barátokat, hogyan zajlanak a tanórák. Amennyiben zárkózottá válik, és nem szeret beszélni az iskolában töltött napjairól, ajánlott szakember segítségét kérni.

Ha a tanító felhívja a szülő figyelmét gyermeke szokatlan viselkedésére, mert például nem játszik iskolatársaival a szünetben, elvonul egyedül az iskolaudvaron,
feltételezhetjük, hogy beilleszkedési nehézségei vannak gyermekünknek.

Amennyiben úgy látjuk, hogy gyermekünk sokat foglalkozik az iskolai házi feladatokkal, a játékra kevesebb időt szán, ha nem hibátlanra írja a dolgozatot és emiatt rosszkedvű lesz, könnyen gondolhatjuk, hogy teljesítményi kényszer alakult ki nála.

Az intő jelekre figyeljünk oda! A szülői támogatás nagyban hozzájárul a gyermek lelki problémáinak megoldásához, azonban javasolt pszichológushoz fordulni, ha a panaszok hosszabb ideig fennállnak. Keress szimpatikus szakembert gyermeked számára a FoglaljOrvost oldalán!

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük