Egészségbiztosítás és gyermekszülés

Egy gyermek érkezése a családba sokféle változást eredményez, így az öröm gyakran stresszel és anyagi nehézségekkel vegyül. Az egészségbiztosítás és az egészségpénztári számla segítségével könnyebbé válhat ez a megterhelő időszak.

Gyermekszületés mint stresszfaktor

Habár egy gyermek születése várt és örömteli esemény a legtöbb pár és család életében, természetes jelenség, hogy jelentős stresszel jár a megváltozott életkörülményekhez, szerepekhez és feladatokhoz való alkalmazkodás.

A gyermek érkezésével a pár tagjainak szülőkké kell válnia, ami a vállalt felelősségben, az identitásban, a célok priorizálásában mind hatalmas átalakulásokat és áldozatokat követel meg.

Több kutatás vizsgálta már, hogy vajon milyen tényezőkön múlik, hogy egy házasság képes-e legyőzni ezeket az akadályokat, illetve képes-e megerősödve kikerülni a szülővé válás folyamatából. Ezeknek a vizsgálódásoknak a legfontosabb tanulsága, hogy a legmeghatározóbb tényező a párok kommunikációs mintázata és a mód ahogyan a konfliktusaikat kezelik.

Ezen kívül az elérhető szociális háló is nagy hatással van a család élettel való elégedettségére, illetve a szülés utáni depresszió megjelenésére is. A közösség támogatása és segítsége védőfaktor a legtöbb nehézséggel szemben, ami a gyermek érkezésével jár, viszont ez a többgenerációs családok szétesésével egy egyre ritkábban fennálló körülmény.

Fontos, hogy a gyermekszületés nemcsak a pszichés és a fizikai változások miatt megterhelő, hanem az anyagi kiadások miatt is, amelyek a gyermek érkezésével jellemzően növekednek.

Mi az az egészségbiztosítás?

A biztosítások olyan pénzügyi termékek, amelyek anyagi védelmet nyújtanak különböző véletlenszerűen bekövetkező események ellen. Biztosítási szerződést sokféle eseményre köthetünk, például a gépjárműbiztosítás, a lakásbiztosítás és a balesetbiztosítás a legelterjedtebb biztosítási formák közé tartoznak.

Érdekes módon az értékesebb anyagi javaink biztosítással történő védelme egészen elterjedt, viszont az egészségünk megóvása nem mindig jut eszünkbe, mint a biztosítás lehetséges célpontja. Természetesen a betegségek kialakulásával és kellemetlen testi, lelki tüneteivel szemben nem tud megvédeni egyetlen szerződés sem, de az anyagi terhek csökkentésével mérsékelheti az egészségügyi problémákat övező stresszt, hozzájárulhat a megelőzéshez és lehetővé teszi, hogy minden energiánkkal a gyógyulásra koncentráljunk.

Az egészségbiztosításnak 3 alapformája létezik.

  1. A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások a magánegészségügyi kiadásainkra érvényesek. Ennek a szerződéstípusnak a segítéségével kiszámítható és alacsonyabb kiadásokkal vehetjük igénybe a magánegészségügyet, ráadásul a biztosító a szervezés terhét is leveszi a vállunkról. Ennek az egészségbiztosítási formának léteznek olyan csomagjai, amelyek az alapvető egészségügyi szűréseket is magukba foglalják, így segítik a betegségmegelőzést.
  2. Az összegtérítéses egészségbiztosítás egy fix és szabadon felhasználható összeget fizet a szerződésben rögzített, egészséggel kapcsolatos biztosítási események után. Ebből a pénzből nemcsak a betegséggel szorosan összefüggő költségeinket fedezhetjük, hanem a mindennapos kiadásokat is (hiszen gyakori, hogy egy tartósabb egészségügyi probléma miatt lecsökken a szokásos bevételünk).
  3. A kritikus betegségek külföldi gyógykezelésre szóló egészségbiztosítások az olyan súlyos egészségügyi problémák külföldi gyógykezelését finanszírozzák, mint a rák vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések. Egy ilyen típusú szerződés megkötésével egy esetlegesen bekövetkező súlyos megbetegedés esetén elérhetővé válik az egyébként hatalmas összegekbe kerülő külföldi terápia.

Fontos kiemelni, hogy az egészségbiztosítás a még nem ismert, véletlenszerűen bekövetkező betegségekre érvényes. A már meglévő egészségügyi problémáinkkal kapcsolatos kiadásokat nem tudjuk a biztosítás segítségével fedezni.

Hogyan lehet érvényes az egészségbiztosítás a gyermekszülésre?

Ne felejtsük el, hogy a gyermekszületés alapvetően nem tartozik azon kockázati események közé, amire érvényesek az egészségbiztosítások, hiszen egy tervezhető vállalásról van szó, amelyre a legtöbb család tudatosan készül.

Ennek ellenére az egészségbiztosítások egy része támogatja a családokat a gyermek érkezésének anyagilag nehezebb időszakában.

Ennek a támogatásnak alapvetően két formája létezik:

  • egy előre meghatározott és szabadon felhasználható összeg, amely automatikusan jár, ha gyermekünk születik. Ennek a támogatásnak az összege jellemzően 100 ezer forint körül mozog.
  • egy olyan összeg, amely a szüléshez kapcsolódó kockázati eseményekre, váratlan komplikációkra érvényes (ilyen például egy sürgősségi császármetszés vagy a hosszabb kórházi tartózkodás).

Sajnos az egészségbiztosítások biztosan nem képesek fedezni a gyermekvállalással kapcsolatos összes kiadást, ezért erre az időszakra érdemes tudatosan készülni anyagilag.

Ezért érdemes kiegészíteni az egészségbiztosítást egészségpénztári számlával is!

Az egészségbiztosítások mellett az egészségpénztári számlák is olyan pénzügyi termékek, amelyek jelentősen megkönnyíthetik a gyermekvállalás anyagi terheit.

Az egészségpénztárak olyan intézmények, amelyek az egészségügyi kiadásokkal kapcsolatos célzott megtakarítást segítik elő. Az egészségügyi számlánkon gyűjtött összeget például magánegészségügyi kiadásokra, gyógyszer és gyógyászati segédeszközök vásárlására, az egészségmegőrzést segítő termékek és szolgáltatások igénybevételére használhatjuk fel. A megtakarítás után kamatok és évi 20 százalékos adóvisszatérítés jár, amelynek összege maximum 150 ezer forint lehet. Ezen kívül az egészségpénztárral szerződésben álló szolgáltatók különböző kedvezményekkel támogatják a pénztári tagokat.

A gyermeket várók és a gyermekes családok számára jó hír, hogy az egészségpénztári számlán gyűjtött összeg különböző babaápolási termékek vásárlására is felhasználható. Ide tartozik például a pelenka, a tápszer, a légzésfigyelő és bébiőr, a különböző babaápolási kozmetikumok, a törlőkendő, a fültisztító vagy a mérleg.

Ha emellett esetleg önsegélyező pénztári számlával is rendelkezünk, akkor születési támogatás igénybevételére is lehetőségünk van. Ezt a pénzt a gyermek születése utáni 120 napban igényelhetjük és fontos, hogy csak ahhoz az összeghez nyúlhatunk hozzá, ami már legalább 180 napja a számlánkon van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük