Szeretetnyelvek: ezért érdemes ismerni őket!

A szeretet kifejezésének a módját néha nehezebb megtalálni, mint gondolnánk és időnként a másik félreérti a szándékainkat. Ha szeretnénk jobban kommunikálni az érzéseinkről, akkor érdemes megismernünk a szeretetnyelveket!

A szeretet 5 nyelve

A szeretetnyelv fogalmát 1992-ben alkotta meg Gary Chapman amerikai író és lelkész. A szeretetnyelv azt a módot jelöli, ahogy megéljük és kifejezzük a szeretetünket mások felé. Chapman szerint annak kulcsfontosságú jelentősége van, hogy ismerjük-e a saját, illetve a számunkra fontos emberek elsődleges és másodlagos szeretetnyelvét és képesek vagyunk-e az illetőhöz passzoló módon kifejezni az érzéseinket. Ha ugyanis a hozzánk közel álló szeretetnyelven közelednek hozzánk, azt sokkal mélyebben és teljesebben vagyunk képesek megélni.

Egy jól működő párkapcsolathoz kiemelten fontos lehet, hogy megértsük és használjuk a másik szeretetnyelvét, hiszen az érzelmeinket így tudjuk jól kifejezni és ezáltal szorosabbá válhat a kötődés. Ugyanakkor bármilyen közeli emberi kapcsolatnak a javára válik, ha ismerjük, hogy a másiknak mi esik igazán jól és törekszünk arra, hogy ezeken a módokon fejezzük ki magunkat.

De vajon mik is ezek a szeretetnyelvek pontosan?

  1. Elismerő szavak

Ha valaki számára az elismerő szavak jelentik az elsődleges szeretetnyelvet, akkor a dicséretek és a bókok mindennél jobban számítanak.

  1. Szívességek

Előfordulhat, hogy a felajánlott segítség, vagy bármilyen olyan cselekedet, amivel megkönnyítjük a másik életét (például átvállalunk tőle egy kellemetlen házimunkát) a szeretet elsődleges kifejeződését jelentik.

  1. Minőségi idő

Vannak olyanok, akik a legjobban azt tudják értékelni, ha az időnket és a figyelmünket a kapcsolatnak szenteljük valamilyen minőségi időtöltés keretein belül.

  1. Ajándékozás

Az ajándék valaki számára a szeretet kézzel fogható bizonyítékaként jelenik meg és az illetőnek sokat jelent az az energia és időt, amit a meglepetés kiválasztására szántunk. Fontos, hogy ha valakinek ez a fő szeretetnyelve, az nem jelenti azt, hogy az illető anyagias lenne, hiszen maga a gesztus számít.

  1. Testi érintés

Egyesek számára például az ölelések, a simogatás vagy a kézfogás jelentik a szeretet és a törődés kifejezésének fő formáját és a testi kontaktusól érzik igazán szeretve magukat.

Te ismered a szeretteid szeretetnyelvét?

Chapman szerint a hozzánk közel állók szeretetnyelvének megismerése azért kulcsfontosságú, mert így elégíthetők ki teljeskörűen az érzelmi szükségleteink. Ha ez a szeretettartály, ami mindenkiben megtalálható tele van, akkor sokkal valószínűbb a nyugodt és egymásra odafigyelő légkör, amelyben sokkal könnyebb megoldani a problémákat és kezelni a különbözőségeket.

A másik szeretetnyelvét megismerhetjük úgy, hogy megfigyeljük az illető viselkedését:

  • Hogyan fejezi ki a leggyakrabban a szeretetét mások felé?
  • Mit kér tőlünk a leggyakrabban?
  • Mi miatt panaszkodik sokszor?

A megfigyelés mellett lehetőség van arra is, hogy tesztek segítségével ismerjük meg a saját és a másik szeretetnyelvét.

Természetesen az, hogy az adott szeretetnyelv használatlán belül mi esik igazán jól a másiknak az elég személyre szabott, de néhány alapszabályt érdemes szem előtt tartanunk!

Ha a szerettünk számára fontos az ajándékozás, akkor törekedjünk rá, hogy rendszeresen meglepjük valamilyen aprósággal a másikat. Kiemelten jól tud esni, ha kézzel készítünk valamit. Ha szeretnénk beletalálni, hogy mire vágyik a másik, akkor kövessük figyelemmel, hogy a hétköznapok során említ-e valamit amire szüksége van. Ezeket az apró megjegyzéseket jegyezzük fel, hogy később eszünkbe jusson és örömet tudjunk szerezni vele.

Ha a minőségi időtöltés jelenti a legtöbbet, akkor fordítsunk kiemelt energiát a programok megtervezésére és törekedjünk arra, hogy mindennap/ rendszeresen legyen tér arra, hogy kizárólag a másikra figyelünk. Ilyenkor tartsuk a szemkontaktust és aktívan hallgassuk meg a másikat. Ha valamilyen nehézséget oszt meg velünk, akkor ne próbáljunk rögtön tanácsot adni, inkább fejezzük ki azt, hogy megértettük az érzéseit.

Amennyiben a kapott szívességek vezetik a listát, fontos, hogy megtaláljuk azt, amivel könnyíthetjük a párunk mindennapjait. Érdemes megkérdeznünk, hogy tudunk-e valamiben segíteni, illetve mi lenne most a leginkább támogató a számára. Ha látjuk a másikon, hogy fáradt vagy rosszkedvű, akkor vállaljuk át azokat a teendőket, amit általában ő szokott elvégezni.

Az elismerő szavak esetén sokszor az szokott a legnagyobb hiba lenni, hogy ismerjük a másik érdemeit, de nem mondjuk ki hangosan a dicséreteket, mert azt gondoljuk, hogy az illető úgyis tisztában van a saját értékeivel és eredményeivel. Ezen próbáljuk változtatni és tudatosan figyeljünk arra, hogy kinyilvánítsuk, amit gondolunk. Jól eshet a másiknak, ha kis üzeneteket hagyunk a táskájában, az ebédes dobozára ragasztva vagy a zsebében!

Ha a másik testi érintéssel szereti kifejezni a szeretetet, akkor mi is törekedjünk arra, hogy minél többször érintsük meg az illetőt. Például egy fárasztó nap után ajánljunk fel masszázst! Egy párkapcsolatnak az ölelkezés, a csókolózás, a kézenfogás, a simogatás és a szex mind fontos részét képezik, de egy olyan személy számára, akinek a testi érintés a fő „nyelve” ezek kiemelt jelentőséggel bírnak!

Ezért fontos a saját szeretetnyelvünk ismerete!

Lényeges, hogy ne csak a másik szeretetnyelvével, hanem a sajátunkkal is tisztában legyünk. Annak megismerése, hogy számunkra mi esik a legjobban segítheti, hogy tisztábban ki tudjuk fejezni az igényeinket és jobb legyen a kommunikációnk a párkapcsolatban.

Lehet, hogy elsőre azt gondoljuk, hogy a szívességek esnek a legjobban, de könnyen előfordulhat, hogy egy kis önmegfigyelés után rájövünk, hogy milyen boldoggá tesz, amikor a párunk elismerő szavakkal illet vagy megsimogatja az arcunkat. Kísérletezzünk a különböző szeretetnyelvekkel és próbáljuk ki, hogy melyik milyen érzést vált ki belőlünk!

A saját szeretetnyelveinknek a megismerése nemcsak az emberi kapcsolatainkra lehet jó hatással, hanem az öngondoskodásunk is feltöltőbbé válhat általa, ha olyan tevékenységeket választunk, amelyek illeszkednek a szeretetnyelveinkhez.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük