Egészségszorongás: ezt kell tudnod róla!

Írta: Bodor Anna

A saját egészségünk miatti aggodalom tekintetében is fontos az arany középút. Ha nem veszünk tudomást a testünk jelzéseiről és ha minden apróság miatt orvoshoz fordulunk egyaránt súlyos következményekkel járnak. Nézzük meg, hogy mit jelent az egészségszorongás, és milyen eredete lehet ennek a problémának!

Egészségszorongás vagy tudatosság: hol van a határ?

A saját egészségünk miatti szorongás egy bizonyos fokig teljesen normális és általános jelenség. Enélkül nehezen vennénk észre, ha valami bajt jelez a testünk, ami a problémák időben történő észlelésének szempontjából elengedhetetlen.

Azonban bizonyos esetekben előfordul, hogy valaki hajlamossá válik a testi jelzéseinek és ingereinek a félreértelmezésre, illetve katasztrófizálásra. Ha ez a tendencia elér egy bizonyos szintet, akkor beszélhetünk egészségszorongásról.

Az egészségszorongásra jellemző a túlzott, egy betegség fennállásával vagy kialakulásával kapcsolatos aggodalom. Az egészségszorongó személy túlzásba viszi az egészséggel kapcsolatos viselkedéseket. Például jellemző lehet rá, hogy a teljeskörű orvosi kivizsgálás és azok negatív eredményei ellenére elégedetlen és nem nyugszik meg a félelmeit illetően (sőt, a szorongás akár fokozódhat is egy orvosi kivizsgálás hatására).

Természetesen nagyon fontos, hogy mielőtt egészségszorongásra gyanakodnánk kizárjuk a lehetséges testi eredetet és alapos orvosi kivizsgálásra kerüljön sor.

Az emberek sokszor távol maradnak az egészségügytől ameddig csak lehetséges és a közvélemény sok teljesen normális (sőt, ajánlott) viselkedést már az egészségszorongás és a túlzó aggodalom kategóriájába sorol.

Nézzünk meg néhány példát és oszlassuk el a tévhiteket!

  1. Szűrővizsgálatra csak a hipochonderek mennek!

Ez súlyos tévhit, a szűrővizsgálatoknak valójában nagyon fontos szerepe van abban, hogy időben észleljük a betegségeket, sokszor még a tűnetek megjelenése előtt. Ezzel jelentősen növelhető a gyógyulási esély. A szűrővizsgálatoknak van egy ajánlott gyakorisága, ezeket a javaslatokat érdemes követnünk! Például a méhnyakrákszűrés elvégzése minimum 3 évente, a melanóma szűrés évente tanácsolt.

  1. Egészségpénztári számlát nyitni vagy egészségbiztosítást kötni túlzás!

Valójában az egészségpénztári számla egy hatékony módja a célzott, egészséggel kapcsolatos megtakarításnak, ráadásul az állami támogatásnak és a kamatoknak köszönhetően jelentősen megnövelhetjük a megtakarításunkat. Az egészségbiztosítás segítségével kiküszöbölhetjük a váratlan egészségügyi kiadások következményeit. Ne felejtsük el, hogy az egészségügyi problémák sok esetben hirtelen válnak nyilvánvalóvá és anyagilag nagyon megterhelő lehet egy ilyen helyzet.

  1. Egyértelmű, hogy mikor kell orvoshoz fordulni!

Sajnos az orvoshoz fordulás időpontja sok esetben nem egyértelmű és nehéz lehet meghúzni a határt a túlzott aggodalom és az elővigyázatosság között. Általánosságban elmondható, hogy ha szokatlan és/vagy erős tüneteket észlelünk magunkon, akkor mindenképpen érdemes felkeresnünk egy szakembert. Ha a negatív eredmény ellenére fennmaradnak a tüneteink, akkor érdemes lehet egy másik szakember felülvizsgálatát kérnünk, de az esetek többségében szerencsére bízhatunk az első vélemény helyességében.

Mi miatt alakul ki az egészségszorongás?

Az egészségszorongás kialakulásának hátterében rengeteg különböző faktor állhat. A szorongásra való hajlam genetikai meghatározottságot mutat, illetve nem mindegy, hogy gyermekkorunkban milyen traumák értek minket, milyen volt a családi környezet hozzáállása az egészséghez és mennyire volt magas a szorongásszint ezzel kapcsolatban. Ha már a korai években elkezdtük természetesnek érezni a testünk miatt érzett állandó szorongást, akkor ez könnyen velünk maradhat a későbbi életünkben is. Ugyanilyen hatása lehet annak, ha mi magunk vagy közeli hozzátartozónk egészségügyi problémákkal küzd, illetve küzdött a múltban.

Az egészségszorongás kialakulásához hozzájárulnak a társadalmi elvárások is, hiszen az egyénre nagyon nagy felelősség kerül a saját egészségével kapcsolatosan. Gyakori az áldozathibáztatás és a médiából ömlik ránk az egészséges életmód fontosságát hirdető reklámanyag.

Fontos tényezője az egészségszorongás problémájának az internet is. Sok esetben nagyon hasznos az a hatalmas tudásanyag, ami a világhálón elérhető, de sajnos súlyos következményekkel is járhat a felületes tudás. Az internetes kutatást követő öndiagnosztizálás során könnyen téves következtetésre lehet jutni és általában túlzott aggodalomhoz vezet ez a viselkedés.

Mit tehetek, ha szorongok az egészségem miatt?

Az egészségszorongás egy bizonyos mértékig teljesen normális jelenség, de ha elhatalmasodik rajtunk ez az érzés, akkor fontos, hogy merjünk segítséget kérni.

Ilyen helyzetben kiemelten fontos, hogy ne kezdjünk el mi magunk utánanézni a tüneteink esetleges okainak és lehetséges diagnózisoknak. Ezzel csak fokozhatjuk saját szorongásunkat és valószínűleg nem jutunk helyes konklúzióra. Ehelyett – ha egészségügyi probléma tüneteit észleljük magunkon – forduljunk orvoshoz.

Ha a többszöri negatív eredmény hatására sem tudunk megnyugodni, akkor lehetőségünk van pszichológus felkeresésre, ahol egy biztonságos és elfogadó közegben kereshetjük meg a válaszokat a kételyeinkre. Megtanulhatunk különböző relaxációs technikákat és jobban megismerhetjük a szorongásunk eredetét.

Szorongás esetén fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő mennyiségű testmozgásra, együnk rendszeresen és aludjunk eleget. Érdemes elkerülni a különböző stimuláló szereket és sokat segíthet, ha minden nap fordítunk figyelmet a feltöltődésre.

Feltöltő tevékenység bármi lehet, ami ellazít és kikapcsol minket, ha elsőre nem jut eszünk a megfelelő elfoglaltság, akkor érdemes lehet kísérletezni a lehetőségekkel.

Fontos, hogy ezektől a tevékenységektől ne várjuk a túlzott szorongás azonnali megszűnését, hiszen a változáshoz idő és türelem szükséges!

Ha nem tudunk vagy nem akarunk szakemberhez fordulni, esetleg öngyilkossági gondolatok jelentkeznek, akkor tárcsázzuk az éjjel-nappal elérhető, ingyenes Lelki Elsősegély Szolgálat (LESZ) a 116-123-as számon.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük