Ekcéma? Bízd szakemberre!

Az ekcéma az egyik leggyakoribb bőrbetegség, kialakulását számos tényező befolyásolja. Legfőbb tünetei közé tartozik a kipirosodott, száraz bőr, melyen hólyagok jelenhetnek meg. Az adott terület érzékeny és viszket, így könnyen kisebesedik. Csecsemőkorban általában az arcon, végtagokon jelenik meg, míg a felnőtteket érintő ekcémás elváltozások jellemzően a végtagok hajlataiban alakulnak ki.

Az ekcéma főként allergia, helyi irritáció vagy a faggyúmirigyek csökkent működése révén alakul ki. A kezdeti tünetek megjelenésekor ajánlott nem csak bőrgyógyászt felkeresni, hanem allergológust is, aki allergia tesztek elvégzésével állapítja meg az egyes allergénekkel szembeni érzékenység meglétét.

Amennyiben allergiás eredetű ekcémáról van szó, a kezelés főként az allergén anyagok kerülésével, táplálékallergia esetén, azok étrendből való kizárásával kezelhető a bőrprobléma. Bőrszárazságra való hajlam esetén ajánlott hidratáló krémeket használni, továbbá pamut anyagú ruházatot viselni. Főként a téli időszakban erősödnek fel az ekcéma tünetei, ugyanis a hideg idő révén a faggyú és verejtékmirigyek aktivitása lecsökken, mely a bőr kiszáradásához vezet. Ennek elkerülésére a rendszeres bőrápolás kiemelt jelentőségű.

A kipirosodott, sebes bőrfelület könnyen elfertőződhet a különböző kórokozók által, így az időben történő kezeléssel, úgy mint szteroidos krémek alkalmazásával az megelőzhetővé válik. Ezen készítmények csak meghatározott ideig alkalmazhatóak, bőrgyógyász vagy allergológus szakorvos efelől megbízható tanácsot nyújt.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük