Ki vagyok én? – Szikora Mihály

A FoglaljOrvost felületén szereplő Szikora Mihály addiktológiai konzultánssal készítettünk interjút. Szikora Mihály család-, és párkonzultáció vezetésével is foglalkozik, továbbá mediátori tevékenységet is gyakorol.

Szikora Mihály addiktológiai konzultáns szakember

Miért választotta ezt a pályát? 

Nem humán területen indultam, de mindig érdekelt. Ezért lettem a műszaki végzettség után szakápoló, majd teológus, családkonzultáns, addiktológiai konzultáns, meg grafikus, mediátor. Leginkább konzultánsnak tartom magam, a szerepek szimmetriája miatt is, valamint ez lehetőséget ad egy egyenrangú, partneri kapcsolatra – a kliens szükségeit szem előtt tartva. Az együtt, közösen munkálkodás a fontos, azon dolgozok vele, hogy ő jobban dolgozhasson magán – vagy ők jobban dolgozhassanak magukon, a kapcsolatukon.

Miért választotta azt a szakterületet, amelyben praktizál?

A család fontossága szinte közhely, a kapcsolatokon pedig mindig lehet javítani – valamint rossz látni, hogy lehetne, de nem javulnak. A családkonzultációt családsegítő szolgálatnál töltött éveimben szerettem meg. Az addiktológiai konzultációt pedig egy ilyen célcsoportú civil szervezetnél, illetve már korábban, hajléktalan szállón dolgozva is éreztem jelentőségét. A mediáció pedig konfliktussal teli világunkban kifejezetten hasznos és meglepően hatékony eszköz lehet.

Mi a pályájának eddigi legmeghatározóbb sikerélménye?

A meglepetések. Minden új eset meglepetés, sőt a régieknél is minden változás. Rá lehet csodálkozni arra, ami működik, arra is, ami nem, pedig elvileg működnie kéne. És külön lenyűgöző, hogy többnyire kialakul valami olyan megoldás, változás, amivel tovább lehet lépni, előrébb lehet jutni. A közös munka feszültsége általában arányban áll az elért eredményekkel.

Mit vár az idei évtől?

Az idei évtől is azt várom, hogy sokat tanulok klienseimtől. Valamint kollégáimtól is – gyakran dolgozom párban. Remélhetőleg tudok egyre nyitottabb, elfogadóbb lenni és ez érződni fog a munkámon. Hiszen csak nyitottan és elfogulatlanul tudok szabadon megérteni szokatlan vagy nehéz helyzeteket és támogatást nyújtani. A szakirodalmaktól, konferenciáktól is a strukturált és átgondolt szabadságom növelését szeretném.

Szikora Mihály magánrendelése Békéscsabán, a Kinizsi u.11. címen fogadja jelenlegi és leendő pácienseket, továbbá telefonos és videós konzultációt is lehet foglalni a szakemberhez.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük