Ha tavasz, akkor allergia?

Allergiás reakció kialakulhat különböző ételallergénektől, házi portól, valamint gyógyszerektől. A tavasz folyamán a pollenallergiák okozta panaszok kerülnek túlsúlyba, melyek egészen őszig kínozhatják az arra allergiás embereket. Kora tavasszal a virágzó fák, ezt követően a fűpollen, majd nyár végén a parlagfű okozza az allergiás reakciókat.

Az allergia leggyakoribb tünetei közé tartozik a tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, a légutak és szem nyálkahártyájának viszkető érzése, továbbá asztmás rohamokat is előidézhet. Az állandó panaszok negatív hatással vannak a beteg mindennapjaira, így a kezelésnek döntő jelentősége van. Allergiás panaszok kivizsgáltatásával ajánlott bőrgyógyász, tüdőgyógyász, valamint allergológiai szakrendelésre fordulni, hogy a megfelelő kivizsgálások, mint pl. Prick teszt elvégzésével felismerésre kerüljenek a tüneteket kiváltó allergének. Azonban a kivizsgálást az allergia szezon előtt kell elvégeztetni, ugyanis a tünetek enyhítésére alkalmazott antihisztamin tartalmú készítmények fals eredményt adhatnak az allergia kivizsgálásában.

Az allergiás panaszok enyhítésére szolgálnak különböző antihisztamin tartalmú készítmények, orrspray-k. Az érösszehúzó hatású orrspray-k túlzott használat esetén függőséget okozhatnak, így ajánlott tengeri só összetevőjű típus alkalmazása. Továbbá szakorvos által irányított immunterápia is hatásos lehet, melynek során a szervezetbe juttatják kis dózisban a reakciókat okozó allergént, így az immunrendszert hozzászoktatva az allergén tolerálására.

Amennyiben a tavasz beköszöntével allergiára utaló panaszaid jelentkeznének, ne késlekedj felkeresni allergológiai, tüdőgyógyászati és bőrgyógyászati szakrendelést. A tünetek enyhítésére szolgáló készítmények alkalmazásával a panaszok csökkenthetők, azonban az allergia kivizsgálását arra az időre kell kitűzni, amikor nem alkalmazod ezen gyógyszereket, ugyanis azok befolyásolják a vizsgálat eredményét.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük