Mit jelent sztómával élni?

Hazánkban nagyjából 15 000 ember él sztómával. A sztóma a sebész által létrehozott mesterséges nyílás a hasfalon, melynek kialakítására kerül sor a húgyrendszer megbetegedései, gyulladásos bélbetegségek, mint colitis ulcerosa, Crohn betegség, valamint vastag-, végbéldaganat szövődménye következtében. A sztóma a széklet, illetve vizeletürítést szolgálja, annak felfogására szolgál a sztómára helyezett sztómazsák.

Különböző emésztőrendszeri panaszok, mint például haspuffadás, hasmenés, étvágytalanság, fogyás, székletürítési nehézség esetén mindenképpen fordulj gasztroenterológus szakorvoshoz! A gyulladásos bélbetegségek leggyakoribb tünete a megváltozott székelési szokás, illetve a testsúlycsökkenés. Az időben felállított diagnózissal egyidejűleg megkezdett kezelés nagyban hozzájárul az érintett állapotának javításában, és a tünetmentes időszakok elérésében. Súlyosabb esetben a gyulladásos bélbetegségek során szükségessé válhat a bélrendszer egy részének eltávolítása, továbbá a sztóma kialakítása. A vizeletelvezetési rendszert érintő trauma, fejlődési rendellenesség, valamint a húgyhólyagot érintő daganatos megbetegedés miatt kerülhet kivezetésre a hasfalon keresztül a vizelet, melynek szintén sztómát alakít ki a sebész szakorvos.

A beavatkozás nem csak fizikai, hanem lelki megterhelést is ró a betegre. Kezdetben sztómaterápiás nővérek segítik a pácienst, mind a sztóma kezelésében, mind az életmódbeli változásokat érintő teendőkben. A sztóma ápolását, valamint a sztómazsák használatát a betegnek is meg kell tanulnia, mely kezdetben nehézségeket okozhat. A sztómazsák típusáról a kezelőorvos nyújt tájékoztatást, azonban egyéni tapasztalat útján választják ki a betegek, hogy melyik típusú eszközzel tudnak teljes életet élni. A műtétet követő időszakban sok türelemre és bíztatásra van szükségük az érintetteknek, mivel a sztóma megváltoztathatja saját testükhöz való viszonyulásukat, továbbá a sztómazsák viselése szégyenérzést válthat ki belőlük. A családtagok és barátok támogató hozzáállása elősegíti a hétköznapokba való mielőbbi visszatérést. A korszerű sztómazsákok lehetővé teszik a feltűnésmentes viseletet, így bátrabban részt vehetnek különböző programokon, valamint a munkába való visszailleszkedést is biztosítja.

A sztómás betegeket teljes értékű emberként kell kezelni, és elősegíteni önmaga elfogadását, valamint bevonni társas programokba. A sztóma viselése eleinte okozhat nehézségeket, de idővel rutinná válik ápolása és a sztómazsák cseréje. A családtagoknak és barátoknak az empátiája és segítőkészsége hozzájárul a sztómát viselő beteg kitartásához és a megváltozott életvitelhez való alkalmazkodáshoz.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük