Ismerd meg az orvosodat: az endokrinológus

Szakterületeket bemutató cikksorozatunk következő részében az endokrinológia kerül ismertetésre. A következőkben választ kaphatsz azokra a kérdésekre, hogy mi is pontosan az endokrinológia, milyen betegségek tartoznak ide, továbbá az endokrinológiai konzultáció alkalmával milyen vizsgálatokra kerülhet sor.

Az endokrinológia a belső elválasztású mirigyek, úgy mint agyalapi mirigy, pajzs-, és mellékpajzsmirigy, petefészek és herék, hasnyálmirigy, valamint mellékvese betegségeivel, a hormonháztartás zavaraival foglalkozó szakterület.

Leggyakoribb endokrin betegség a pajzsmirigy alul, illetve felülműködése, a menstruációs zavarok, teherbeesés nehézségei, férfi meddőség, valamint normál étkezés melletti hízás. Ezen betegségek kivizsgálását endokrinológus szakorvos végzi, aki a konzultáció alkalmával elsőként a fennálló panaszokat kérdezi ki. Ezt követi a fizikai vizsgálat, pl. pajzsmirigy méretének kitapintása, sor kerülhet nyaki ultrahangra, agyalapimirigy MR vizsgálatára, vérvételre, valamint a szerv szövetminta vételére.

Forduljon endokrinológus szakorvoshoz, amennyiben az alábbi tüneteket tapasztalja:

– fáradtságérzés, alvási nehézség

– menstruációs zavar

– meddőség

– csontfájdalom

– hasmenés, székrekedés

– szapora szívverés

– hízás

A panaszok alapján az endokrinológus szakorvos elrendeli a diagnózis felállításához szükséges vizsgálatokat, majd azok eredménye alapján rendeli el a kezelést. Legtöbb hormonháztartási probléma gyógyszeresen kezelhető, azonban vannak esetek amikor a műtéti megoldás is szóba kerül.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük