Ismerd meg az orvosodat: az érsebész

Szakterületeket bemutató cikksorozatunk következő fejezetében az érsebészet szakterületet vesszük sorra. Az érsebészet a sebészet ágból vált ki, mára önálló szakterületté vált. Fő területe az érbetegségek kivizsgálása és kezelése, leggyakoribb esetek a visszér, trombózis, továbbá cukorbetegség okozta érbetegségek gyógyítása. A következőkben ismertetjük a leggyakoribb érbetegségeket, valamint kezelési lehetőségeiket.

Vénás eredetű bántalmak

Leggyakoribb vénás megbetegedés a visszér, valamint annak gyulladása. Visszér alatt a véna tágulatát értjük, ami főként a lábszáron és a boka környékén jelenik meg túlsúly, terhesség, valamint a véna fal meggyengülése okán. A véna tágulatával a vér áramlása lelassult, így megnő a vérrög kialakulásának kockázata. Felületes visszérgyulladás leggyakoribb oka a visszérben megjelenő vérrög, melyet fájdalom, duzzanat, az érintett terület pirossá válása jelez. Kezelése orvosi szakértelmet igényel, szükség lehet gyógyszeres kezelésre, kompressziós harisnya viselésére.

Mélyvénás trombózisról beszélünk, amikor egy mélyen futó vénában vérrög alakul ki, veszélye abban rejlik, hogy a vérrög bármikor leválhat az ér faláról és életveszélyes tüdőembóliát okozhat. Fő tünete a végtag duzzanat, valamint az érintett terület pirossá színeződik. Kezelése adott esetben a vérrög műtéti úton történő eltávolítását jelenti, továbbá gyógyszeres kezelés, értorna is szükségessé válhat.

Artériás eredetű bántalmak

Az artériákat érintő leggyakoribb elváltozás az érszűkület, melyet főként érelmeszesedés okoz. Jellemzően a szív koszorúereiben, illetve a lábszár ereiben fordul elő. Cukorbetegség esetén fokozott a kockázat kialakulására, ugyanis az ingadozó vércukorszint növeli az érelmeszesedés kialakulásának esélyét. Szívet érintő érszűkület esetén vezető tünet a szorító, mellkasi fájdalom, fokozott veszélyt jelent a szívinfarktus kialakulása. A lábszárat érintő érszűkület fő tünete a nehézláb érzés, járásra fokozódó fájdalom és az izomgörcs.

Az érszűkület kivizsgálására több módszer létezik, mint például duplex ultrahang, EKG vizsgálat, valamint érfestéses vizsgálat.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük