Koronavírus – így készülj a tesztelésre

Többféle koronavírus tesztelési módszer is elérhető hazánkban, így elbizonytalanodhatunk a teszt kiválasztásakor. Fontos, hogy a teszt előtt tisztában legyünk az eljárások esetleges következményeivel, illetve megfelelően készüljünk fel a tesztelésre.

COVID-19 teszt: hogyan készülj elő felső légúti koronavírus tesztre?

Ahhoz, hogy az elvégzett teszt minél pontosabb eredményt hozzon szükség van néhány előkészületre. A felső légúti koronavírus tesztek esetében a mintavétel előtti 8 órában:

-már ne egyél,

-ne moss fogat és ne használj szájvizet,

-ne dohányozz,

-ne rágózz,

-ne alkalmazz torokfertőtlenítőt cukorka, oldat, vagy spray formájában sem,

-csak tiszta vizet igyál!

Amennyiben csak napközben van lehetőséged mintavételre és a fent említettek betartása nehézséget jelent, legalább négy órával a mintavétel előtt kerüld az étkezést, valamint a kávé, tea, üdítő italok fogyasztását! A többi esetben viszont tartsd be a nyolc órás kihagyást! A vizsgálatra vigyél magaddal tiszta zsebkendőt, mivel a vizsgálatot követheti néhány kellemetlen reakció.

Koronavírus teszt: milyen kellemetlenségekre számíthatsz?

Mivel a mintavétel az orr- és szájgarat nyálkahártyájából történik, hatására előfordulhat néhány kellemetlen reakció. A teszt öklendezéssel, néhány esetben rövid ideig tartó fájdalommal és orrvérzéssel is járhat. Erre az esetre vigyél magával papír zsebkendőt. Ha gyakran vérzik az orrod, mindenképp hívd fel rá a tesztet végző személy figyelmét, hogy még körültekintőbben járhasson el a vizsgálat során.

Mivel a mintavétel egy steril, szivacsos végű pálcikával történik, amit az orr-, vagy szájgarat nyálkahártyájához dörzsölnek, ösztönös reakció lehet a fej elrántása és az öklendezés. Próbálj nyugodt maradni a vizsgálat közben, a hirtelen mozdulatok hatására ugyanis a pálcika eltörhet, eltávolítása pedig csipesz segítségével lehetséges, ami növelheti a kellemetlen érzést.

Koronavírus teszt vérből: milyen előkészületek szükségesek a vizsgálat előtt?

A szerológiai teszt előtt nincs szükség különleges előkészületekre. A gyorsteszt egyszerűen elvégezhető, a hozzá szükséges vért ujjbegyből nyerik, kiértékelésére pedig már tizenöt perc alatt sor kerülhet. A fertőzés 7-10 napjában a korai ellenanyag, a 12-14 napjában pedig a késői ellenanyag kimutatására is alkalmas lehet.

Az automatizált antitest teszthez vénás vérvételre van szükség, így ez valamivel több kellemetlenséggel járhat, mint a gyorsteszt, eredményei azonban pontosabbak. Kiértékelése 1-3 órát vehet igénybe és szintén alkalmas a koronavírus korai és késői ellenanyagainak kimutatására is.

Válaszd ki a számodra megfelelő tesztet a koronavírus tesztet végző klinikáink egyikénél!

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük