Így kezdjétek az iskolát – fontos vizsgálatok II.

Korábbi cikkünket folytatva ismertetjük, mely vizsgálatokat érdemes elvégeztetni gyermekünknek még az iskolakezdéskor. Cikksorozatunk második részében további szűrővizsgálatokat részletezünk, amelyekre ajánlott gyermekünket elvinni.

Hallás vizsgálat

Gyermekek halláscsökkenését okozhatja valamilyen fertőzés, főként a középfülgyulladás gyakori. Többszöri megbetegedés esetén az orrmandulák vizsgálata szükséges, ugyanis a megnagyobbodott szerv megakadályozza a fülkürt szellőzését, ez által hajlamossá válik a különböző fertőzésekre. A gyakori hallójárat gyulladás halláskárosodást okozhat, így mindenképp ajánlott szakorvosi vizsgálatot igénybe venni.

Idegrendszeri vizsgálat

Iskolaérettségi vizsgálat keretén belül kerül sor a gyermek pszichés és szomatikus érettségének felmérésére. Ezen vizsgálatok alapján méri fel a védőnő és szakorvos, hogy a gyermek megérett-e az iskolakezdésre. A vizsgálat keretén belül testsúly, testmagasság, motoros funkciók mérése, továbbá elbeszélgetés is történik.

Fogászati vizsgálat

Habár a maradandó fogak 7 éves kor után kezdenek kibújni, annak ellenére a tejfogakat is ajánlott fogszakorvossal ellenőriztetni. A túlzott szénhidrátfogyasztás hozzájárul a fogszuvasodás kialakulásához, amely a tejfogakra is ugyanolyan veszélyt jelent. Egy-egy tejfog elvesztése következtében a szomszédos fogak helyzete megváltozik, így az ínyben meghúzódó maradandó fog csírája akár rendellenes irányba is növekedhet. Az iskolában fél-egy évente fogászati szűrővizsgálatra utalják a gyerekeket, ám nem árt még az iskola megkezdése előtt is ellenőriztetni a gyermek fogsorát.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük