Koronavírus – a PCR teszt és a koronavírus gyorsteszt

Jelenleg többféle COVID-19 teszt létezik, melyek mindegyike képes megmutatni, érintett-e valaki a betegségben. Típusuktól függően viszont más-más esetben érdemes használni őket. Jelen cikkünkben a PCR és a koronavírus gyorsteszt jellemzőit ismertetjük.

COVID-19 PCR teszt

A koronavírus PCR teszt az egyik leghatékonyabb és leggyorsabb módszer a folyamatban lévő fertőzés kimutatására. A vizsgálat az orr-, vagy szájgarat nyálkahártyájából történő mintavétellel kezdődik és a vírus örökítőanyagát, vagyis RNS-ét mutatja ki a mintában, amennyiben aktív fertőzésről van szó. 24-48 óra alatt elkészül, ha pedig pozitív lesz, az azt jelenti, hogy a vírus fertőzőképes is. A hatósági karanténtól való eltekintéshez jelenleg két, egymástól legalább 48 óra elteltével végzett PCR teszt szükséges. Erre a külföldről hazaérkező magyar állampolgároknak és az esetleg velük érkező külföldi hozzátartozóknak is szükségük van.

A PCR teszt előnye, hogy csaknem 100%-ban képes kimutatni a nyálkahártyából vett mintából a koronavírus jelenlétét. Hátránya azonban, hogy speciális mintavételi eszközt, védőfelszerelést és a megfelelő szaktudással rendelkező személyt igényel. Kiértékelése is bonyolult, a vizsgálathoz szükséges lépések egyenként több órát is igénybe vehetnek és különleges műszereket igényelnek, így árát tekintve ez a legdrágább koronavírus teszt.

Koronavírus gyorsteszt

A koronavírus gyorsteszt, ahogy a neve is mutatja gyorsan elkészül. A vizsgálat nagyjából tizenöt percet vesz igénybe és a vírus S-proteinjét mutatja ki. A PCR teszthez hasonlóan a mintavétel ennél a típusnál is a száj-, vagy orrgaratüregből történik, így hasonlóan nagy szaktudást és speciális eszközöket igényel. A vizsgálat ugyanakkor gyorsan elkészül, így különösen a nagy fertőzöttségű területeken használják, ahol fontos a fertőzöttek minél gyorsabb elkülönítése.

Előnye, hogy képes gyorsan igazolni a vírus jelenlétét, a teszt leolvasását pedig egy fluorescent reader segíti. Hátránya, hogy egy negatív teszt önmagában nem igazolja, hogy valóban elkerült volna minket a fertőzés. Megerősítéséhez így RT-PCR vizsgálatra is szükség van.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük