Ezekkel az egyszerű lépésekkel gondoskodhatsz tüdőd egészségéről

A tüdőnk létfontosságú szervünk. Tisztasága és egészsége nagyon fontos ahhoz, hogy megfelelően működjön. A tüdőnk egészségéről legegyszerűbben azzal gondoskodhatunk, ha tudatosan odafigyelünk ebből a szempontból is az életmódunkra. Mit tehetünk annak érdekében, hogy hosszú ideig tiszta, erőteljes és hatékony legyen a tüdőnk?

Hogyan tedd edzetté a tüdődet?

A tüdőnk maga is gondoskodik arról, hogy megtisztuljon

Levegőfertőtlenítő a lakásban

Otthonunk levegőjét szennyező források

Legjobb a szabadban

Légzőgyakorlatok bevezetése a napi rutintevékenységek közé

Aerob testmozgás

Hogyan tedd edzetté a tüdődet?

A tüdő az a páros szervünk, amelynek nemcsak az egészségéért tehetünk sokat, hanem a hatékonyabb működéséért is.

Edzhetjük és azzal, hogy tudatosan dolgozunk azon, hogy megtisztítsuk, arról gondoskodunk, hogy a lehető leghatékonyabban szolgáltassa a sejtjeink számára az oxigént és segítsen a környezetbe juttatni az anyagcsere végtermékeként a szervezetünk számára feleslegessé váló széndioxidot.

Rengeteg dolog szennyezi a tüdőnket. A belélegzett levegőben lebegő részecskeként jelen lehetnek pollenek, vegyszerek, de még a „másodkézből kapott” és passzív dohányzóként belélegzett cigaretta füst is bejuthat a tüdőnkbe, rontva a tüdőnk működésének a hatékonyságát.

A tüdőnk maga is gondoskodik arról, hogy megtisztuljon

A tüdőnk olyan szerv, amely egyébként gondoskodni képes az öntisztulásról, ám optimális működését elősegíthetjük ennek az öntisztulási folyamatnak a támogatásával.

A tüdőtisztítás rendkívül hasznos lehet azok számára, akiknél légzési nehézséggel együtt járó egészségi állapot alakult ki. Ilyen légzőszervrendszert érintő betegségek az asztma, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) vagy a cisztás fibrózis.

Jól jöhetnek a tüdő tisztítását célzó módszerek akár az erős dohányosoknak is.

Nézzük, mit tehetünk, ha javítani szeretnénk a tüdő állapotunkon:

Levegőfertőtlenítő a lakásban

Otthonunk levegőjének a minősége kulcs szerepet játszik a tüdőnk tisztításában. A lakásunkban elhelyezhetünk levegő fertőtlenítő készülékeket.

A lakásunkban a szagelszívó készülékekben valamint a légkondicionáló berendezésekben is vannak levegő szűrők. Nagyon fontos gondoskodni az elszívó berendezések és levegőcserélő készülékek levegő szűrőinek a rendszeres cseréjéről is.

A szellőzők, levegőbevezetők és légbeejtők tisztán tartásával is jelentős mértékben fokozhatjuk otthonunk levegőjének a minőségét. A tavaszi vagy őszi nagytakarításkor és az általános készülék-karbantartások időszakában ezekre mindenképpen érdemes figyelmet fordítanunk.

Otthonunk levegőjét szennyező források

Javasolt elkerülni a mesterséges illatosítók használatát.

Sokszor úgy érezzük, hogy a lakásunk illata az, amely az otthonos környezet tartozéka. Az illatosítók, légfrissítők, illatgyertyák azonban nem segítik elő otthonunk levegőjének a tisztántartását. Ezek az illatosítók gyakran káros vegyianyag összetételük miatt éppen az ellenkező hatást válthatják ki, és irritálhatják a tüdőt.

Ugyanígy irritáló hatása lehet a légző szervrendszerünkre nézve a háztartási tisztítószereknek is. Ha lehet cseréljük le a tisztítószereinket is természetes összetételű termékekre.

Legjobb a szabadban

A friss levegő sokat segíthet a tüdőszövetek tágításában és megfelelő működésében.

Mielőtt azonban szabadtéri programot tervezünk, javasolt megnézni az előrejelzéseket, hogy tudjuk milyenek a kilátások a környék levegőszennyezettsége szempontjából.

Lehetőleg el kell kerülni a szabadtéri testmozgást, amikor a levegő szennyezettségének a szintje magas.

Rendkívüli mértékben káros a tüdőnkre, ha olyan helyen tartózkodunk, ahol szemetet, vagy fát, illetve egyéb erős füstképződéssel járó dolgokat égetnek.

Ha aggasztó mértékű a levegő szennyezettsége a környéken, érdemes lehet levegőszűrővel ellátott maszkot viselni akár a szabadban is.

Légzőgyakorlatok bevezetése a napi rutintevékenységek közé

Számos légzéstechnikáról tájékozódhatunk akár a szakorvosoktól, akár az Interneten.

A légzőgyakorlatok és különleges légzéstechnikák javíthatják a tüdőfunkciót, különösen azoknál, akik aktív dohányosok, korábban dohányoztak, vagy krónikus tüdőbetegség miatt tüdőkárosodást szenvedtek.

Aerob testmozgás

A tüdőnk kapacitását jelentősen fejleszthetjük olyan rendszeres testmozgással, amely aerob gyakorlatok sorából épül fel.

A legismertebb aerob tevékenységek:

  • séta
  • futás
  • kerékpározás, akár szabadban, akár beltérben
  • úszás
  • tánc vagy tánc-elemeket tartalmazó edzés, mint a Zumba
  • boksz
  • tenisz, squash, futball és bármi egyéb hasonló sport tevékenység.

Sokat tehetünk a tüdőnk egészséges működéséért és tisztaságáért a rendszeres testmozgással, megfelelő légzéstechnikák elsajátításával azzal kiegészítve, hogy elkerüljük a tüdőnk károsodását okozó dohányzást, nem tartózkodunk maszk nélkül magas levegőszennyezettségi  szint mellett a szabadban és kerülünk minden vegyi anyagot, amely a tüdőnk számára irritáló lehet.

Méresse fel szakorvossal tüdejének az állapotát és tájékozódjon arról, Önnek személy szerint milyen lépéseket érdemes tennie a tüdőállapota javítása vagy a tüdeje egészségének megőrzése érdekében.

Ezekkel az egyszerű lépésekkel gondoskodhatsz tüdőd egészségéről….

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük