Stressz és terhesség: milyen hatásokkal kell számolni?

Egy 2013-ban készült metaanalízis szerint a terhesség alatt tapasztalt stressz összefüggésben van a különböző típusú, de rossz szülészeti kimenetelekkel. A stressz típusai közül a kutatások többsége a környezeti stresszfaktorok hatását vizsgálta, az anyák által megélt stresszt, illetve az általa elvárt stressz mértékét fontos lenne alaposabban tanulmányozni a jövőben.

Ha szeretnénk csökkentetni a stressz okozta kockázatokat, akkor érdemes megismerkednünk a stresszrendszer működésével és megtanulni a hozzánk legjobban illeszkedő stresszkezelési formákat.

Így működik a stresszrendszer!

A stressz – Selye János 1976-os meghatározása szerint – a káros külső és belső ingerekkel szembeni reakció, amelynek hatására a szervezet védekező reakciói beindulnak.

Biológiai szinten a hipotalamo-hipofízeális rendszer aktiválódásáról beszélünk, amely által a mellékvese kéregben fokozódik a glükokortikoidok termelődése. Emellett a stressz hatással van a szimpatikus idegrendszer működésére, amely a noradrenalin és adrenalin előállításához kötődik.

A szervezet aktivizáltságának célja a túlélés, illetve a homeosztázis fenntartása, amely viselkedéses szinten támadó, menekülő vagy lefagyó reakcióban jelenik meg. Ez a reflex nagyon fontos funkciót tölt be a valós veszélyt jelentő helyzetekben. Azonban a modern életforma olyan kihívások elé állít minket, amelyhez nincs hozzászokva az evolúció során másképpen kialakult ideg- és hormonrendszer.

Ebből a „lemaradásból” adódik, hogy a stresszrendszer a szükségesnél sokkal többször aktiválódik, ezzel pszichés és testi problémákat, illetve betegségeket generálva.

A tartós stressz hatására olyan testi változások következnek be, mint a mellékvese megnagyobbodása. Ezzel a változással érzékenyebbé válunk a stresszhatásokra és erősebb stresszválaszt fogunk produkálni, ami természetesen tovább fokozza a problémákat.

A krónikus stressz magas vércukorszinttel, emelkedett vérnyomással és koleszterinszinttel, illetve az immunrendszer általános gyengülésével járhat együtt.

Ezek a hatások minden esetben nagyon károsak és általánosságban fontos foglalkozunk a stresszkezeléssel, azonban a várandóság ideje alatt különösen lényeges problémáról van szó! Nézzük meg, hogy mik a leggyakoribb stresszorok a terhesség alatt!

Ezek a leggyakoribb stresszfaktorok a terhesség alatt!

A stresszoroknak (vagyis a stresszt kiváltó tényezőknek) rengeteg különböző formáját különböztetjük meg, ráadásul nagy variancia van abban, hogy kinek milyen helyzet jelent nehézséget. A stresszhatások jellemzően kibővülnek a terhesség időszaka alatt, így fontos, hogy a tudatában legyünk annak, hogy számunkra mi a problémák forrása.

A pszichológiai stresszoroknak három fő formáját különböztetjük meg:

  1. Károsítás. Ide tartoznak a már megtörtént események, például a terhesség alatt a munka világából való kiesés ilyen lehet (míg mások számára ez lecsökkenti a stresszfaktorokat).
  2. Fenyegetés, amely a látható, de még be nem következett veszélyeket foglalja magába. Például ilyenek lehetnek a gyermek egészségével vagy a szüléssel kapcsolatos aggodalmaink.
  3. Kihívás, amely egy nehéz, de megoldhatónak tűnő feladatot takar. Például a szülés ebbe a kategóriába is sorolható.

A terhesség alatt sokféle helyzetet stresszforrásként élhetünk meg, hiszen ilyenkor szinte minden változik körülöttünk és bennünk is. Nézzük meg, hogy mik a leggyakrabban előforduló nehézségek:

  1. Párkapcsolati konfliktusok: a várandóság alatt a párkapcsolati szerepek jelentős átalakuláson mennek át, amelyek a konfliktusok és a stressz fontos forrását képezik.
  2. Munkahelyi stressz: a munkahelyek sokszor nem viszonyulnak elég megértően a várandós dolgozókhoz és kevéssé tolerálják a teherbírás csökkenését.
  3. Testi változások: a terhesség során a testünk különböző átalakulásokon megy keresztül. A testsúlynövekedés, az emésztési problémák, a hátfájás vagy a gyakrabb vizelés a legtöbb nőt érintik ebben az időszakban, mégis óriási hatással lehetnek az önértékelésre, a komfortérzetre és a testképre.
  4. Pénzügyi aggodalmak: a várandóság során a családnak egyszerre kell megküzdenie a csökkenő bevétellel és a megnövekedő kiadásokkal. A nehéz helyzetre érdemes előre felkészülni és tartalékot képezni a váratlan kiadások esetére. Azt se felejtsük el, hogy az olyan szolgáltatások, mint az egészségpénztár segítségével anyagi támogatást kaphatunk.

Mi segíthet a stresszkezelésben?

A stresszkezelés első lépése, hogy azonosítsuk azokat a tényezőket, amik stresszfaktorként működnek az életünkben. Ezeknek a felismerése néha nem egyszerű feladat, ezért lehet, hogy szükségünk lesz egy kis időre, amíg kísérletezünk és megfigyeljük, hogy milyen helyzeteket kezelünk nehezebben.

A felismerés mellett érdemes arra is törekednünk, hogy a felesleges stresszt elkerüljük. Ne menjünk bele olyan nehéz szituációkba, amelyekbe nem muszáj és kérjünk időt, ha szükségünk van rá. Például egy vita hevében is lehet terünk arra, hogy megnyugodjunk és később tiszta fejjel folytassuk a beszélgetést. Ez nemcsak a kapcsolatnak jótékony, hanem a stresszrendszerünkre is pozitívan hat.

Fontos, hogy teremtsünk időt az öngondoskodásra és találjunk olyan tevékenységeket, amelyek valóban feltöltenek minket. Ez lehet bármilyen sport, kreatív vagy szociális tevékenység, de akár fél óra csendben üldögélés is, ha éppen ez esik jól.

A stresszkezelés fontos lépése, hogy gyakoroljuk a nemet mondás művészetét. Ha azt érezzük, hogy egy programot vagy opcionális feladatot nem szeretnénk a vállunkra venni, akkor udvariasan, de határozottan utasítsuk el a lehetőséget. Természetesen ennek a képességnek a kifejlesztése időt és gyakorlást igényel, így ne keseredjünk el, ha elsőre nehézségekbe ütközünk. Ha szeretnénk megkönnyíteni a saját dolgunkat, akkor érdemes megismerkednünk az asszertív kommunikáció technikájával is.

Ha azt érezzük, hogy egyedül nem tudjuk menedzselni a terheket és szeretnénk megtanulni a számunkra leginkább hatékony technikákat, akkor keressünk fel egy pszichológust, akivel egy biztonságos és elfogadó közegben dolgozhatunk a problémánkon.

Ha nem tudunk vagy nem akarunk szakemberhez fordulni, esetleg öngyilkossági gondolatok jelentkeznek, akkor tárcsázzuk az éjjel-nappal elérhető, ingyenes Lelki Elsősegély Szolgálat (LESZ) a 116-123-as számon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük