vércukorszint csökkentése

Csökkentsd vércukorszinted néhány trükk bevetésével

Hogyan lehetséges? Mi magunk is tehetünk azért, hogy a vércukorszintünket csökkentsük. A magas vércukorszint (hiperglikémia) egyébként a kialakult diabétesz betegségekkel, illetve a még ki nem alakult cukorbetegséget megelőző prediabétesz állapottal függhet össze.

Egyébként mi szabályozza a szervezetünkben a vércukorszintet?

Nézzünk 6 egyszerű módszert, ami segíthet hatékonyan csökkenteni a vércukorszintet

Egyébként mi szabályozza a szervezetünkben a vércukorszintet?

A vércukorszintünket az inzulin hormon szabályozza. A vércukorszint szabályozása zavart szenvedhet, amikor a májunk túl sok glikogént alakít glükózzá a szervezetünk pedig nem állít elő kellő mennyiségben inzulint a glükóz felhasználásához.

Mivel a krónikusan magas vércukorszint súlyos szövődményekhez vezet, nem árt, ha néhány egyszerű lépésben besegítünk kicsit a vércukorszint csökkentésébe mi magunk is, ráadásul természetes módon.

Nézzünk 6 egyszerű módszert, ami segíthet hatékonyan csökkenteni a vércukorszintet

  1. Az inzulinérzékenységet fokozhatjuk rendszeres testmozgással. A testmozgás hatására a sejtjeink hatékonyabban fogják a vérben keringő cukrot hasznosítani. Hogyan? Az aktív izomműködéshez, vagyis az izomösszehúzódáshoz energia kell, amihez az izomsejtek a vércukorból jutnak, így csökkentve a vérben cirkuláló cukor mennyiségét.
  2. Ha jellemzően ülő munkát végzünk, érdemes bevezetni az egész napos ülést rendszeresen, vagyis fél óránként vagy óránként megszakító „aktív-perceket”.  A vércukorszintet ezzel a pár perces mozgással is csökkenthetjük. Ilyenkor pár pillanatot szánjunk guggolásra, lépcsőzésre vagy lábemelések végzésére. Legyen ez bármilyen mozgás, ami miatt felállunk, és amivel mozgásra késztetjük a szervezetünket.
  3. Korlátozott szénhidrátbevitellel is rendkívül jó hatást gyakorolhatunk a vércukorszintünkre. Ha túl sok szénhidrátot eszünk, azzal megzavarjuk a vércukorszint-szabályozás folyamatát. Az inzulin szintünk képtelen megfelelő módon kezelni a magas vércukorszintet. Figyelhetjük az ételek glikémiás indexét, vagyis azt, hogy mennyivel fogják megemelni a vércukorszintünket. Alacsony vagy közepes glikémiás indexszel (GI 55 vagy kevesebb) rendelkező ételek kevésbé emelik meg a vércukorszintet, mint a magas GI-vel rendelkezők (70 vagy több). Törekedjünk a lehető legalacsonyabb glikémiás-indexű ételeket előnyben részesíteni az étrendünkben.
  4. Ha sok rostban gazdag táplálékot fogyasztunk, azzal hozzájárulunk a vércukorszintünk szabályozásához. Az élelmiszerrost emésztése ugyanis a szénhidrát-emésztést és a cukor felszívódását lassítja. A vércukorszintünk így lassan és egyenletesen fog csak emelkedni az étkezéseket követően. Az emészthető rostok másik előnye, hogy az inzulinrezisztenciát mérsékli és a vérzsír szintjét is szabályozza. Gazdag rostforrás a zöldségben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonában, diófélékben, húsban, tejtermékekben és hüvelyesekben gazdag étrend.
  5. A kalóriabevitelt kiválóan tudod szabályozni, ha egyszerűen korlátozod az elfogyasztott ételadagot. Ha figyelsz arra, hogy mekkora adag ételt eszel egyszerre, megelőzheted a vércukorszint hirtelen emelkedését. Jó trükk, ha az ételedet kisebb tányéron szolgálod fel magadnak. Soha ne annyit egyél, amennyit bírsz, hanem figyeld meg, hogy a kisebb adag étellel is éppen úgy túl fogod élni a napot, és egy idő után rááll a kisebb adagokra a szervezeted is, az egészséged pedig hálás lesz ezért a változtatásért.
  6. Mivel a vércukorszintre a stressz is hat, meg kell tanulnod kezelni a stresszes állapotot. Alkalmazd a stresszkezelésre a relaxációs módszereke, a jógát vagy a mindfulness-alapú stresszcsökkentési technikákat. Ezek mind hasznodra válhatnak az inzulinkiválasztás problémáinak korrigálásában.

A fenti néhány tipp hatékony életmódváltozást hozhat számodra, ezeknek a jótékony élettani hatásait pedig minden bizonnyal te magad is hamarosan érezni fogod. Jobb lesz a közérzeted és könnyebben fogod tudni kezelni és kontroll alatt fogod tudni tartani a problémáidat is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük