védelem az egész családnak

Védelem az egész család számára? A családi egészségbiztosítással lehetséges!

A legmodernebb szemléletek ma már rendszerben gondolkoznak a családokról. Eszerint minden családnak megvannak a megfigyelhető sajátosságai, saját szabályai és működési módja. A család önszabályozó és arra törekszik, hogy a stabilitást fenntartsa vagy visszaállítsa, ugyanakkor képes a változó körülményekhez igazodni. A rendszerszemlélet felismerte, hogy a családtagok kölcsönösen függnek egymástól és befolyásolják egymás viselkedését (vagyis egy-egy eseménynek nem egyetlen családtag az okozója, hanem a rendszer tagjai cirkulárisan hatnak egymásra).

Ez a teljes struktúrát vizsgáló megközelítés tükröződik a családi csoportos egészségbiztosítás koncepciójában. A termék lényege, hogy a család számára egy egységes védelmi lehetőséget kínál, de mégis képes arra, hogy figyelembe vegye a tagok egyedi szükségleit és tulajdonságait.

Hogyan működik a családi csoportos egészségbiztosítás?

A családi csoportos egészségbiztosítás az egészségbiztosítás által nyújtott védelmet kiterjeszti az egész családra úgy, hogy ehhez elég egyetlen szerződést megkötni.

Egy ilyen konstrukciónak az az előnye, hogy az egész család védelmét garantálhatjuk, ráadásul összességében sokkal olcsóbban jövünk ki az egyesével kötött egyéni szerződésekhez képest.

A családi csoportos egészségbiztosításba jellemzően 2-8 ember vonható be és az életkori korhatár is meglehetősen széles (a tagok életkora általában fél és 69 év között lehet).

A családi csoportos egészségbiztosítás jellemzően az egész családnak, vagyis a főbiztosított személynek (általában a szülőnek vagy a háztartás vezetőjének) és a családtagoknak (pl. a házastársnak és a gyermekeknek) nyújt biztosítási fedezetet. A fedezet általában ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja minden családtagnak, bár biztosítótól függően vannak olyan csomagok, amelyek lehetővé teszik a családtagok számára a saját igényeikhez igazodó kiegészítő fedezetet is.

A családi csoportos egészségbiztosításnál általában egy központi főbiztosítotti szerződés van, amelyet a főbiztosított köt a biztosítóval. Az ő nevében történik a biztosítási díj fizetése és az adminisztráció. A családtagokat általában hozzáadják a főbiztosított szerződéséhez, és a biztosító az ő nevükben biztosítási igazolást ad ki.

A családi csoportos egészségbiztosítás széles körű egészségügyi szolgáltatásokat tartalmaz, például orvosi vizsgálatokat, kórházi kezeléseket, laboratóriumi vizsgálatokat és egyéb egészségügyi szolgáltatásokat.

Ne felejtsük el, hogy a biztosítási fedezet és a szolgáltatások részletes tartalma a kiválasztott biztosítótól és a szerződési feltételektől függ. Fontos megjegyezni, hogy a családi csoportos egészségbiztosításnak lehetnek sajátosságai és korlátozásai, például a korhatárok tekintetében vagy a családtagok számában. Mindig fontos alaposan áttanulmányozni a biztosító által nyújtott részletes szerződési feltételeket és információkat annak érdekében, hogy megértsük a biztosítási fedezetet, a korlátozásokat és az esetleges kizárásokat.

Miért előnyös a családi csoportos egészségbiztosítás?

Általában szeretünk odafigyelni a családtagjaink egészségére. Igyekszünk egészséges ételeket főzni, eljárni sportolni a párunkkal vagy rendszeresen sétálni vinni a gyerekeiket. Sajnos vannak olyan egészségügyi problémák, amelyek a legnagyobb odafigyelés ellenére sem előzhetők meg.

Egy balesetet, fertőző betegséget vagy egy genetikusan nagyon erőteljesen meghatározott egészségügyi problémát nehéz elkerülni. Ha az elővigyázatosság ellenére megtörténik a baj, akkor szeretnénk biztosak lenni abban, hogy szerettünk a lehető legjobb egészségügyi ellátásban részesül.

Sajnos a magyar állami egészségügyi rendszertől ezt nem kaphatjuk meg. Általában hosszú várólistákra, fáradt dolgozókra és elavult felszerelésre számíthatunk. Egy kereső családtag munkából való kiesése súlyos csapást mérhet a családi kasszára, hiszen a táppénzre kerülés azt jelenti, hogy a szokásos bevételünknek csak az 50-60 százalékára számíthatunk. A várólisták miatt késleltetett ellátás ronthatja a kezelés minőségét és egy kimerült szakember könnyebben hibázik egy beavatkozás során. Az állami egészségügy állapota miatt sokan szívesebben választanák a magánegészségügyet. Azonban a magánorvosi díjak nagyon magasak és kiszámíthatatlanok lehetnek, így sok anyagi gondot okozhat egy-egy egészségügyi probléma.

Ha szeretnénk, hogy egy nehéz helyzetben ne kelljen még a pénzügyi problémákkal is foglalkoznunk, akkor érdemes egészségbiztosítással garantálni az egész család védelmét. Így teljes mértékben a gyógyulásra koncentrálhatunk!

A családi egészségbiztosítás másik előnye, hogy a csoportos konstrukció miatt kisebb a biztosító kockázata, ráadásul az adminisztrációs terhek sem olyan nagyok. Ez azt eredményezi, hogy a biztosító olcsóbb biztosítási díj mellett tudja garantálni a védelmünket.

Fontos pozitívum az is, hogy a családi csoportos egészségbiztosítás keretein belül olyan személyek számára is elérhetővé válik a szolgáltatás, akik nem (vagy csak nagyon drágán) tudnának egyéni szerződést kötni. Például ebbe a kategóriába tarotznak a nyugdíjas kort már elért személyek vagy a kiskorúak.

Mennyibe kerül?

A családi csoportos egészségbiztosítások díjai nagyon változóak lehetnek attól függően, hogy hány biztosított kerül be a szerződésbe, milyen életkorúak és egészségi állapotúak a családtagjaink, illetve milyen szolgáltatásokat szeretnénk igénybe venni. Érdemes egy próbaszámítást végeznünk egy online kalkulátor segítségével, így megkaphatjuk, hogy körülbelül milyen díjakkal számolhatunk.

Példaként elmondható, hogy egy négytagú család számára, ahol a szülők a 40-es éveiket tapossák és van két kiskorú gyermekük, (az alapcsomagot választva) már körülbelül havi 25 ezer forinttól elérhető egy családi csoportos egészségbiztosítás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük