olcsóbb egészségbiztosítás

Így lehet olcsóbb az egészségbiztosítás!

Az egészségbiztosítások olcsóbbá teszik a magánegészségügyi szolgáltatásokat, anyagi biztonságot nyújtanak az egészségügyi problémák ideje alatt vagy elérhetővé teszik a külföldi gyógykezelést. Az előnyeik abban is jól megmutatkoznak, hogy a magyarországi biztosítottak száma folyamatosan emelkedik, és az elmúlt években ennek a biztosítási ágazatnak a növekedése meghaladta a többi terület gyarapodást. A MABISZ statisztikája szerint jelenleg a magyar lakosság 12 százaléka rendelkezik magán-egészségbiztosítással. A szerződéssel még nem rendelkezők között több mint egyharmad azoknak az aránya, akik nyitottak lennének a lehetőségre.

Széleskörű szolgáltatásaik ellenére sokszor azt kívánjuk, hogy bár olcsóbbak lennének az egészségbiztosítási termékek. Szerencsére ez nem lehetetlen kívánság! Azonban, ha szeretnénk a legkedvezőbb lehetőségeket megtalálni, akkor fontos megértenünk az egészségbiztosítások díjszerkezetét és működési módját.

Mi határozza meg az egészségbiztosítás díját?

Az egészségbiztosítások díjai nagyon különbözőek lehetnek.

Az árak egyrészt függenek a biztosított személytől. A legmeghatározóbb tényezők közé a korunk, illetve az egészségi állapotunk tartozik. Idősebb korban megnő a betegségek esélye, ezért a biztosító csak magasabb biztosítási díjért cserébe vállalja el a kockázatot. Ugyanez vonatkozik a rossz egészségi állapotra, hiszen ilyenkor könnyebben kialakulnak a további problémák. A díjszabást befolyásolja az is, hogy milyen az egészségmegőrző magatartásunk (sportolunk-e rendszeresen és egészségesen táplálkozunk-e), illetve, hogy milyen káros szokásaink vannak (például dohányzunk-e vagy fogyasztunk-e rendszeresen alkoholt).

A díjak szempontjából természetesen az sem mindegy, hogy mit tartalmaz az általunk választott csomag. Az egészségbiztosítások között léteznek csoportos és egyéni megoldások is. Az egyéni verzió jóval drágább, hiszen sokkal nagyobb rugalmasságot nyújt. Ha tudunk alkalmazkodni a feltételekhez, akkor a spórolás jegyében érdemes inkább egy csoportos konstrukcióhoz csatlakoznunk. Ezeken a kategóriákon belül is vannak különböző csomagok, amelyek az alapvető szolgáltatásoktól egészen a komplex juttatásokig terjednek (és az összetettségtől, kiterjedtségtől függően drágulnak).

Ezért kössünk minél hamarabb szerződést!

Alapszabályként megfogalmazhatjuk: ha most kötünk szerződést, akkor előnyösebb ajánlatot kaphatunk mintha csak néhány év múlva jut eszünkbe az egészségbiztosítás.

Ennek egyrészt szimplán az az oka, hogy idősönünk, nő a velünk járó kockázat, és ezzel párhuzamosan a felajánlott biztosítási díj is magasabb lesz.

Másrészt időközben számos olyan egészségügyi problémánk alakulhat ki, amire egy utólag megkötött egészségbiztosítás már nem lesz érvényes. Ne felejtsük el, hogy a biztosító kizár minden olyan beavatkozást és vizsgálatot, amely kapcsolódik az adott betegséghez, így az ellátásnak elég széles körétől eshetünk el, ha nem lépünk időben.

Hasonlítsuk össze az ajánlatokat!

A legrosszabb döntési taktika, ha rábólintunk az első szembejövő ajánlatra. Ehelyett érdemes minden szempont szerint összehasonlítani a lehetőségeket.

Vegyük figyelembe a díjat, a szolgáltatás kiterjedtségét, a biztosítótársaság megbízhatóságát, a termék rugalmasságát, a biztosítási összeget, azt, hogy az adott szolgáltatások mennyire illeszkednek az igényeinkhez, illetve, hogy a biztosítás kombinálható-e más biztosítási típusokkal.

Az összehasonlítás legegyszerűbb módja, ha online kalkulátorokat használunk. Itt lehetőségünk van beállítani, hogy milyen szolgáltatások érdekelnek minket a legjobban, és az életkorunk megadásával ellenőrizhetjük, hogy mennyi lenne a havi biztosítási díjunk.

Legyünk egészségpénztári tagok!

Sokszor felmerül a kérdés: egészségbiztosítás vagy egészségpénztár? De vajon tényleg muszáj választani? Hiszen két különböző szolgáltatásról van szó, amelyek nagyon eltérően működnek és más célokat szolgálnak.

Az egészségpénztár segítséget nyújthat abban, hogy megtakarítsunk és fedezzük a saját és családunk egészségügyi kiadásait. Ezzel szemben az egészségbiztosítás nem a megtakarított pénzünkből fizeti a költségeket, hanem a biztosítási díjért cserébe egy szolgáltatást kínál.  A legfőbb különbség az, hogy az egészségbiztosítások felhasználási köre korlátozottabb (hiszen például egy szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás csak a magánegészségügyi kezelések költségeire terjed ki), de a költségeket nem a saját megtakarításunkból fizetjük, míg az egészségpénztári számlánkon lévő összeg nagyon sokféle célra felhasználható, de ezt (kamatokkal és állami támogatásokkal növelt) saját tartalékunkból álljuk.

Az eltérő működésmód és felhasználhatóság miatt célszerű alaposan mérlegelni, hogy érdemes-e egészségbiztosítást kötni a pénztáron keresztül. Először is, fontos megérteni, hogy az egészségpénztárak általában csak kiegészítő szerepet töltenek be, és nem helyettesítik teljes egészében az egészségbiztosítást, ahogyan ez fordítva sem lehetséges. A magán-egészségbiztosítások gyakran tartalmaznak olyan előnyöket, mint például gyorsabb hozzáférés a szolgáltatásokhoz, magasabb színvonalú kezelések és kényelmesebb ellátás, illetve tartsuk szem előtt, hogy az egészségpénztári számlánkról fizetve a magánegészségügyi kezelések ugyanolyan drágák maradnak és ezeket gyakorlatilag saját zsebből fizetjük.

Az egészségpénztár és az egészségbiztosítás kombinálása lehetőséget nyújthat arra, hogy a pénztáron keresztül finanszírozzuk az egészségügyi költségeinket, miközben az egészségbiztosítás az alapvető védelmet biztosítja. Például egy váratlan egészségügyi probléma esetén a magánorvosi költségeket az egészségbiztosításunk fedezi, a gyógyszereket és gyógyászati segédeszközöket pedig meg tudjuk vásárolni az egészségpénztári megtakarításunk segítségével.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük